Регионални

18 октомври 2018 20:54

В София откриха чешма - паметник на хората, спасили живот чрез донорство

Агенцията по трансплантации продължава търсенето на клиники в чужбина, които да оперират чакащите за белодробна трансплантация българи. Това съобщи заместник здравният министър Бойко Пенков....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Обсъждат устройствения план на София

17 January 2019 10:03

Днес от 15:00 до 18:00 часа в зала "Джон Атанасов” на София Тех Парк ще се проведе широк обществен форум, който ще дискутира възможностите за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Столична община, съобщиха от "Визия за София". Общият устройствен план обединява градоустройствените инструменти, които определят и насочват развитието на средата и има значителен ефект върху качеството на живот, икономическата активност, мобилността, екологичното състояние, използването на ресурсите и много други аспекти от градския живот. Целта на форума за плана на София ще е да обсъди процеса и съдържанието на бъдещо изменение на ОУП, така че да отговаря то на различните групи от заинтересовани страни и динамичните промени във времето, в което живеем. 10 години след приемането и повече от 20 години след началото на работата по действащия план социалната, политическа, икономическа и технологична трансформации налагат преосмислянето и осъвременяването на установени практики, свързани с планирането на средата и процесите, протичащи в нея. За управлението на града днес е важно включването на много повече заинтересовани страни в диалог, а информацията и технологиите добавят нови възможности към процеса на вземането на информирани решения. Това налага и включването на различни експерти още в началото на дискусиите при старт на работата по изменението на ОУП. Събитието ще представи за обсъждане мнения за проблемите в сегашния ОУП и идеи за тяхното преодоляване, които са генерирани по време на поредица от фокус групи, проведени през последните месеци с участието на професионалисти от различни сфери. Резултатите от тези фокус групи ще бъдат обсъдени в дискусионен панел по време на форума с участието на различни експерти и публиката.

Започва миене на улици в столицата

17 January 2019 09:19

Във връзка със затопляне на времето Столичната община възложи на фирмите, ангажирани с почистването на София да започнат миене на улици и булеварди. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Миенето е една от мерките на Столична община за намаляване на концентрацията на фини прахови частици в града. Днес ще се мият пътните платна на бул. „Тодор Каблешков“, площад Ручей, бул.„Никола Мушанов“, бул „Овча Купел“ и локалното платно н

Природозащитници алармираха за незаконна сеч в Борисовата градина

15 January 2019 14:30

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ сигнализира, че на 14 януари, в участък на Борисовата градина, близо до бул. Цариградско шосе и ул. Незабравка, е започнало извършването на неправомерна сеч. Тя предвижда изсичане на значителен брой дървета при пълна непрозрачност. Сечта в Борисовата градина се извършва на основата на документ: “Инвентаризация и лесопаркова експертна оценка на растителността в лесопарков

Спират водата в част от "Студентски град"

15 January 2019 06:21

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 15 януари. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Академик Жан Натан“ в жк. „Студентски град“ се налага спиране на водоподаването от 09.30 до 17.30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в: бл. 30, бл. 31, бл. 32. При продължителност на строително-ремонтните дейност

Авария остави без ток няколко централни района на София

14 January 2019 22:19

Голяма авария остави без ток няколко централни района на София тази вечер - затова ни сигнализираха наши зрители. От ЧЕЗ съобщиха за БНТ, че без електричество са били живеещите около булевард "Евлоги и Христо Георгиеви", улиците "Любен Каравелов", "6-и септември" и района на НДК.

Мерки срещу студа: 77 снегорина са обработвали районите на София през нощта

13 January 2019 08:22

Във връзка с ниските температури в София са извършени обработки със смеси срещу заледяване на опасни и стръмни участъци. Общо 77 снегопочистващи машини са работили през нощта в райони като Нови Искър, Панчарево, Овча купел и др. Обработена е и Южната дъга на Околовръстен път, съобщиха от Столична община.

Кметът Фандъкова: Рано е да се взима решение дали ще се кандидатирам за още един мандат

12 January 2019 11:24

Фандъкова не смята за грешка реконструкцията на "Граф Игнатиев". Подменена е почти изцяло подземната инфраструктура, канализация на над 100 години, топлопроводи. В момента обектът е завършен само в частта на трамвайните релси.

Голям интерес към публичното обсъждане на бюджета на София

11 January 2019 19:49

Обсъдиха публично бюджета на София в Столичната община. Залата трудно събираше всички желаещи да зададат въпросите си. Освен общински съветници и заместник-кметовете, както и главният архитект на София, присъстваха и представители на различни неправителствени организации. Кметът на София Йорданка Фандъкова не участваше в обсъждането. Въпреки че от общината се похвалиха, че без да увеличават данъците, са увеличили приходите с близо 200 млн. лв. за 6 години, повечето организации и граждани изказаха сериозни критики.

38 млн. лева са предвидени за ремонт на кварталните улици в София

11 January 2019 08:04

181 машини са почиствали столицата тази нощ, а 160 души са получили подслон в центровете за настаняване. Основните пътни артерии са обработени против заледяване. Към момента се почистват спирките на градския транспорт и малките кварталните улици. Ремонтът им е залегнал като приоритет в инвестиционната програма на Столична община за 2019 година. Каква част от бюджета ще отиде за поддръжката им? - зам.-кметът на София Дончо Барбалов беше гост в Сутрешния блок на БНТ.

Йорданка Фандъкова: 169 снегорина чистят снега в София

10 January 2019 08:19

При над 5% непочистени участъци, общината няма да плаща на почистващите фирми, както е по договор, каза столичният кмет