Здраве

12 октомври 2018 10:02

Трансплантационни хирурзи: България остава на последно място по брой донори

България остава на последно място по брой донори на един милион души население, но това е организационен проблем на здравната система, а не отразява нежеланието на обществото да се пристъпва към донорство. Това заявиха в студиото на сутрешния блок на...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Откриват чешма-паметник на хората, спасили живот чрез донорство

18 October 2018 06:26

Първата по рода си чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство спасяват живот, ще бъде открита в София. Тя е изградена в новата градинка при Окръжна болница. Инициативата е в рамките на Европейската седмица на донорството.

ВМА отбеляза Европейската седмица на донорството

17 October 2018 15:08

Военномедицинска академия отбеляза Европейската седмица на донорството, като „Дървото на живота” в памет на донорите, намиращо се в централното фоайе на болницата, беше допълнено с имената на трима души, дали през 2018 г. шанс за втори живот на пациенти във ВМА. Целта на кампанията е насърчаване на обсъжданията и информираността на обществото относно донорството и трансплантацията на органи.

Борисов възложи на министър Ананиев да предложи законодателни промени по отношение на донорството

17 October 2018 14:19

Министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов са против чл. 40 Закона за хората с увреждания, който създава ангажимент и формира квоти по отношение на минимален брой заети хора с увреждания

Проблемът с белодробните трансплантации - има ли решение за чакащите?

16 October 2018 07:51

Трима души починаха през последните 2 седмици, докато чакат трансплантацията, която държавата не може да им осигури. У нас такива трансплантации не се правят. Допреди година държавата изпращаше пациенти в болница в Австрия. След това договорът изтече, не беше преподписан. Гост в Сутрешния блок на БНТ - Георги Костов от асоциация "Пулмонална хипертония".

Чакащите белодробна трансплантация у нас са в безизходица

15 October 2018 18:25

Трима души са починали докато чакат за трансплантация на бял дроб през последните 2 седмици. У нас такива операции не се правят. Европейските клиники отказват да трансплантират бял дроб на български пациенти. За това лекари от чужбина ще идват у нас да оперират нуждаещите се и да обучават българските си колеги.

Едва от 4 до 6 донори у нас са подходящи за сърдечна трансплантация

15 October 2018 07:37

На 15 октомври в УМБАЛ „Света Екатерина” ще се проведе официалното откриване на Европейската седмица на донорството по инициатива на Изпълнителната агенция по трансплантация и съвместно с пациентски организации. Кампанията ще протече под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целият свят!”, като по този начин ще се изрази почит към паметта на донорите и благодарност към техните близки. УМБАЛ „Св.Екатерина“ е първата болница в

Лекари настояват за промяна в закона, която да улесни донорството

13 October 2018 20:04

В Световния ден на донорството лекари настояха за промяна в закона, която да улесни трансплантациите. Според медици, всеки трябва да може да заявява, че желае да бъде донор. България е на последно място по брой донори на 1 млн. души население в Европа.Мотористи от най-голямата мотоорганизация в България "София райдърс" и водещи експерти от Военно-медицинска академия организираха информационна кампания, с която обясниха - какво е да дадеш втори живот някому.

Здравното министерство даде извънредна пресконференция за кризата с донорството

13 October 2018 19:54

В Световния ден на донорството почина 29 годишен пациент, който до последно чакаше спасение чрез белодробна трансплантация. От здравното министерство обясниха, че състоянието му било тежко и не е позволявало извършване на операция, но въпреки това преди дни е било уредено настаняването му в клиника в Италия. Този вид трансплантации все още не се извършват в България, а договорът за тях с клиника във Виена беше прекратен преди година и половина. Това предизвика и протести през пролетта на нуждаещи се от белодробни трансплантации и техните близки. Днес здравното министерство даде извънредна пресконференция за кризата с донорството у нас, която спира и трансплантациите в чужбина.

Ортопед застава начело на Агенцията по трансплантациите

14 September 2018 12:20

Д-р Михаил Христов е новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ). Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Д-р Христов е магистър по медицина, с придобита специалност „Ортопедия и травматология“. През годините е бил директор на Градска многопрофилна болница – Варна, началник отдел в НЗОК, ръководил е и Регионалния център по здравеопазване – София. Заемал е позициите на главен инспектор в ИА „Медицински одит“ и държавен инспектор в Изпълнителната агенция по трансплантация. През 2017 г. оглавяваше Изпълнителна агенция „Медицински одит“, като през същата година е бил и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Последно е бил управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Досегашната директорка на агенцията Д-р Марияна Симеонова депозира на 10 септември оставката си. Мотивите на д-р Симеонова са лични, свързани с нейното професионално развитие. Анестезиоложката депозира оставка още през юни, но тогава тя беше приета. През юни тя получи подкрепата на редица пациентски организации. Д-р Симеонова беше на този пост от 2013 г. Екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб. На финален етап са разговорите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, за които д-р Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза. Белодробно болни, нуждаещи се от трансплантация, няколко пъти се събираха на протест пред Министерство на здравеопазването. Те недоволстваха, тъй като от началото на 2017 г. клиниката в Австрия, в която вече успешно са извършени седем трансплантации на бял дроб, отказва да приема повече българи с мотив липса на договор с Евротрансплант.

Административни спънки отлагат белодробните трансплантации

11 September 2018 20:15

Ден след като стана ясно, че се разделя с поста си, досегашният директор на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова разкритикува прекратяването на договора с Австрия за белодробно трансплантиране на български пациенти. Пациентски организации сигнализираха, че административни спънки отлагат белодробните трансплантации, а заради забавянето вече има смъртни случаи.