Култура

17 октомври 2018 11:51

Балетът на Старозагорската опера гостува в София

Балетът на Старозагорската опера гостува в София с три изключително редки балета. Тази вечер трупата ще представи "Нестинарка" в хореографската версия на Маргарита Арнаудова. Утре вечер на сцената на Софийската опера, публиката ще може да види изключ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Днес е роден бащата на „Лебедово езеро” и „Спящата красавица”  

07 May 2019 09:24

Романтикът, който преобрази любимите детски приказки в едни от най-популярните балетни спектакли

НДК и Софийската опера и балет ще работят съвместно по събития на открито

22 April 2019 19:55

НДК и Софийската опера и балет ще работят по съвместни проекти за развитието на фестивалната култура и събитията на открито. Днес двете институции подписаха Меморандум за сътрудничество. Подпомагането при продажбата на билети и общите послания към културната публика също са сред акцентите в документа.

"Дон Жуан" се връща на сцената на Софийската опера

17 April 2019 20:48

След 15-годишно отсъствие, Софийската опера връща на сцената шедьовъра на Моцарт "Дон Жуан". Премиерата е четвъртата продукция, която световноизвестният режисьор Уго де Ана поставя у нас. За подготовката на заглавието беше привлечена още една легенда - сопраното Анна Томова- Синтова, призната за еталон в изпълнението на Моцартови героини.

Търсят се средства за талантливи деца от балетната школа в Горна Оряховица

14 April 2019 11:40

Трима възпитаници на балетна школа „Калина" към читалище „Напредък" в Горна Оряховица са спечелили квоти за участие на световно първенство по танци в Португалия. Състезанието е в края юни в Брага. Участието им обаче може да се провали, защото близките на танцьорите не могат да съберат необходимата сума.Вижте и още във видеото.

Защо унгарски певци се самоопределиха като афроамериканци

08 April 2019 14:20

Държавната унгарска опера намери начин да заобиколи изискването операта „Порги и Бес“ на Джордж Гершуин да е с изцяло чернокож актьорски състав – певците са поканени да подпишат документ, според който се идентифицират като афроамериканци, съобщава „Гардиън“. За пръв път спектакълът се игра преди година в Унгария и още тогава доведе до спорове с наследниците на творчеството на Гершуин. Според тях, операта трябва да се изпълнява само от чернокожи певци. Въпреки това, шоуто се върна в афишите с още шест представления, първото от които осъществено на 5 април. Различни унгарски медии твърдят, че оперният театър използва нелегални версии на музикалните произведения, тъй като не са получили разрешение да играят операта с бели певци. Междувременно, унгарският сайт „Индекс“ разкри, че дни преди спектакъла на 5 април актьорите са били поканени да подпишат документ, който гласи: „Аз, долуподписаният, заявявам с този документ, че афроамериканският произход и идентичност са неделима част от моята идентичност. Заради това съм особено щастлив/а, че мога да участвам в операта на Джордж Гершуин „Порги и Бес“. Повечето певци са сложили подписа си под твърдението и докато за управата на оперния театър това е просто шега, някои от участниците наистина са били разтревожени, че неподписването на документа може да навреди на бъдещата им кариера, твърди източникът на „Индекс“. В програмата за месеца, раздавана във фоайетата, червена линия под заглавието на Гершуин не крие проблемите с наследниците на композитора. „Начинът, по който се прави тази продукция на „Порги и Бес“, е неоторизиран и противоречи на изискванията за представяне на творбата“, пише на флаерите. Оправданието на оперния театър е, че в държава като Унгария спазването на изискването за изцяло чернокож състав на практика ще означава, че мюзикълът е невъзможен за изпълнение. Аргументът спечели много унгарци на своя страна. Освен това дебатът се превърна в част от културната война срещу либерализма, превърнал се в мръсна дума в Унгария на Виктор Орбан. Силвестър Оковач, директор на оперния театър, отказва коментар пред „Гардиън“ за подписаните документи и твърди, че казал всичко пред „Индекс“. Отговорите му пред медията всъщност са серия от въпроси, които той задава на изданието, сред които: „Кой цвят е „черен“ според цветовата скала на „Пантон“?“, „Един от предците на Барак Обама е „бял“, би ли било редно той да участва в „Порги и Бес“?“, както и „Ще запазите ли самообладание, ако платите за продукт, изложен на витрината, но продавачът ви каже, че не може да го закупите, защото не сте черен?“. Оперният театър влезе в новините с подобен скандал и миналата година – тогава 15 представления на мюзикъла „Били Елиът“ бяха отменени, след като някои медии предупредиха, че „може да превърне децата в гейове“. "Площад Славейков"

