Свят

12 октомври 2018 11:05

Тръмп: Ще продължим да доставяме оръжия на Рияд

Американските следователи проучват как журналистът Джамал Хашоги е изчезнал в саудитското консулство в Истанбул, заяви президентът Доналд Тръмп. Независимо от резултата обаче Съединените щати няма да се откажат от сделки с оръжие за Рияд, увери държа...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Вашингтон даде още няколко дни на Рияд по случая "Хашоги"

18 October 2018 20:18

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Вашингтон трябва да даде на Саудитска Арабия още няколко дни за изясняване на съдбата на изчезналия журналист Джамал Хашоги. Той е в неизвестност от 2 октомври след влизане в саудитското консулство в Истанбул. Неправителствените организации "Амнести Интернешенъл", "Хюман Райтс Уоч", Комитет за защита на журналисти и "Репортери без граници" поискаха международно разследване по случая с участието на ООН. "Вашингтон Пост" публикува последната статия на Джамал Хашоги, в която той призовава за свобода на пресата в Арабския свят.

Рияд плати на САЩ $100 млн. в разгара на кризата заради Кашоги

18 October 2018 11:23

Официално парите са били в подкрепа на американския принос в борбата срещу ИДИЛ в Сирия

Подозрителна смърт, свързана със случая „Хашоги“

18 October 2018 10:46

Турският вестник „Йени Шафак“ съобщи за подозрителна смърт, свързана със случая на убития саудитски журналист Джамал Хашоги. Един от основните заподозрени за изчезването на журналистка е загинал в „подозрителна“ катастрофа. 31-годишният лейтенант от саудитските ВВС Машал Саад ал Бостани е загинал в Рияд при много съмнителни обстоятелства, в автомобилна катастрофа, на фона на продължаващото разследване. Турските власти са сигурни, че Джамал Хашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул. Заподозреният Машал Бостани е загинал при катастрофа на пътя, но не се разкриват никакви детайли за нея. Не е ясна и точната роля на Бостани в предполагаемото убийство на саудитския журналист, който често е критикувал кралското семейство в Рияд. Колумнистът на „Дейли Хюриет“ Абдилкадир Селви заяви, че „следващата екзекуция“ в Рияд мое да е на консула в Истанбул. Причината е, че принц Мохамед Бин Салман иска да се отърве от всякакъв вид доказателства, които уличават властта в Рияд в убийството на журналиста.

Френски министър бойкотира форум в Рияд заради случая Хашоги

18 October 2018 09:59

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер съобщи днес, че няма да участва в инвестиционната конференция в Саудитска Арабия следващата седмица заради изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги. „Няма да ходя следващата седмица в Рияд“, заяви Льо Мер пред френски телевизионен канал, наричайки изчезването на Хашоги „много сериозно“.

САЩ и Турция се стремят да избегнат разрив със Саудитска Арабия заради Кашоги

18 October 2018 09:52

За Вашингтон Саудитска Арабия е глобален инвеститор, Турция има обтегнати отношения със страната

САЩ поискаха от Турция записа от убийството

18 October 2018 07:09

Съединените американски щати поискаха от Турция доказателство, че саудитският журналист Джамал Хашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул, предаде Би Би Си. Източници от турските служби, разследващи изчезването на журналиста, заявиха, че са били намерени аудиозаписи, които доказват бруталното убийство. Основната версия е, че Хашоги, който е критик на властта в Рияд, е бил убит в дипломатическата сграда. По последни данни той е бил нападнат още с влизането си, а накрая е бил обезглавен. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че от Вашингтон са поискали от Анкара тези доказателства, „ако съществуват“. Държавният секретар Майк Помпео бе на визита в Турция, за да разговаря с властите именно по този въпрос. Тръмп подчерта, че ще проведе дълъг разговор с външния си министър, за да си изясни какво се е случило в Истанбул и дали Саудитска Арабия стои зад убийството. Президентът Доналд Тръмп обаче не бърза с изводите и е много внимателен за думите си спрямо Рияд – важен стратегически съюзник на Щатите. Тръмп изрази надежда, че кралското семейство няма участие в изчезването на журналистка, предаде „Дейли Сабах“. Попитан дали САЩ ще обърнат гръб на Саудитска Арабия, Тръмп отговори, че не иска да прави това.

