България

12 октомври 2018 11:37

БСП се чуди какво работи Лиляна Павлова, Борисов обяснява

За трети път от началото на политическия сезон премиерът Бойко Борисов се яви на парламентарен контрол, за да отговаря на депутатски запитвания. Днес (12 октомври) министър-председателят дойде в НС, за да разясни на депутата от БСП Антон Кутев какво ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Дариткова: БСП ни поканиха на един пазарлък за субсидиите

20 June 2019 10:41

БСП ни поканиха просто на разговор, на един пазарлък, без да е ясно какво точно предлагат. Ние поканихме ДПС на среща, след като видяхме внесени от тях предложения в деловодството на НС. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира пред "Нова телевизия" за отказа на ГЕРБ да се срещне с представителите на левицата по темата за субсидиите, както и разговорите след това с ДПС. „БСП внесоха много законодателни предложение между първо и второ четене вчера в късния следобед. Те не са ни канили да обсъдим тези предложения. Те просто поканиха всички политически сили, като се опитаха да направят пазарлък по темата”, допълни Дариткова. Тя обясни, че освен ДПС, които са предложили 0 лева субсидия, нито една от другите политически сили не е предложила сума, различна от 1 лев. „Трябва да се направи точна преценка за това дали партиите могат да функционират нормално с този 1 лев. В рамките на тази година ние ще анализираме това", заяви Дариткова. С ДПС е обсъдена възможността да се възстанови финансирането от физически лица, което е съществувало до 2009 г. „Другите политически сили са заложили някакви граници на това субсидиране от юридически лица. Предстои в Бюджетна комисия да бъдат обсъдени всички предложения”, каза Дариткова.

БСП: ГЕРБ и ДПС приватизират политическия живот

19 June 2019 11:53

ГЕРБ и ДПС приватизират политическия живот. Това заяви зам.-шефът на парламентарната група на БСП Крум Зарков. Така той коментира срещата между ГЕРБ и ДПС, на която се разбра, че двете партии имат сходни позиции за субсидиите и за даренията. ДПС: Убедихме ГЕРБ за отворено финансиране и 0 лв. субсидии   "Днес стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за 1 лев субсидия. Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партии, а за координирана акция за допускане на частно финансиране на политическите субекти. С тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот", каза Зарков. Той попита "кого оттук нататък мислите, че ще обслужват политическите партии – своите избиратели  или своите спонсори и кой утре ще определя листите с общински съветници и кандидат- кметове – партиите или контролиращите ги олигарси". "Това е истински атентат срещу базисните постижения на българската демокрация и БСП е единствената партия, която стои срещу него. Призоваваме българските граждани също да не остават безучастни. Призоваваме за открит и честен дебат за това как да се намали субсидията,  без да се наруши независимостта на политическите субекти", каза Зарков.  Според него БСП започва преки действия и разговори, които ще облече в законови предложения. "Дотогава категорично ще се противопоставяме на всеки опит легално да се вкарат частни интереси в политическия живот. Трябва да се борим с корупцията, а не да се опитваме да я легализираме както се опитват да правят съдружно ГЕРБ и ДПС“, коментира социалистът. По думите му е интересен фактът, че ГЕРБ са отказали разговори с БСП, но веднага са притичали след като са били повикани от ДПС. Зарков подчерта, че тези действия на ГЕРБ и ДПС не са случайни точно в средата на годината, точно преди важни местни избори. "Това е целенасочен опит да се затрудни работата на всеки, който дръзне да се противопостави на това статукво. Няма да допуснем това да се случи“, категоричен бе той. Зарков подчерта, че предстои левицата да се срещне с НПО срещу идеята на ГЕРБ и ДПС. По думите му, ако е необходимо, левицата ще сезира и други институции и ще уведоми и европейските партньори за случващото се у нас.

Борисов с коментар за оставката на Нинова, тя му отговори

17 June 2019 17:13

На "Позитано" 20 даже и оставка не могат да подадат, заяви премиерът

ГЕРБ не се отзоваха на покана на БСП за среща за субсидиите

17 June 2019 13:35

За утре социалистите са се обърнали към ДПС и „Обединени патриоти“

От ГЕРБ не искат да се срещат с Корнелия Нинова

14 June 2019 17:30

ПГ на ГЕРБ твърдо подкрепя решението на правителството за намаляването на партийните субсидии на 1 лев. Това се посочва в писмо на ПГ на ГЕРБ до ПГ на „БСП за България“ по повод отправена покана от Корнелия Нинова за провеждане на среща, на която да се обсъди предстоящата промяна в размера на партийната субсидия, съобщават от пресцентъра на партията, предава epicenter.bg. Освен това позицията на ГЕРБ по темата вече беше ясно заявена по време на дебата и гласуванията на предложението на Министерски съвет в Комисията по бюджет и финанси, а също и в пленарна зала. В писмото на ГЕРБ се посочва още, „че съгласно Конституцията и Правилника на Народното събрание, всяка една законодателна промяна се обсъжда в парламентарните комисии и в пленарна зала. Там народни представители, граждани и неправителствени организации имат нужната трибуна, за да представят своите позиции по различни законодателни предложения“. В края на писмото се посочва, че от ПГ на ГЕРБ не считат за нужно провеждането на допълнителна среща по темата.

Ще оцелеят ли партиите с 1 лев субсидия, скандал между БСП и ГЕРБ

13 June 2019 12:05

Досега партиите взимаха по 11 лева на глас, съответно при 1 лев, ГЕРБ ще загубят 11,5 млн. лв. а БСП, близо 10 млн. лв.

Остри реплики между ГЕРБ и БСП заради доклада на ЕК

06 June 2019 18:46

БСП и ГЕРБ размениха остри реплики чрез декларации в пленарната зала. Поводът за напрежението между управляващи и опозиция се оказа изказването на външния министър на Холандия във връзка с членството ни в Шенген и доклада на ЕК за България.

Предложиха Лиляна Павлова за вицепрезидент на ЕИБ

05 June 2019 12:55

Ако се откаже от евродепутатското си място, за Брюксел ще замине отново Емил Радев

​Мария Габриел остава еврокомисар, Лиляна Павлова ще бъде евродепутат

03 June 2019 17:52

Мария Габриел остава еврокомисар. Тя няма да отиде като депутат в Европейския парламент. Така евродепутат става Лиляна Павлова, която е 7-ма в листата на ГЕРБ.Очаквайте интервю с Лиляна Павлова в предаването "Още от деня" веднага след емисията в 18 ч.!

Драгомир Стойнев: Искаме оставката на министър Горанов заради партийните субсидии

29 May 2019 13:20

Той подчерта, че има огромно напрежение в българското общество, породено от неправомерното харчене на държавни средства при разпределяне на партийните субсидии