Култура

12 октомври 2018 09:40

Пласидо Доминго: Посветих се на операта и подкрепата на нови таланти в нея

Една от най-ярките звезди в света на оперното изкуство, Пласидо Доминго, изпрати специален поздрав за 20-ия рожден ден на ПРОФОН. Маестрото адресира колегите си от българското дружество за колективно управление на правата на продуцентите и музикални...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Пласидо Доминго отбелязва 50 години на сцена

10 December 2018 11:14

Легендарният испански оперен певец и диригент Пласидо Доминго отбеляза 50-ата си годишнина на сцената на Метрополитан опера в Ню Йорк.

Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

06 December 2018 22:56

В Стара Загора се провежда единственият у нас Фестивал на оперното и балетното изкуство. В рамките на няколко дни меломаните могат да чуят и видят едни от най-ярките оперни и балетни изпълнители у нас. Тази вечер публиката се наслади на изключително рядко поставяната опера "Джоконда".

Меморандум за сътрудничество между Македонската опера и балет и Държавна опера-Стара Загора

05 December 2018 22:28

На 4 декември, в деня на гостуването на Македонската опера и балет със спектакъла на операта „Севилският бръснар“ в рамките на 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство, се състоя официална среща на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов с неговия колега от Република Македония Васо Ристов. Като отчетоха общите интереси, насочени към подобряване на взаимните връзки с цел по-добро опознаване, споделяне на опит и разнообразяване на репертоара на двата театъра, двамата директори подписаха Меморандум за сътрудничество между Македонската опера и балет – Скопие и Държавна опера – Стара Загора. Меморандумът включва взаимни гостувания на постановки на Фестивала на оперното и балетно изкуство – Стара Загора и Майски оперски вечери – Скопие, на творчески екипи в реализацията на премиери и в регулярната си концертна дейност, обмяна на постановки, които да се адаптират на двете сцени, създаване на копродукции с цел участие в трети страни, съвместно участие с проекти в програми на Европейския съюз и други донорски фондове и организации. Конкретните действия в изпълнение на предвидените общи инициативи ще се оформят в договори, партньорски писма, протоколи и други документи, съгласно конкретните условия. Меморандумът се подписа на основание чл. 8 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Преди началото на представлението на операта „Севилският бръснар“ директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов връчи на директора на Македонската опера и балет специалния приз на Фестивала на оперното и балетното изкуство, както и почетният плакет на Държавна опера-Стара Загора.

Камерната опера в Благоевград остава без солисти

05 December 2018 16:30

Причината е преструктурирането, което предвижда ръководството на културната институция. Тримата солисти получиха предизвестията си за съкращение минути преди да изнесат последния си концерт пред благоевградската публика. От община казаха, че промените няма да нарушат работата на културната институция и тя категорично няма да бъде закривана.

Македонската опера представя “Севилският бръснар” в Стара Загора

04 December 2018 09:36

Постановката “Севилският бръснар” на Македонска опера и балет - Скопие ще бъде представена тази вечер от в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Класическото заглавие на Джоакино Росини ще бъде представено в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер. Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, участвала e в над 30 постановки във Виенската опера, режисирала мюзикъли и опери в Европа и САЩ. Работила е съвмес

Пловдивската опера през 2019 г.

28 November 2018 16:34

Разговор с Нина Найденова, директорка на Пловдивската опера, за плановете, гостите и спектаклите през годината, в която Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

26 November 2018 13:32

Откриването е на 27 ноември с балета „Дон Кихот“ на Лудвиг Минкус. Постановката е на Аршак Галумян, солист на Щатсбалет Берлин.

След седмица започва Фестивалът на оперното и балетното изкуство

20 November 2018 08:06

С премиерата на класическия балет Дон Кихот от Лудвиг Минкус на 27 ноември започва 49-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) в Стара Загора. Постановката на балета на Държавна опера - Стара Загора, е дело на Аршак Галумян, солист и хореограф на Щатсбалет - Берлин. Диригент е Ивайло Кринчев, художник - Салваторе Русо, а в главните роли зрителите ще видят Анелия Димитрова като Китри и Томоки Ишиго като Базил. Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен и рядко из

Калуди Калудов чества 40 години на сцената с операта "Палячи"

19 November 2018 21:00

Тази вечер под купола на цирк "Балкански" Старозагорската опера представя своя спектакъл на "Палячи". Представлението е бенефис на световноизвестния ни тенор Калуди Калудов. С ролята на Канио той отбелязва своите 40 години на сцената. Репортаж на Миглена Стойчева и Недялко Данов.

Героиня на Хичкок в Метрополитън опера

08 November 2018 10:00

Операта „Марни“ на младия композитор Нико Мюли ще видим премиерно в програмата „Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк“ на 10 ноември в Синема Сити София.