Свят

12 октомври 2018 13:21

Полша налага вето на доклад за човешките права на ЕС

В него се подчертава нуждата от закрила на хората от ЛГБТ общността, децата и жените мигранти, но не споменава и дума за християните и евреите...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Съдът на ЕС обяви полски закон за пенсиониране на съдии за недопустим

24 June 2019 19:17

Разпоредбите на полското законодателство за намаляването на пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд противоречат на правото на ЕС, постанови днес Европейският съд, предаде БТА. Спорните мерки нарушават принципите на несменяемост на съдиите и на независимост на съдебната власт, се посочва в решението, цитирано в съобщение на институцията. Спорният закон влезе в сила през април миналата година и въведе пенсионна възраст на съдиите във Върховния съд от 65 години. Новото ограничение се прилага и по отношение на съдиите, назначени преди тази дата.  Президентът на Полша може да удовлетвори искане за удължаване на срока на работа на съдиите, но няма правила, по които да вземе решение и това решение не подлежи на съдебен контрол. През октомври Европейската комисия отнесе въпроса до Съда на ЕС. В днешното решение се допълва, че принципът на несменяемост на съдиите изисква те да могат да останат на работа, докато не достигнат задължителната пенсионна възраст или до края на техния мандат, когато той е за определен срок. Прилагането на мярката за намаляване на пенсионната възраст на съдиите, които вече са на служба, води до предсрочно прекратяване на съдийските им правомощия, се посочва в текста. Съдът отхвърля довода на Полша, че намаляването на пенсионната възраст е израз на желанието за уеднаквяване на условията за всички полски граждани.  Европейският съд отчита, че въведените от Варшава промени засягат почти една трета от действащите полски върховни съдии. Съдът на ЕС заключава, че промените нарушават принципа на несменяемост на съдиите, неразривно свързан с тяхната независимост. В съобщението се уточнява, че Полша трябва да се съобрази с днешното решение във възможно най-кратък срок. Ако ЕК прецени, че Варшава не се е съобразила със съдебното решение, може да предяви нов иск, като поиска налагане на имуществени наказания. 

Радев в Женева: Основен приоритет за България е защита правата на децата

24 June 2019 11:50

Държавният глава изтъкна и напредъка на страната ни по темата за равенството на половете

Румен Радев ще участва в 41-та сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева

21 June 2019 14:09

Държавният глава ще проведе срещи с българската общност в Женева, както и с наши сънародници, които работят в ЦЕРН

„Амнести интернешънъл” уволнява директори за токсична среда

28 May 2019 23:07

Организацията, базирана в Лондон, ще освободи от работа петима от седмината си топ-мениджъри

Полша се обяви против новите разпоредби за авторските права на ЕС

28 May 2019 16:56

Страната се притеснява за създаването на възможност за цензура

"Право и справедливост" води на европейските избори в Полша

27 May 2019 01:21

Упраляващите от "Право и справедливост" печелят изборите в Полша с 42,4% според екзитполовете, съобщава "Ройтерс". Така партията си гарантира най-доброто представяне на европейски избори дотук. На второ място, но с много близък резултат - 39,1%, остава обединението "Европейска коалиция", което включва главната опозиционна партия "Гражданска платформа", чийто предишен лидер е председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Съветът на Европа осъжда Унгария за нарушения на човешки права

21 May 2019 11:53

Доклад на комисарката по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович, публикуван днес, обвинява унгарското правителство в нарушаване на човешки права и в използване на антиимигрантска реторика, която подстрекава "ксенофобски нагласи, страх и омраза". "Нарушенията на човешки права в Унгария имат отрицателно въздействие върху цялата система за защитата им и върху върховенството на правото" и трябва да бъдат "адресирани спешно", се казва в доклада. Human rights violations in Hungaryhave a negative effect on the whole protection system and the rule of law” and should “be addressed as a matter of urgency”. Документът подлага на унищожителна критика системата за предоставяне на убежище в Унгария. Според него тя представлява "на практика системно отхвърляне на молбите за убежище". Авторката на доклада критикува унгарската полиция за "прекомерна употреба на сила". Тя упреква унгарските власти, че дори са отказали храна на тези, на които е отказано убежище. Комисарката отбелязва, че след като Унгария се приела всичко 671 молби за убежище през 2018 година, тя вече няма нужда от кризисно законодателство по отношение на миграцията. Това законодателството беше прието по време на миграционната криза през 2015 година, когато правителството на министър-председателят Виктор Орбан прие извънредно положение заради масовата миграция. Тогава стотици хиляди мигранти, идващи по т.нар. "Балкански маршрут" от Сърбия пресякоха Унгария на път основно за Австрия и Германия.  "Гардиън" отбелязва, че Унгария в момента е изолирала кандидатите за убежище в две транзитни зони край границата. ООН смята законодателството, на което те се основават, за нарушение на международните задължения на държавата, пише изданието. Докладът повдига и въпроса за унгарските закони, които "стигматизират и инкриминират" работата на неправителствените организации. Те ги задължават, ако получават чуждестранни дарения, да афишират това на уебсайтовете си, а тези, които работят с кандидати за убежикще, рискуват да бъдат лишени от свобода до една година. Друг раздел на доклада обвинява правителството, че се е върнало назад по отношение на равенството на половете. Причина за това е обявен неотдавна план за действия за подкрепа на семействата, който разглежда жените предимно като родилки. Унгарското правителство отхвърля критиките в 18-странично опровержение. Според него то е изпълнило всичките си международни задължения, свързани със спазването на човешките права на кандидатите за ,убежище и на бежанците. То опрадвада кризисното законодателство с близостта на имигрантите на Балканите и твърди, че полицията е действала законно, професионално и оправдано.

Доналд Туск взе участие в проевропейски митинг във Варшава

18 May 2019 21:14

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск участва в проевропейска демонстрацията на опозицията във Варшава, призовавайки сънародниците си поляци да гласуват против управляващата евроскептична консервативна партия на изборите за Европейски парламент.

В Полша сравниха Туск със Сталин и Хитлер

07 May 2019 21:14

Полските власти реагираха остро на критиките на председателя на Европейския съвет, който ги призова да преустановят посегателствата си срещу Конституцията на страната

Остра реакция на УНИЦЕФ след екзекуциите на две момчета в Иран

03 May 2019 17:44

Постоянно получава доклади за такива случаи в Близкия Изток и Северна Африка