Регионални

24 октомври 2018 13:30

Стана ясна причината за срутването на моста край Червен бряг

Авариралият мост, заради който в община Червен бряг бе обявено частично бедствено положение, е поемал целия трафик от републиканската пътна мрежа в района. По него е имало ограничение за преминаване на автомобили до 5 тона, но то не е спазвано. Минав...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Кметът на Червен бряг отмени частичното бедствено положение

08 January 2019 11:15

Със своя заповед от тази сутрин кметът на община Червен бряг инж. Данаил Вълов отмени обявеното частично бедствено положение. Изграденият от военните временен мост край село Чомаковци е пуснат в пробна експлоатация и така връзката на общинския център с шест от селищата в района е възстановена, съобщи за Actualno.com инж. Вълов.   „Мостът беше пуснат в пробна експлоатация в понеделник в 9,00 ч. Въпреки ниските температури, движението по него беше нормално през цялото денонощи

Пуснаха пробно временния мост на река Искър при Чомаковци

07 January 2019 15:17

В община Червен бряг от днес е пуснат в пробна експлоатация изграденият временен мост на река Искър при Чомаковци. Това каза за БТА кметът на общината инж. Данаил Вълов.

Експериментално пускат мостова конструкция над река Искър край Червен бряг

04 January 2019 12:00

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов проведе среща с военнослужещи от инженерно-разузнавателната група от военното формирование в гр. Белене, които участваха в дейностите по изграждането на мостова конструкция над река Искър край Червен бряг, съобщават от пресцентъра на военното министерство.

Участник в строежа на "Дунав мост 2" твърди, че съоръжението е опасно

02 January 2019 14:46

"Дунав мост 2" е с опасни пукнатини, няма нужната армировка, изпълнението е проблемно и не може да понесе товара, който е заложен в пълния му капацитет. А цената на моста е набъбнала двойно по време на изпълнението. Това твърди инженер Иван Якимов, който е сред участниците в изграждането на моста, в интервю за "Дир.бг". Той сравни нашия мост с този в Генуа, който се срути миналото лято. Според експерта и в двете съоръжения са заложени грешки още при проектирането. От Министерството на транспорта обаче обясниха пред в. "Сега", че твърденията на инж. Якимов са безпочвени, но и се застраховаха, че не носели отговорност за съоръжението. Според ресорното ведомство изпълнителят - испанската фирма "ФСС Конструксион", носи пълната отговорност за проектирането и за изграждането на обекта. Не са констатирани опасни пукнатини или други деформации по моста, който се стопанисва от българо-румънското акционерно дружество „Дунав мост Видин-Калафат", уверяват чиновниците. Но според инж. Якимов проблеми има, но засега не са се проявили драстично, защото натоварването на моста е слабо - "големите му товари - жп превозите, ги няма". Той посочва, че проектният капацитет на "Дунав мост 2" е за до 45 хил. автомобила дневно, а в момента по него минават едва 1500 до 3000, което прави под 10%. Транспортното министерство обаче е категорично, че е невъзможно мостът да поеме трафик от 45 хил. превозни средства на ден. И представя следния аргумент: "Ако се направят прости изчисления, базирани на това твърдение, резултатите ще покажат по 1875 преминали коли на час в двете посоки, или 15-16 МПС-та всяка минута в едната посока. Мостът работи денонощно и дори при това работно време няма как да се допусне такава интензивност на трафика". Строителният експерт твърди още, че липсва цялостен проект за носимоспособността на пътната връзка между Видин и Калафат. По този въпрос министерството обяснява, че преди пускането на моста в експлоатация е извършено натоварване, за да се определи състоянието на конструкцията. За целите на изпитванията били използвани 24 камиона, 4 локомотива и 10 натоварени жп вагона. "Резултатите са анализирани от CFC S.L. и заключенията са, че покривайки изискванията на действащите у нас наредби и инструкции, връхната конструкция и мостът са в добро общо състояние", допълват от транспортното ведомство. Пет години по-късно, през юли 2018 г., нова експертиза отново оценила състоянието на мостовата конструкция като много добро.

Изграждат временен сглобяем мост при село Чомаковци (Снимки)

29 December 2018 15:30

В ход е изграждането на временен сглобяем мост при село Чомаковци за жителите на общината. Частна фирма от Плевен, консултирана от военни експерти, изгражда моста, съобщава btv.

След 40 години чакане пловдивското село Поройна се сдоби с нов мост

23 December 2018 08:29

С нов мост за над един милион лева изпращат годината жителите на първомайското село Поройна. За построяване на съоръжението хората чакаха повече от 40 години. За решението на проблема помогнаха и репортажите, които БНТ направи по темата.

Транспортният мост в село Катуница е застрашен от срутване

21 December 2018 12:44

Изключително тежко и опасно е състоянието на транспортния мост в село Катуница. Съоръжението, което е основната входна артерия за общините Садово, Първомай и Асеновград, се нуждае от спешен ремонт. За това са необходими поне два милиона лева. Ежедневно преминаващите от тук се надяват сумата по-скоро да бъде отпусната от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, защото всеки момент мостът може да поддаде.

Червен бряг получи разрешение за изграждане на временен мост при Чомаковци

12 December 2018 13:45

В Червен бряг се получи разрешение за изграждане веднага на временен мост на река Искър при Чомаковци, с товароносимост 40 тона и с дължина 108 метра. Това съобщи днес на пресконференция в Плевен инж. Данаил Вълов - кмет на община Червен бряг. Той уточни, че съгласие вече е дадено от Министерството на отбраната и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Кметът поясни, че съоръжението се съхранява в Панагюрище и той е получил уверение, че то може да бъде монтирано за около две седмици. След като се оформят и подходите към него, ще бъде пуснато движението, което ще облекчи значително селищата, затруднени поради авариралия мост при село Горник, коментира Вълов.

Над 2000 души искат поне военновременен мост до Червен бряг

08 December 2018 10:45

Над две хиляди души с подписка поискаха да имат поне временен мост над река Искър. С протестен автопоход, организиран от Инициативен комитет от Червен бряг, хората поискаха да имат безопасен достъп до домовете си. Към момента единственият мост между Червен бряг и околните пет села е пропаднал. Хората минават по необезопасени съоръжения над реката.

Жители на село Чомаковци протестираха срещу липса на транспортна връзка

27 November 2018 19:42

Жителите на село Чомаковци в община Червен бряг протестираха срещу липсата на транспортна връзка с общинския център.От пролетта старият мост над река Искър е разрушен и се изгражда нов, който ще е готов в средата на 2019 г. Повече от месец в общината е в сила частично бедствено положение, заради друг затворен мост, който създава още по-голям транспортен хаос в региона.