България

12 октомври 2018 11:51

Експерт: Заловеното златно съкровище е автентично без съмнение

Няма основание за съмнения в автентичността на заловеното златно съкровище. Това каза зам.-директорът на Националния археологически институт към БАН - доц. д-р Христо Попов пред БТВ. Повод за коментара му станаха обясненията на единия от обвиняемите...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Съдът остави в ареста иманярите, опитали да продадат златно съкровище

11 October 2018 21:12

Специализираният съд остави за постоянно в ареста четиримата, задържани за опит за продажба на златно съкровище. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група и незаконна продажба на културни ценности. В тридневен срок решението на съда може да се обжалва пред втора инстанция.

Античното златно съкровище е фалшиво, твърди един от обвиняемите

11 October 2018 18:40

Златното съкровище, което беше открито при спецакция на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата, е фалшиво. Това твърди един от задържаните. "Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя ги състарявам с киселина". Това заяви обвиняемият Петър Влаев по време на заседание в специализирания съд за определяне на мярка за неотклонение на лицата. Той допълни, че има и матрица на предмет, която се е намирала в дома му, но е била иззета.