Регионални

12 октомври 2018 14:32

Горските спечелиха битката с повредените от снеголом и корояд гори в Родопите

Проблемът с повредената от снеголома през март месец 2015 г. и нападната впоследствие от корояд дървесина в Родопите е разрешен, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов на пресконференция днес. В присъствието на шефовете на ЮЦДП, РДГ и ле...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Започва есенното засаждане в Новата гора на София

20 October 2018 08:27

Есенният залесителен сезон в Новата гора на София край Суходол започва от 11.00 ч. днес, съобщиха от Столичната община.

Влажните зони на планетата изчезват три пъти по-бързо от горите

29 September 2018 18:00

Международната конвенция за влажните зони предупреди, че тези зони изчезват с тревожни темпове под въздействието на климатичните промени и урбанизацията, предаде БТА. Според експертите, влажните зони понастоящем обхващат 12,1 милиона кв.км площ, т.е. по-голяма площ от тази на Гренландия. Над 40 процента от видовете живеят и се размножават във влажни зони. Съществуването на над 1 милиард души зависи от тези зони. Влажните зони изчезват 3 пъти по-бързо от горите, заяви генералният секретар на конвенцията Марта Рохас Урего във връзка с доклад за глобалните перспективи на тези екосистеми. Авторите му отбелязват, че между 1970 г. и 2015 г. около 35 процента от влажните зони на планетата – езера и реки, подпочвени води, мочурища, оазиси, торфени блата, естуари, мангрови гори, коралови рифове, както и рибарници и оризища, са изчезнали. Темповете на изчезването са се ускорили от началото на века. Ускореното изчезване е свързано с тенденции, като например климатични промени, демографски срив, урбанизация, влияние на моделите за консумация върху използването на земи и вода в земеделието. {cbrelatedarticle count="2" /}  „Това е тревожен зов – влажните зони снабдяват директно или индиректно с почти цялото количество сладка вода, консумирана в света“, поясни Марта Рохас Урего.  глобално затоплянегориизчезващи видовеклиматични променивлажни зони

Гора от 12 000 дръвчета засадиха близо до София

19 September 2018 01:27

Като част от ежегодната международна доброволческа инициатива „TELUS Ден на Подкрепа“ над 800 служители на TELUS International Europe от София и Пловдив и техните семейства залесиха терен от 16 дка в с. Долна Диканя. Инициативата, чието мото е „Даваме там, където живеем“ се провежда за девети пореден път в България. Районът, чиято иглолистната растителност е била нападната и унищожена от корояди, беше изцяло почистен и залесен от доброволците и представители на Югозападното държавно предприятие и териториално поделение „Държавно горско стопанство Радомир”. На мястото бяха засадени 12 000 дървета зимен дъб, които по оценка на експерти са най-подходящи за терена, поради частично стартирали процеси на естествено самозалесяване. Гората получи името “TELUS International Forest”, a компанията поема дългосрочен ангажимент, в рамките на който ще полага непрестанни грижи за отглеждането и опазването на дърветата. Като следваща стъпка, през октомври, дръвчетата ще бъдат подготвени за предстоящата зима. Събитието се проведе в партньорство с Gorata.bg, чийто основател Никола Рахнев е създател на инициативата „Когато станем 100 000 – ще посадим гора.“ Тази година събитието TELUS Ден на Подкрепа подкрепя и инициативата на BTV “Да изчистим България за един ден”, която има за цел да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда и да направи България чиста в дългосрочен план.

Горско училище отваря врати към Югозападното държавно предприятие

20 June 2018 07:07

Горско училище се очаква да заработи до края на годината към Югозападното държавно предприятие. То ще бъде мобилно, като в специално оборудвана подвижна класна стая децата ще могат да научат повече за гората и нейните обитатели и да се докоснат до дивата природа.

Вредители унищожават растителността във Врачанския Балкан

27 May 2018 08:41

Гората в историческата местност Милин камък във Врачанско е нападната от вредители и дърветата са останали без листа. Хората се оплакаха, че подадените от тях сигнали до местните институции не са довели до адекватна реакция за спасяване на гората.

20 години ще отнеме възстановяването на поразените гори в Родопите

04 May 2018 18:19

Поне 20 години ще са необходими, за да се възстановят горите поразени от вредители и ветровал в Родопите. На територията на цялата страна засегнатите горски площи са над 22 хиляди хектара, от тях 6000 хектара са увредени от корояд.Смолян е една от най-засегнатите области. Какви мерки предприемат горските? Величка Петкова потърси отговора.

Гората в планината Беласица се изсича

22 April 2018 08:45

Продължаваме с един проблем, за който сигнализираха жители на петричкото село Самуилово. Според тях така се унищожават вековни широколистни иглолистни гори, което крие рискове за района. Според жителите на Самуилово е възможно да се образуват свлачища и при проливни дъждове огромни количества земна маса да се свлекат към населените места, които в са подножието на планината.

С грижа за природата - отбелязваме Седмицата на гората

02 April 2018 07:21

Започва Седмица на гората, която тази година ще се проведе под мотото "Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа". Националното откриване е днес, 2 април, от 11:00 часа в зала "Възраждане" в Габрово, предаде БГНЕС. Домакин на мероприятието е "Северноцентрално държавно предприятие" ДП. В събитието ще участват официални лица, лесовъди и служители от горската система на страната, гости и представители на ведомства и институции, съобщиха от Изпълнителнат

20 хиляди декара нови гори са засадени през миналата година

01 April 2018 19:24

Това съобщават от земеделското министерство. Според министър Румен Порожанов още толкова горски територии държавна и общинска собственост ще бъдат залесени през 2018. Каква е равносметката в навечерието на Седмицата на гората - доколко успяваме да я опазим от пожари, вредители и човешки набези - в репортажа на Зоя Велинова.

Над 40 деца взеха участие в доброволческа инициатива за залесяване на общинска гора в Тетевен

29 March 2018 14:24

На 28 март в община Тетевен, местност Мало Брязово – с. Дивчовото, се състоя доброволческа акция по залесяването на 7 дка общинска гора. Организатор на инициативата, която се проведе под мотото "Да продължим започнатото", е Община Тетевен, а чрез нея бе надградено постигнатото през 2017г. за запазване на горското богатство. Участие взеха над 40 ученика от трите гимназии в града. Дейността е в изпълнение на стратегическа цел 5 – стимулиране гражданската активност и