България

12 октомври 2018 11:06

„Екзакта рисърч”: ГЕРБ - 23.7%, БСП - 20.1%, ДПС - 6.1%, Обединени патриоти - 5.5%

За Демократична България биха гласували 2%. Воля, АБВ и Реформаторският блок биха получили по 1%. За други партии биха гласували 5.1%, а 34.2% заявяват, че няма да гласуват...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Близо една четвърт от българите смятат, че науката влиза в противоречие с религиозните им възгледи

24 June 2019 13:42

24 на сто, или близо една четвърт, от българите казват, че науката влиза в противоречия с техните религиозни възгледи.  Тези данни се съдържат в мащабно международно изследване, публикувано преди дни от  Wellcome Trust, некомерсиална британска организация, която извършва здравни проучвания. Изследователите са анкетирали 140 хил. души над 15-годишна възраст от 140 държави по въпросите за религията, науката и здравето, като са включили и въпроси за отношението към ваксините. За България извадката е 1001 души, а изследването е завършено към 12 декември 2018 г. Религия, наука и морбили   Най-голям е процентът от българите, които застъпват тези твърдения, във възрастовата група на най-активното население - 30-49 г., като преобладават мъжете.   17 на сто твърдят, че ако трябва да избират, когато има противоречие между религията и науката, ще предпочетат своите вярвания.   "Тренд": Една пета от българите смятат, че ваксините са част от световната конспирация   Най-големият процент от хора, които казват, че науката противоречи на религиозните им учения, се намират в САЩ и в Южна Европа (59 на сто) Едва 40 на сто от анкетираните българи смятат, че ваксините са безопасни. Като този процент е много малък в сравнения със средния на участниците от 140-те изследвани държави - в световен мащаб средно 79 на сто от хората казват, че смятат ваксините за безопасни. Данните за всички държави, които участват в изследването, показват, че хората в държавите с високи доходи имат по-слабо доверие в сигурността на ваксините - особено това се отнася за държавите в Северна Америка и Европа. Същевременно доверието в имунизациите е най-високо в страни, в които все още са разпространени болести, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксини, - например Бангладеш или Руанда. Така че излиза, че колкото по-бледи са спомените на хората за големите епидемии от заразни болести и последиците от тези заболявания, толкова по-вероятно е тяхното отношение към ваксините да е много по-резервирано,  "Само 72 на сто от хората в Северна Америка и 73 на сто в Северна Европа са съгласни, че ваксините са безопасни, като процентите спадат до 59 на сто в Западна Европа и едва 50 на сто - в Източна Европа", сочат данните. В по-бедните региони на света процентът на вяра във ваксините е много по-висок - 95 на сто в Южна Азия и 92% в Източна Африка. Вероятно с отношението към ваксините в България връзка има и недостатъчното доверие в предписания по здравни въпроси, когато идват от властта. Само 17 на сто са склонни да приемат съвети от правителството по здравни теми, 42 на сто отговарят "Донякъде".

Тренд: ГЕРБ увеличава дистанцията пред БСП

20 June 2019 14:11

Българите не желаят предсрочни избори, сочи проучването

81% от българите мислят само за материални блага    

06 June 2019 08:50

Екип от Института за изследване на обществата и знанието към БАН излезе с резултати от проучване

„Къде сме ние“: Мнозинството от българите са привърженици на демокрацията

02 June 2019 19:33

Това показва изследване на „Галъп интернешънъл“ и УИН за нагласите спрямо тази форма на управление по целия свят. В рамките на проучването са интервюирани над 60 хиляди души от 62 държави. Резултатите сочат, че световното население показва висока степен на приемане на демокрацията.

Как софиянци оценяват живота в столицата?

30 May 2019 16:58

Вижте в кои части на града хората оценяват качеството си на живот най-високо

Социолозите прогнозират оспорвана надпревара между ГЕРБ и БСП в неделя

23 May 2019 18:18

Дни преди вота в неделя надпреварата между ГЕРБ и БСП продължава да е много оспорвана. Някои социологически изследвания дават преднина на ГЕРБ, други за БСП.

АФИС: БСП изпреварва с 27,4% ГЕРБ, които събират 26,1%, ДПС стабилно трети с 14,1%

23 May 2019 13:33

ГЕРБ е постигнал по-висока степен на мобилизация на своите избиратели в сравнение с основния си конкурент. Най-висока е мобилизацията по традиция на ДПС, но и ВМРО много успешно е провела кампанията си

"Екзакта" прогнозира победа с над 5% на ГЕРБ пред БСП

23 May 2019 11:17

ГЕРБ ще спечели 32,4% от гласовете и ще има 7 евродепутати, а БСП с 27.3% от гласовете ще има 6 места в европарламента. Това прогнозират от "Екзакта". Следват ДПС с 13.3%  и 3 мандата и ВМРО-БНД с 6,5% и един мандат. Според "Екзкакта" извън европарламента остават ВОЛЯ-Българските Родолюбци с 4.5%, "Демократична България" с 4.3%,  "Атака" с 2%, "Патриоти за Валери Симеонов" също с 2% и Коалиция за България с 1,8%. Според агенцията ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати. С разгръщането на кампанията обаче ГЕРБ успя да вземе преднина, да повиши резултата си и да изпревари БСП. При този тренд може да очакваме ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден. Данните на „Екзакта” показват още, че евровотът се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ отколкото от тези на БСП. 54% от избирателите на партията на Борисов заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на социалистите. Равни дялове – от по 42% от избирателите на ГЕРБ и на БСП възнамеряват да гласуват преференциално. Редица преки и косвени индикатори, използвани в последните изследвания на „Екзакта”, показват, че на 26 май е най-вероятно да гласуват около 2 млн. избиратели или очакваме избирателна активност в рамките на 26%-32%. В столицата активността ще бъде по-ниска от средната. Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели. Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”. Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%.

"Медиана": ГЕРБ си връща позицията пред БСП, 22% признават за купен вот и принуда

23 May 2019 11:01

Включени са всички "тайни" механизми за въздействие върху избирателите, коментират социолозите

"Алфа Рисърч": ГЕРБ си връща преднината пред БСП с над 4%

23 May 2019 09:29

Лицата, на които левицата избра да заложи, не успяха да се превърнат в рейтингови политици, коментират социолозите