Християнство

28 октомври 2018 12:59

Папа Франциск: Църквата е под заплаха и трябва да бъде защитена

Папа Франциск призова архиепископите да защитават „институцията на Църквата“, която по думите му е преследвана от постоянни обвинения, съобщава Ройтерс. Светият отец произнесе заключителната реч по време на Синода на архиепископите, който...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Папата: Да клюкариш - все едно убиваш

15 November 2018 21:29

Папа Франциск разкритикува клюките, наричайки ги форма на тероризъм и предупреди богомолците да не изричат лъжи, предаде АР. "Ние всички живеем, като комуникираме и ние непрекъснато сме на ръба на истината и лъжите", каза папата пред множеството, събрало се на традиционната обща аудиенция. Относно клюките папата каза, че "те убиват, защото езикът убива като нож", и предупреди: "Клюкарите са терористи, защото с техните езици те хвърлят бомба и после си отиват и бомбата, която те хвърлят, разрушава репутациите на всички". "Не забравяйте - да клюкарстваш, е все едно да убиваш", допълни главата на Римокатолическата църква. Папа Франциск често критикува клюкарстването в църквата и призова медиите по-специално да се пазят от "фалшивите новини" и да търсят истината.

Папа Франциск се помоли за мир

11 November 2018 18:56

По време на традиционното си обръщение към вярващите на площад „Свети Петър” във Ватикана Папа Франциск призова за мир. Това е особено важно, тъ като идва на фона на честването на 100-годишнината от края на Първата световна война. „Тази историческа страница от Първата световна война е ясно предупреждение към всички – да отхвърлят културата на войната и да търсят всички възможни начини за слагане на край на конфликтите, раздиращи света”, каза Папата. Той припомни на вярващите думите на своя предшественик – папа Бенедикт XV, който през 1917 г. окачестви войната като „безполезно клане”.

Папата: Хитлер ни показа до какво води популизмът

24 October 2018 08:35

Библията ни учи да сме гостоприемни към мигранти, но правителствата могат да поставят таван, каза папата

Папата отлъчи двама архиепископи заради подозрения в сексуално посегателство

13 October 2018 14:55

Папа Франциск отлъчи двама чилийски архиепископи заради подозрения в сексуално посегателство над малолетни, съобщава АФП, позовавайки се на изявление на Ватикана. Решението на Светия отец да отлъчи двамата архиепископи не може да бъде обжалвано, се допълва в комюникето на Светия престол.

Папата направи сравнение между аборта и наемните убийци

10 October 2018 12:09

Папа Франциск сравни правенето на аборт с наемането на убиец по договор. "Прекъсването на бременност е като премахване на някого... Да се отървеш от човешкото същество е като да прибегнеш до наемен убиец за решаване на проблем", каза Франциск в обръщение към поклонници във Ватикана, предаде БГНЕС. Припомняме, че в края на 2016 година папата направи постоянно решението си да разреши на свещеници да опрощават аборти. Тогава той въведе мярката като част от Свещената година на милосърдие

Храбра монахиня спря крадци в Полша

03 October 2018 23:03

В Полша храбра монахиня успя да спре крадци. Наглите престъпници не се посвениха да грабят дори в божи храм.

Папата призова за молитви за засегнатата от скандали Католическа църква

29 September 2018 17:12

Католиците по света, които са около 1,3 милиарда, трябва да отделят малко време всеки ден през октомври, за да се помолят за разтърсваната от скандали Католическа църква, призова днес папа Франциск. В изявление на Ватикана, цитирано от ДПА, се посочва, че Светият отец е решил да покани всички вярващи по света да казват молитва всеки ден през октомври.

Папата: Аз ще назначавам епископи в Китай

26 September 2018 10:26

Папа Франциск потвърди, че той ще има последната дума по назначаването на бъдещите католически епископи в комунистически Китай след обсъждане на кандидатурите, предаде Франс прес. В самолета, с който се връщаше от Естония в Рим, папата също призна, че епископите от старата нелегална Църква (които признават само папската власт) може "да пострадат" заради споразумението, което подписаха в събота Светият престол и Пекин. Китайските католици - около 12 милиона в население от 1,4 милиард души - от десетилетия са разделени между контролирана от комунистическия режим "патриотична" Църква и нелегална Църква, която признава само папата. Съгласно споразумението, което е представено като временно, папа Франциск признава седем китайски епископи, които са назначени от Пекин без негово съгласие, както и осми епископ посмъртно. "Това не са само назначения, а диалог по евентуалните кандидати. Нещата стават с диалог. Рим обаче е този, който назначава. Папата е този, който назначава. Това е ясно", подчерта Франциск. Той припомни, че до споразумението се е стигнало след години на бавен диалог и много работа от страна на неколцина духовници в продължение на десетина години. Папа Франциск също заяви, че се наблюдава промяна в нагласите при все по-честото сигнализиране на случаи на сексуално посегателство, както в Църквата, така и сред семействата. "Вярно е, че има обвинения срещу Църквата, всички знаем това, знаем статистиките. Разбирам, че младите хора се възмущават от тази толкова голяма поквара. Те знаят, че това се случва навсякъде, но в Църквата е по-скандално, защото тя трябва да води децата към Господ, а не да ги унищожава", заяви папата. "В едни по-стари времена такива неща са се криели. Криели са се у дома, когато чичото е насилвал племенницата, когато бащата е насилвал децата си. Криело се е, защото е било голям позор. Такъв е бил начинът на мислене в предишни векове, в миналия век. Не трябва миналото да се гледа с днешния поглед", каза Франциск.

Католическата църква в Германия се извини за сексуалното насилие над деца

25 September 2018 22:34

Католическата църква в Германия се извини на хилядите жертви, които са били сексуално малтретирани като деца от духовници през последните почти 70 години. Днес беше оповестено обширно проучване по темата. От името на църквата извинение поднесе кардинал Райнхард Маркс, архиепископ на Мюнхен.

Папа Франциск разкритикува онези, "които експулсират другите"

22 September 2018 15:46

Критиките на Светия отец явно бяха насочени главно към страните от Вишеградската група (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), чиито власти отказаха да приемат бежанците и икономическите мигранти