Вагнер в Метрополитън

28 March 2019 13:55

Гледаме „Валкюра“ в програмата „Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк“ на 30 март, събота, от 18 часа в Синема Сити София.

Зрелищна „Кармина Бурана“ на One Dance Week

27 March 2019 15:41

Унгарски балет пристига в България със спектакъла „Кармина Бурана“. Той е част от програмата на One Dance Week и Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Сегедският модерен балет създава пищно зрелище по музиката на едно от най-изпълняваните класически произведения и му дава съвсем различен живот. Темите от средновековните поеми „Кармина Бурана“ са същите, вечните, но сред впечатляващите декори сюжетът е друг. Варвари се борят за оцеляване върху руините на мъртва цивилизация. Животът е предопределено кратък. Едно момиче може да обича и да бъде щастливо, но Съдбата не цени красотата на момента. В това пътуване между инстинкти, страхове, ритуали, жестокост, смърт, радост и любов всички опознават човешката си същност. Спектакълът е на 29 септември на сцената на Дома на културата „Борис Христов“. Спектакъл извън разума и гравитацията Балетът от Сегед е емблематичен с изпълнителски си стил, в който ефектната майсторска техника на артистите съжителства пълнокръвно със сценичните закони и с всички театрални средства спектаклите се превръщат в преживяване. Репертоарът включва танцови творби по класически композитори като Бетовен, Чайковски, Барток, Орф и Стравински наред с хореографии по съвременни автори. Трупата изнася често пред млади хора въвеждащи в изкуството театрални вечери, с които възпитава вкус към театъра, танца и културата. За повече от 30 години Сегедският модерен балет е създал 126 спектакъл с над 200 унгарски и чуждестранни балетисти и е гастролирал в 29 страни. Носител е на много професионални награди. Българската публика се среща за втори път със Сегедския модерен балет след гостуването му през 2016 г., което предизвика възторжени отзиви. Спектакълът „Медиум“: метаморфози, еротика и транс от остров Ява Билети за “Кармина Бурана” се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay. За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter. 12-ото издание на международния фестивал за съвременен танц и One Dance Week ще представи през септември и октомври разширена програма в рамките на събитията в Пловдив – Европейска столица на културата 2019. “Кармина Бурана” гостува в България с подкрепата на Посолство на Унгария в София, Унгарски културен институт, Национален фонд за култура на Унгария и Унгарската академия на изкуствата.       

Завръщането на „Трубадур“

22 March 2019 18:58

Обичаната от публиката творба изпълни до краен предел залата на Софийската опера и в петте вечери в края на февруари. 

„Италианката в Алжир“ оживява на сцената на Старозагорската опера

09 March 2019 12:29

Tази вечер на сцената на Старозагорската опера за първи път оживява шедьовърът на Росини „Италианката в Алжир“. Постановката е част от „Балкански мрежи“ - обмен на артисти и представления между балкански оперни театри.

Анджела Георгиу в София

05 March 2019 12:17

Тя заслужава възхищение не само на красивия си глас и своето актьорско майсторство, но и заради способността да отстоява вижданията си за оперното изкуство.