Регионални

18 октомври 2018 06:26

Откриват чешма-паметник на хората, спасили живот чрез донорство

Първата по рода си чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство спасяват живот, ще бъде открита в София. Тя е изградена в новата градинка при Окръжна болница. Инициативата е в рамките на Европейската седмица на донорството....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Самолет „Спартан“ на Военновъздушните сили изпълни донорска задача

19 March 2019 14:11

Екипажът летя от летище София за летище Горна Оряховица с медицински екип от ВМА – София на борда за органна трансплантация от МБАЛ – Велико Търново

Проф. Панчев: Да отпадне съгласието на близките при донорска ситуация

26 February 2019 08:10

50 години от първата бъбречна трансплантация на възрастен човек в България - повод за разговор за донорството и проблемите, пред които сме изправени. За този период са направени около 1500 бъбречни трансплантации, повечето от тях в Александровска болница. Само към момента за трансплантация чакат 1039 души.Гост по темата в сутрешния блок на БНТ1 беше онкоурологът проф. Петър Панчев.

Националната програма за донорство и трансплантация 2019-2023 г. ще се финализира до края на месеца

01 February 2019 12:39

Националната програма за донорство и трансплантация 2019-2023 г. предстои да се финализира до края на февруари. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпронс на депутата от БСП проф. Георги Михайлов за организацията на трансплантационното лечение в България, предаде агенция „Фокус“. "По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация към 2 януари 2019 г. броят на нуждаещите се в България от трансплантация на бъбрек е 1039 пациента, на чер

Нова донорска ситуация спаси живота на двама тежко болни пациенти

31 December 2018 18:02

Семейството на 35-годишна жена от Търговище дари възможност за нов живот на двама тежко болни пациенти, съобщи БНР. Третата за декември донорска ситуация е реализирана в университетската болница "Света Марина" във Варна. Над 30 часа са работили екипите от здравното заведение, заедно със специалисти от Германия и Холандия. Медиците изказаха благодарност към близките на починалата жена за благородното им решение в най-тежкия момент.

Трябва да се декларира съгласие, не само отказ от донорство, смята лекар

28 December 2018 08:30

Освен отказ от донорство, хората трябва да декларират и своето съгласие. Това посочи д-р Сибила Маринова, координатор по донорство за Велико Търново в предаването „Тази сутрин” по bTV. По думите ѝ това може да се случи с промяна в закона, защото в момента, ако няма изричен отказ, може да бъде използван за донор, но винаги се изисква съгласието на близките. „Казвам им, че в момента, в който тяхната надежда е изгубена, тя може да бъде дарена на някой друг”

Между живота и смъртта - проф. Никола Владов за силата на донорството

18 December 2018 09:45

През месец декември бяха извършени 5 бъбречни трансплантации и 3 чернодробни в рамките на две седмици. Без донор обаче няма трансплантация. В битката за донорство е важна и подкрепата на църквата. Българската православна църква (БПЦ) застава зад донорството, но при определени условия. Проблемите при трансплантациите коментира в сутрешния блок на БНТ проф. Никола Владов - ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА.

Трудният избор: Близките на жена в мозъчна смърт дариха живот на двама

15 December 2018 20:45

За 2 седмици 9 тежко болни получиха шанс за по-добър живот. Дариха им го 4-ма донори. Данните са на Агенцията по трансплантации. Последният случай е от вчера - близките на болна жена от Варна са взели трудното и благородно решение да дарят шанс за по-добър живот на чакащи за трансплантация.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний: Донорството е акт на хуманност, но при ясни правила

15 December 2018 19:40

Постът извисява човешката душа към Бога и освобождава от тежестта на материализма, казва в интервю за "Монитор" митрополитът. - Ваше Високопреосвещенство, трябва ли да се насърчава донорството? Лекари поискаха улеснени процедури чрез промени в законодателството....

Трета успешна донорска ситуация във ВМА през декември

15 December 2018 11:49

Успешна трансплантация на черен дроб беше извършена във Военномедицинската академия. Реципиентът е 31-годишен мъж, а донорът - жена на 54 години. Лекарският екип е летят със самолет до болница "Света Марина'' във Варна, за да получи органите. Трансплантираният пациент е в добро състояние, съобщават от ВМА.

Медици от Русе настояват за законови промени при донорството

13 December 2018 21:43

Нужни са законови промени, за да се увеличи броят на трансплантациите в страната. Трябва да се даде възможност на хората да заявяват, че са съгласни да бъдат донори след настъпване на мозъчна смърт, а не както е сега – да се декларира отказ. Това заявиха медици от русенската университетска болница "Канев".