Кашоги искал свободни медии в арабския свят

18 October 2018 06:05

Вестник "Вашингтон пост" публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Кашоги, в която сътрудникът на изданието говори за нуждата от свободни медии в арабския свят, предаде Франс прес. Според Кашоги, който е постоянно пребиваващ в САЩ, тази свобода остро липсва в арабския свят. "Уви, това положение вероятно няма да се промени", пише изчезналият на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул журналист в коментарната статия, която е била изпратена на "Вашингтон пост" в деня след изчезването му. И продължава: "Едно време журналистите вярваха, че интернет ще освободи информацията от цензурата и контрола над печатните медии. Обаче правителствата, чието съществуване се опира на контрола на информацията, агресивно блокираха интернет. Арабският свят е изправен пред своя версия на Желязната завеса, която е наложена не от външни играчи, а от борещите се за власт национални сили". Критично настроеният към властите на Саудитска Арабия журналист дава за пример близкоизточния съперник на Рияд - Катар. "Правителството на Катар продължава да подкрепя отразяването на международните новини, за разлика от усилията на съседите му, които се стремят да контролират информацията в полза на стария арабски ред", пише Кашоги за страната, откъдето се излъчва телевизия "Ал Джазира". "Вестникът забави публикуването на тази коментарна статия, защото се надявахме, че Джамал ще се върне, за да я редактираме заедно с него. Сега обаче трябва да приема, че това няма да стане. Това ще е последният му принос. Тази коментарна статия чудесно изразява неговата ангажираност и страст към свободата в арабския свят. Свобода, за която той изглежда е дал живота си", пише коментаторката на "Вашингтон пост" Карен Атиа в обстановка на засилващи се подозрения, че Хашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул.

Разследват консула на Саудитска Арабия

17 October 2018 18:39

Консулът на Саудитска Арабия в Турция е бил освободен от поста си, като срещу него е започнало разследване, съобщи Sky News. В момента турските власти разследват изчезването на журналиста Джамал Кашоги. През тази седмица те претърсваха саудитското консулство в Истанбул. Полицията вече разполага със записи, според които журналистът е бил измъчван и убит в посолството. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео вече пътува до Саудитска Арабия, където разговаря с ръководителите на страната по случая. Крал Салман обеща, че ще потърси отговорност на всеки, който е отговорен за убийството. Според някои източници обаче, самото убийство е било подготвено от саудитски агенции, близки до кралския двор. За Кашоги се знае, че за последно е бил забелязан да влиза в саудитското консулство в Истанбул. Турските власти вече заявиха, че не смятат, че той е излязъл от там.

Разследващ екип от Саудитска Арабия в резиденцията на консула ѝ​ в Истанбул

17 October 2018 15:30

11-членен разследващ екип от Саудитска Арабия пристигна в резиденцията на саудитския консул в Истанбул. Екипът пристигна преди предстоящото претърсване на резиденцията от турската полиция във връзка с изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Изчезването на журналиста Джамал Хашоги блокира сделките със Саудитска Арабия

17 October 2018 10:58

За последните три години не са били много възможностите за ключови сделки в световните финанси. Шансът за съвместна работа с Мохамед бин Салман, коронования принц на Саудитска Арабия, който управлява държавния инвестиционен фонд от 300 млрд. долара, със сигурност обаче не е за изпускане, пише Financial Times.Време за сделкиСлед като 33-годишният наследник се опитва да намали зависимостта на страната от петрола, властите отделиха 45 млрд. долара, за да помогнат на...