Регионални

12 октомври 2018 14:32

Горските спечелиха битката с повредените от снеголом и корояд гори в Родопите

Проблемът с повредената от снеголома през март месец 2015 г. и нападната впоследствие от корояд дървесина в Родопите е разрешен, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов на пресконференция днес. В присъствието на шефовете на ЮЦДП, РДГ и ле...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Проверки за нелегална търговия с коледни дръвчета в Пловдив

11 December 2018 12:52

Регионалните дирекции по горите в страната започват масови проверки в търговската мрежа за незаконна продажба на коледни дръвчета. Всеки нарушител ще бъде глобен. Екипът ни в Пловдив потърси съветите на специалистите за това как да открием подходящите за празниците елхи.

Протест в пловдивско село срещу сеч на вековна борова гора

23 November 2018 20:50

Жители на пловдивското село Брестовица протестират, че под предлог за санитарна сеч се изсича вековна борова гора край вилната им зона. Те са убедени, че маркираните за премахване дървета са напълно здрави и се секат заради по-високата цена на дървесината. От държавното горско стопанство заявиха, че всички законови изисквания са спазени, но спряха изсичането до постигане на компромис.

Започва есенното засаждане в Новата гора на София

20 October 2018 08:27

Есенният залесителен сезон в Новата гора на София край Суходол започва от 11.00 ч. днес, съобщиха от Столичната община.

Влажните зони на планетата изчезват три пъти по-бързо от горите

29 September 2018 18:00

Международната конвенция за влажните зони предупреди, че тези зони изчезват с тревожни темпове под въздействието на климатичните промени и урбанизацията, предаде БТА. Според експертите, влажните зони понастоящем обхващат 12,1 милиона кв.км площ, т.е. по-голяма площ от тази на Гренландия. Над 40 процента от видовете живеят и се размножават във влажни зони. Съществуването на над 1 милиард души зависи от тези зони. Влажните зони изчезват 3 пъти по-бързо от горите, заяви генералният секретар на конвенцията Марта Рохас Урего във връзка с доклад за глобалните перспективи на тези екосистеми. Авторите му отбелязват, че между 1970 г. и 2015 г. около 35 процента от влажните зони на планетата – езера и реки, подпочвени води, мочурища, оазиси, торфени блата, естуари, мангрови гори, коралови рифове, както и рибарници и оризища, са изчезнали. Темповете на изчезването са се ускорили от началото на века. Ускореното изчезване е свързано с тенденции, като например климатични промени, демографски срив, урбанизация, влияние на моделите за консумация върху използването на земи и вода в земеделието. {cbrelatedarticle count="2" /}  „Това е тревожен зов – влажните зони снабдяват директно или индиректно с почти цялото количество сладка вода, консумирана в света“, поясни Марта Рохас Урего.  глобално затоплянегориизчезващи видовеклиматични променивлажни зони

Гора от 12 000 дръвчета засадиха близо до София

19 September 2018 01:27

Като част от ежегодната международна доброволческа инициатива „TELUS Ден на Подкрепа“ над 800 служители на TELUS International Europe от София и Пловдив и техните семейства залесиха терен от 16 дка в с. Долна Диканя. Инициативата, чието мото е „Даваме там, където живеем“ се провежда за девети пореден път в България. Районът, чиято иглолистната растителност е била нападната и унищожена от корояди, беше изцяло почистен и залесен от доброволците и представители на Югозападното държавно предприятие и териториално поделение „Държавно горско стопанство Радомир”. На мястото бяха засадени 12 000 дървета зимен дъб, които по оценка на експерти са най-подходящи за терена, поради частично стартирали процеси на естествено самозалесяване. Гората получи името “TELUS International Forest”, a компанията поема дългосрочен ангажимент, в рамките на който ще полага непрестанни грижи за отглеждането и опазването на дърветата. Като следваща стъпка, през октомври, дръвчетата ще бъдат подготвени за предстоящата зима. Събитието се проведе в партньорство с Gorata.bg, чийто основател Никола Рахнев е създател на инициативата „Когато станем 100 000 – ще посадим гора.“ Тази година събитието TELUS Ден на Подкрепа подкрепя и инициативата на BTV “Да изчистим България за един ден”, която има за цел да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда и да направи България чиста в дългосрочен план.