Култура

12 октомври 2018 13:12

Започва проект по консервацията на археологически обект край АМ „Струма“

АПИ ще започне процедура за изготвяне на проект за консервация и реставрация на част от археологическите обекти на АМ "Струма" край Покровник, които имат експозиционна стойност, съобщиха от пътната агенция....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Представиха пред ломчани нови артефакти от античния Алмус

12 November 2018 16:18

Археологическо проучване на западната стена на древния Алмус представиха в град Лом. Проявата преминава под мотото „Изкуството да споделяме” и се проведе в Историческия музей на града при голям интерес на ученици, журналисти и граждани. Тази изява е посветена на Европейските дни на културното наследство. Директорът на музея Даниела Замфирова изказа благодарност за подкрепата на Община Лом и разказа за изключителната важност на разкопките за града. Тя посочи, че археологическ

Откриха гърне с жълтици в плевенския затвор

09 November 2018 14:24

Глинено гърне, пълно със старинни монети, намериха на територията на затвора в Плевен. Директорът на затвора Иван Петков обясни, че археологическата находка е открита при обработка на земеделска земя за есенниците. Жълтиците в съда са от различен номинал и различен период, но всички датират от преди 1877 година. Според Петков имането е било заровено именно при обсадата на Плевен, съобщи Канал 3. Предстои специалистите на Регионалния исторически музей да установят общия брой на откритите монети.

Няма строителни работи на АМ „Струма“ при археологическите обекти край Покровник

08 November 2018 14:41

Не се извършват никакви строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край с. Покровник. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод запитвания на медии за напредъка при изграждането на участъка между Благоевград и Крупник и съхранението на археологическите находки.

Златен кръст енколпион е открит при археологическите разкопки на Трапезица

07 November 2018 16:00

Находката е византийска изработка от втората половина на 12 век

Над 300 спасени артефакти могат да се видят в Националния археологически музей

06 November 2018 20:50

Над 300 спасени от нелегален трафик артефакти от днес могат да бъдат видени в Националния археологически музей в София. Експонатите са конфискувани по време на полицейски операции срещу иманяри и посредници от 2009 година до днес. Най-ценните от тях датират от 2000-то хилядолетие преди Христа и свидетелстват за ювелирното майсторство по нашите земи.

Утре показват разкопките в Кремиковския манастир

03 November 2018 13:59

Утре, 4 ноември, от 10:30 до 16:00 часа археологическите разкопки в Кремиковския манастир "Св. Вмчк Георги Победоносец“ ще бъдат достъпни за граждани. Археологическият eкип от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей-БАН ще представи резултатите от своето изследване. Ще бъдат показани и част от откритите находки За втора поредна година археологическите проучвания се финансират от Програма "Култура" на Столична община. Манастирът е основан по времето на Второто българско царство, вероятно при управлението на цар Иван Александър през XIV век. За кратко време се превръща в един от важните духовни центрове, част от Софийската Мала Света Гора. Сред забележителностите на Светата обител е старият храм, датиран от 1493 г. или по-рано, който е богато изографисан. В манастирския комплекс има и по-нов храм – "Покров Богородичен", построен през 1902 г. Именно в него се пазят ценните реликви – дървен иконостас от XVII век и Кремиковското евангелие от 1497 г. {cbrelatedarticle count="2" /} От скоро в манстирската Канаския се предлага и богат избор от домашно произведени продукти като прясно и кисело мляко, мед, медовина, малиново вино, сирене, кашкавал, ръчно изработени свещи от чист восък и други. Магазинчето има и сайт, от който може да се поръчва. Една от сградите в Светата обител събира стотици деца на летни лагери, където те могат да се запознаят отблизо с Библията и Божието слово.Кремиковски манастирразкопкирелигиявяра

Уникално съкровище откриха в Ахтопол

27 October 2018 20:46

Голямо съкровище от монети и накити откриха археолози по време на проучванията на късноантичната и средновековна крепост Агатополис. Това съобщи по време на провелата се кръгла маса в морския град доц. Андрей Аладжов от Националния археологически институт. Той разказа, че находката е намерена във вътрешността на крепостната стена при проучване на османски жилища, съобщи Флагман. Съкровището е било поставено в питос-голям керамичен съд за съхранение на жито. В него имало 854 сребърни и златни монети от средата на осемнадесети век. Те са свързани със султаните Мурад I и Мехмед III. Находката е била заровена в платнена торбичка и по монетите е имало отпечатъци от нишките на плата. Открити са още обеци, огърлици, колан и накити за коса, каза още доц. Андрей Аладжов. Той коментира, че това е най-голямото като обем и като брой предмети съкровище, намирано по Черноморското крайбрежие. "Лично аз бях изненадан, защото в Османския период тук парите са били в обръщение и не са се трезорирали. Това, че са закопани такова голямо количество монети, означава, че е имало или някакво голямо нападение или друго подобно събитие", обясни той. Археолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха в Ахтопол, за да участват в кръгла маса на тема: „ Историко-археологически проучвания в Черноморска Странджа – 2018 год." Срещата се организира от сдружение „Черноморски Странджа“ и нейния председател инж. Петър Кънев за тринадесети пореден път. Тя се провежда под патронажа на г-н Вълчо Чолаков, областен управител на Бургаска област.

Археолози от 12 държави участват в научна конференция в Гълъбово

25 October 2018 12:45

Археолози от 12 държави и научни работници от цяла България участват в научната конференция, която се провежда в Гълъбово.

Откриха древна крепост на над 3 000 години край Златоград

23 October 2018 20:42

Древна крепост на над 3 000 години беше открита от археолози край Златоград. Укреплението е от времето на Троя и Микена и е едно от първите доказателства, че древна Тракия е била част от критско-микенската култура, приета за първата цивилизация в Европа. Учените предполагат, че зад крепостните стени се крие град от времето на легендарните Ахил, Хектор и Одисей.

Тракийската гробница в село Свещари ще бъде реставрирана и консервирана

23 October 2018 15:04

След една година тракийската гробница в село Свещари ще бъде реставрирана и консервирана. Това стана ясно след представянето на проекта в Националния археологически музей.