Християнство

28 октомври 2018 12:59

Папа Франциск: Църквата е под заплаха и трябва да бъде защитена

Папа Франциск призова архиепископите да защитават „институцията на Църквата“, която по думите му е преследвана от постоянни обвинения, съобщава Ройтерс. Светият отец произнесе заключителната реч по време на Синода на архиепископите, който...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Известен австралийски кардинал е осъден за блудство с деца

26 February 2019 05:25

Австралийският кардинал Джордж Пел беше осъден за сексуални престъпления срещу деца, предаде БГНЕС. Размерът на присъдата ще бъде определен по-късно, най-вероятно до едно денонощие. Съд в Австралия реши, че Пел е посегнал на две момчета от хора на катедралата "Свети Патрик" в Мелбърн през 90-те години на XX-ти век. Обвинението срещу 77-годишният Пел беше, че притиснал в ъгъла две момчета, на 12 и 13 години и ги накарал да извършат сексуален акт с него. Джордж Пел отрича обвиненията,

Папа Франциск сравни педофилията с "човешко жертвоприношение"

24 February 2019 15:15

Папа Франциск сравни сексуалното насилие спрямо деца с човешките жертвоприношения на езичниците. Във Ватикана приключи първата по рода си конференция по проблема с посегателствата срещу деца. Ще поискаме сметка от тези, които са крили скандали, заяви архиепископът на Брисбейн. Светият отец обеща да даде" единни директиви за църквата", но без да се подчинява на медийния натиск.

Папа Франциск представи план за борба със сексуалните посегателства срещу деца

22 February 2019 07:50

План от 21 точки представи Папа Франциск. Мерките имат за цел борба със сексуалните посегателства срещу деца в Католическата църква.

Папа Франциск: Светът очаква конкретни мерки срещу педофилията в църквата

21 February 2019 12:18

Светият отец ще посвети следващите три и половина дни на обсъждане с епископи от цял ​​свят на отговора на църквата на насилието над деца от членове на духовенството

Ватиканът подготвя конференция за борба с педофилията в църквата

18 February 2019 17:30

Ватикана се готви за безпрецедентна конференция за педофилията в Католическата църква. В четвъртък високопоставени епископи, експерти, представители на различни монашески ордени ще разискват проблема в продължение на четири дни. Папа Франциск заяви, че иска срещата да бъде "образователна сесия", организаторите дадоха пресконференция.

Ватиканът лиши от духовен сан бившия архиепископ на Вашингтон

16 February 2019 14:02

Бившият архиепископ на Вашингтон Тиодор Маккарик беше лишен от духовен сан, съобщи Би Би Си. Ватиканът го отлъчи от редиците си заради обвинения в сексуални посегателства над малолетни.

Първа църква в Куба след 60 години комунизъм

02 February 2019 07:00

В Куба отваря вратите си  първата католическа църква на острова, тъй като от 1959 година досега заради комунистическа революция цареше ерата на атеизма.   Енорията на „Свещеното сърце на Исус“, една от трите църкви, одобрени в Куба след възстановените отношения между Ватикана и комунистическото правителство, беше открита преди няколко дни в Далечния западен град Сандрино.   Новата църква е построена с финансовата помощ на членовете на църквата „Св. Лорънс“ в Тампа, Флорида, след като отец Рамон Ернандес, свещеник, роден в Куба, но служещ в САЩ, се свързал през 2010 година с отец Чило Кастро,  свещеник от град  Сандрино, който се събирал и служел на хората от църквата, като се събирали в домовете си.   „Дарения са постъпили и от Сан Франциско, Ню Йорк, Уисконсин,“ казва Луиза Лонг, координатор на  църквата в Тампа.  „Инициатор беше църквата „Св. Лорънс“ във Флорида, но мнозина вярващи от други църкви и градове също се включиха и направиха това възможно.“   За кубинския град от 40 000 души църквата означава нова надежда, сред международното напрежение в света.  „Всички сме развълнувани за новата църква,“ казва отец Ернандес. Не само католическите християни, но и целият град.“ Комунистическото правителство в Куба съсипа  Католическата църква през първите десетилетия след революцията, изгони свещениците и разруши църквите. Едва през 90-те години Фидел Кастро започна да облекчава ограниченията на религията.   Отварянето на новата църква в Сандрино е особено важно, защото градът е дом на много семейства, преместени от други райони в Куба, където жителите са се съпротивлявали на  комунистическото правителство в първите години след революцията.   „Това е историческо събитие за църквата“, казва Хуан Хидалтердес, член на църквата в град Сандрино. „Много семейства и техните потомци не разполагаха с църковна сграда, в която да се молят.“ Вярващите от Тампа даряват около 95 000 долара за новата сграда, която има около 200 поклонници и е построена на земя, отпусната от държавата.   Напрежението между Куба и САЩ се изостри през последните седмици, тъй като администрацията на Тръмп заплаши с нови санкции Куба и нейния съюзник, Венецуела.   Източник: Charisma News Превод: Петя Зарева

Приключи посещението на папа Франциск в Панама

28 January 2019 11:35

Папа Франциск отпътува за Рим след седмица в Панама, където се проведоха Световните дни на католическата младеж. Последното събитие от богатата му програма бе заключителна литургия на открито.

Папа Франциск призова младите да имат куража да променят света

25 January 2019 11:23

В съобщение на Ватикана се посочва, че папата следи новините от Венецуела и подкрепя всички усилия, които ще предотвратят още страдания на венецуелците. В Панама папата откри дни на католическата младеж.

Папа Франциск следи отблизо обстановката във Венецуела

24 January 2019 22:57

Папа Франциск, който е на посещение в Панама, подкрепя всички усилия, целящи да се предотвратят други страдания за венецуелците.