Свят

12 октомври 2018 09:12

Последна информация за екипажа на авариралия "Союз" МС-10

Космонавтите Алексей Овчинин и Ник Хейг са прекарали нощта в централната медицинска част в Байконур и под специалното наблюдение на лекари. В момента екипажът на "Союз" МС-10 се чувстват добре и са готови да отлетят за Москва, съобщи ТАСС. По думите ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Ердоган създаде Космическа агенция

13 December 2018 13:40

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално учреди Космическа агенция на Турция, която ще се финансира от държавния бюджет, съобщи Нова телевизия. Това се казва в президентски указ, който е публикуван в правителствения „Ресми газете“ - турският държавен вестник. Агенцията се създава чрез окрупняване и превръщането в автономна структура на Главното управление по въпросите на авиацията и космоса към министерството на индустрията е технологиите. В целите на агенцията влиза „разработването и реализирането на национална космическа програма“.

„Вояджър 2“ напусна Слънчевата система

13 December 2018 13:17

Апаратът потвърди съществуването на хелиосферата

Австралия създава собствена Национална космическа агенция

12 December 2018 15:48

Австралия ще създаде своя Национална космическа агенция със седалище в Аделаида, като първоначалната инвестиция в нея ще бъде 41 млн. долара, съобщава ТАСС.

Космонавтите ще пият нов вид вода

10 December 2018 22:16

Тя ще ги пази от радиацията при дълги полети

Товарният кораб „Дракон“ на „Спейс екс“ се скачи с МКС

08 December 2018 15:00

Американският космически товарен кораб "Дракон" на частната компания „Спейс екс“ се скачи с Международната космическа станция, за която достави провизии и коледни подаръци за екипажа, предаде Асошиейтед прес.

Китай изстреля космически апарат към обратната страна на Луната

07 December 2018 22:46

Китай изстреля космически апарат към обратната страна на Луната, предаде ТАСС, като се позова на информационния портал Сина.

Китай се прицели в обратната страна на Луната

05 December 2018 11:30

Китай ще изстреля мисията "Чанъе-4" на 8-и декември, която ще се насочи към обратната страна на Луната, за да кацне там, съобщи в. "Индипендънт". Космически апарат досега не е кацал на обратната страна на Луната. Тази част от спътника е до голяма степен непозната, защото не се вижда от Земята. Кацането на "Чанъе-4" е предвидено за началото на следващата година. Най-интересният научен експеримент на мисията е в голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната. Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия апарат роувър ще трябва да навигира сред тях. Мястото на кацането е близо до Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км, уточни сп. "Сайънс". "Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната - каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. - Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на "Чанъе-4". Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунта, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората. Радарът на "Чанъе-4" ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите. Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май. Роувърът "Чанъе-4" най-общо повтаря външния вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г. Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с "Чанъе-5" - мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна догодина.

Успешен старт на "Съюз" към МКС

03 December 2018 15:08

Космически кораб "Съюз" с трима космонавти на борда успешно излетя от космодрума "Байконур" към Международната космическа станция.

Международната космическа станция навърши 20 години

22 November 2018 14:31

Тя ще получи ново оборудване за рождения си ден

Япония ще търси водни ресурси на Луната

21 November 2018 23:00

Японска агенция за аерокосмически изследвания планира през 2023 година изпращането на международна изследователска експедиция на полюс на Луната, за потвърждаване на наличието на водни ресурси там, предаде ТАСС. „Планираме точно кацане на повърхността на Луната. След това международна изследователска експедиция ще потегли към лунния полюс за изследване на евентуалните му водни ресурси и извличането им“, заяви президентът на японската космическа агенция Хироши Янакава, Мисията е планирана за финансовата 2023 година, която започва календарно от 1 април 2023 година. За бъдещите пилотирани лунни експедиции японската агенция разработва създаването на голям космически апарат с международно сътрудничество, предаде БНР.