Регионални

12 октомври 2018 14:00

Във Видин откриха изложба, посветена на Деня на българската община

Изложбата „Благодетелите на Видин, избрани за почетни граждани на Видин 1886-1945”, бе представена в заседателната зала на Общинския съвет. Тя е подготвена съвместно с Регионален исторически музей и Държавен архив - Видин. Гости на събитието б...

източник: www.medianews.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Видин и Монтана посрещнаха Банго Васил

14 January 2019 16:20

Деца от ромските квартали на Монтана “Кошарник” и “Огоста” посетиха кмета на Монтана Златко Живков на ромската Нова година. Пред присъстващите бе разказана легендата за Банго Васил- спасителят на ромите-катунари, от която произлиза празникът Василица. Децата са ученици от начално училище "Георги Бенковски" в квартал "Кошарник". "Сурва, сурва година, здрава, здрава гърбина, златен клас на нивята, сладък плод за децата, вечен мир на

Лекари от "Пирогов" преглеждаха безплатно деца във Видин

13 January 2019 11:00

Прегледите се извършваха в медицинския център „Света Петка” на видинската болница и са част от кампанията „Национална програма Детско здраве – Пирогов“. Кметът на Община Видин Огнян Ценков се срещна със специалистите от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“, които идват за втори път в града в рамките на по-малко от година. Целта на кампанията е ранно откриване на заболявания при деца до 18-годишна възраст.

До 750 000 евро се отпускат на общините за градско развитие

12 January 2019 17:42

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Средствата ще се отпускат по линия на европейската програма за градско развитие УРБАКТ III 2014-2020, която в България се управлява от МРРБ.

Кметовете с по-високи заплати

11 January 2019 20:48

Кметовете ще получават нови заплати през 2019 г. Правителството позволи двоен скок на възнагражденията им - стига общинарите да са съгласни, съобщи бТВ. Пенчо Геров е кмет от 16 години и има зад гърба си 4 пълни мандата начело на община Чавдар. Избират го всеки път без никаква конкуренция. Но тази година ще му е последна, защото е на 82 години и е решил сам да се откаже. Според кмета, увеличаването на заплатите е правилно, но решението за това да се взема от общинския съвет е грешно. „В общинските съвети се решават политически, а не професионално нещата”, смята Пенчо Геров. С промените таванът на кметските заплати се изравнява с министерския и става 4500 лева. Досега заплатите на градоначалниците варираха - най-ниската беше около 700 лева, а най-високата - 2900. Заплатата на Геров досега е била бруто 2200, а нето - 1750 лева. Казва, че докато е кмет няма да иска повишение. След 7 месеца село Чавдар ще има нов кмет. Каква ще е неговата заплата обаче ще реши следващият общински съвет. А досегашният градоначалник се готви за пенсия и дава път на младите. Въпросът е колко общински съвети ще решат да изравнят кметската заплата - с министерска.

Първото родено бебе за 2019 година в община Видин е момиче

10 January 2019 11:30

Първото родено в Общината бебе за 2019 г., проплака на 7 януари в 10.30ч. в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Св. Петка“. Щастливата майка Галя Цекова и малката Калина са в много добро състояние. За семейството на 35-годишната жена това е второ дете. Бебето тежи тежи 3 кг. и 100 гр. и е 49 см., съобщават от пресцентъра на Общината.

Община Видин със своевременни мерки срещу снеговалежа

10 January 2019 10:30

От 19 до 22 часа снощи звено „Чистота“ извърши осоляване на главните улици в град Видин. Снегопочистващата техника излезе в 2 часа през нощта. До 7 часа бяха обработени основните пътни артерии, надлези, кръстовища и кръгови движения, с помощта на 4 снегопочистващи машини и 2 фадроми. Продължава наблюдението на обстановката и по-късно през деня ще започне обработка на улиците, съобразно ситуацията. Няма селища на територията на Община Видин без електрозахранване и водосн

Строят две кръгови кръстовища във Видин

08 January 2019 16:20

Започва изграждането на две кръгови кръстовища във Видин, съобщи БНР. Едното е на бул. "Панония" и улица "Гео Милев", а другото - при улиците "Христо Ботев" и "Академик Стефан Младенов", обясни ръководителят на фирмата- изпълнител Иван Богданов пред радиото. По думите му до февруари се очаква кръстовищата да бъдат готови.Започнала е подготовката и за доизграждане на подхода към складовата база в Западна промишлена зона, полагат се бордюри и канализация. Фирмата е спечелила и обществени поръчки за ремонт на общо 45 улици и междублокови пространства.Според Богданов работата по тях ще започне през март и ще завърши до началото на лятото.

Продължават археологическите разкопки на античния град Бонония във Видин

08 January 2019 16:00

Това лято ще продължат археологическите разкопки на няколко важни за Видин и областта обекти. Най-важният за Видин е продължаването на търсенето на части от античния град Бонония. Той е съществувал в рамките на сегашния град, поради което се налагат проучвания само на свободни терени, съобщават от Регионалния исторически музей Видин.

Хасан Азис: Малките общини не могат да си позволят пътища без винетки

07 January 2019 18:50

Духът на предизборните обещания излезе от Министерския съвет и официално беше открит политическия пазар на предстоящите европейски и местни избори. Така зам.-председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Кърджали Хасан Азис коментира в студиото на "Още от деня" срещата при премиера миналата седмица за изключването на определени части от пътищата от републиканската пътна мрежа, за които да не се плащат винетки.

Ще има ли Видин яхт пристанище?

07 January 2019 12:00

Туристическо дружество „Бонония” във Видин има идея да изгради пристанище за яхти. За тази цел е поискано от общината определен парцел до река Дунав. Все повече видинчани си купуват малки лодки за разходка и риболов по Дунава или яхти. В момента те стоят закотвени до понтона на някогашния морски клуб или до старите шлепове, които са превърнати в увеселителни заведения. Идеята ще бъде подпомогната от фирма, която подготвя водачи на малки моторни лодки или дава сертифи