Здраве

23 октомври 2018 09:30

Директорът на Агенцията по трансплантациите: Нямаме ли донорство на органи, няма да имаме успех

"Нямаме ли донорство на органи, няма да имаме успех. 15% от листата на чакащите в ЕС загиват. Евротрансплант всяка година трансплантира 7 хил. органа, но въпросът е да влезем там. Затова ни трябва донорство. Оптимист съм - на най-високо ниво се е пое...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Белодробните трансплантации: Австрия е готова да приема най-спешните случаи

07 January 2019 10:56

Постигнато е решение с администрацията на австрийската болница да бъдат приемани най-спешните случаи от България за белодробна трансплантация. Това е постигнато от австрийска страна, не от наша страна, каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ Наталия Маева – член на Управителния съвет на Националната пациентска организация. Повод за гостуването ѝ в предаването беше новината, че преди дни почина още един от пациентите, очакващи трансплантация - 17-годишният Красимир Коев.

Проблемът с белодробните трансплантации: Краси не дочака спасителната операция

03 January 2019 20:35

От миналия май момчето беше в листата на чакащите

Нова донорска ситуация спаси живота на двама тежко болни пациенти

31 December 2018 18:02

Семейството на 35-годишна жена от Търговище дари възможност за нов живот на двама тежко болни пациенти, съобщи БНР. Третата за декември донорска ситуация е реализирана в университетската болница "Света Марина" във Варна. Над 30 часа са работили екипите от здравното заведение, заедно със специалисти от Германия и Холандия. Медиците изказаха благодарност към близките на починалата жена за благородното им решение в най-тежкия момент.

Трябва да се декларира съгласие, не само отказ от донорство, смята лекар

28 December 2018 08:30

Освен отказ от донорство, хората трябва да декларират и своето съгласие. Това посочи д-р Сибила Маринова, координатор по донорство за Велико Търново в предаването „Тази сутрин” по bTV. По думите ѝ това може да се случи с промяна в закона, защото в момента, ако няма изричен отказ, може да бъде използван за донор, но винаги се изисква съгласието на близките. „Казвам им, че в момента, в който тяхната надежда е изгубена, тя може да бъде дарена на някой друг”

Каква е причината за кризата с белодробните трансплантации у нас?

20 December 2018 07:30

Инспекторатът на здравното министерство разкри защо се стигна до кризата с белодробните трансплантации у нас. Оказва се, че България дори не е направила опит да продължи договора с Медицинския университет във Виена, преди споразумението да изтече. Договорът с болницата във Виена изтича през май 2017-та година. Първият опит да се удължи е в началото на същия месец. Агенцията по трансплантация информира министерството, че трябва да вземе решение. Писмото потъва в правната дирекция. Два месеца по-

Между живота и смъртта - проф. Никола Владов за силата на донорството

18 December 2018 09:45

През месец декември бяха извършени 5 бъбречни трансплантации и 3 чернодробни в рамките на две седмици. Без донор обаче няма трансплантация. В битката за донорство е важна и подкрепата на църквата. Българската православна църква (БПЦ) застава зад донорството, но при определени условия. Проблемите при трансплантациите коментира в сутрешния блок на БНТ проф. Никола Владов - ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА.

Трудният избор: Близките на жена в мозъчна смърт дариха живот на двама

15 December 2018 20:45

За 2 седмици 9 тежко болни получиха шанс за по-добър живот. Дариха им го 4-ма донори. Данните са на Агенцията по трансплантации. Последният случай е от вчера - близките на болна жена от Варна са взели трудното и благородно решение да дарят шанс за по-добър живот на чакащи за трансплантация.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний: Донорството е акт на хуманност, но при ясни правила

15 December 2018 19:40

Постът извисява човешката душа към Бога и освобождава от тежестта на материализма, казва в интервю за "Монитор" митрополитът. - Ваше Високопреосвещенство, трябва ли да се насърчава донорството? Лекари поискаха улеснени процедури чрез промени в законодателството....

Трета успешна донорска ситуация във ВМА през декември

15 December 2018 11:49

Успешна трансплантация на черен дроб беше извършена във Военномедицинската академия. Реципиентът е 31-годишен мъж, а донорът - жена на 54 години. Лекарският екип е летят със самолет до болница "Света Марина'' във Варна, за да получи органите. Трансплантираният пациент е в добро състояние, съобщават от ВМА.

Медици от Русе настояват за законови промени при донорството

13 December 2018 21:43

Нужни са законови промени, за да се увеличи броят на трансплантациите в страната. Трябва да се даде възможност на хората да заявяват, че са съгласни да бъдат донори след настъпване на мозъчна смърт, а не както е сега – да се декларира отказ. Това заявиха медици от русенската университетска болница "Канев".