Култура

02 ноември 2018 08:51

Ученик на Бежар ще е педагог на балетната трупа в Стара Загора

Нов педагог и репетитор ще има многонационалната балетна трупа на Държавна опера - Стара Загора, през този творчески сезон. Това е именитият танцьор и хореограф Людовик Парти, който е бил балет майстор на Фондация Арена ди Верона, балета на Щутгарт, ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Балетът "Дон Кихот" на Старозагорската опера с гастрол в Античния театър в Пловдив

22 August 2019 09:37

Постановката гостува в "Европейската столица на културата 2019" на 12 септември от 20:00 часа

Японски екип изследва кадър по кадър движенията на балерина

22 July 2019 14:15

В хипнотизиращо видео се наслаждаваме на красотата на танца, заснет чрез ротоскопия

"Кармина Бурана" откри летния фестивал на Белоградчишките скали

21 July 2019 17:57

Четвъртото издание представя седем от най-гледаните постановки на Софийската опера и балет

Зашеметяваща танцова вечер с три балетни премиери в Стара Загора

03 July 2019 08:40

"Танц при изгрев слънце", "Лотос", и "Следващият" представя Старозагорската опера на 10 юли

Балет под звездите на Лятна сцена НДК със "Зорба гъркът"

29 June 2019 11:50

Софийска опера и балет ще представи обичания спектакъл на 16 юли от 20.00 часа

Оперета и балет в Парка на Военната академия

19 June 2019 09:10

Музикалният театър и Балет "Арабеск" гостуват на лятната сцена на 1, 10 и 11 юли

Днес е роден бащата на „Лебедово езеро” и „Спящата красавица”  

07 May 2019 09:24

Романтикът, който преобрази любимите детски приказки в едни от най-популярните балетни спектакли

Търсят се средства за талантливи деца от балетната школа в Горна Оряховица

14 April 2019 11:40

Трима възпитаници на балетна школа „Калина" към читалище „Напредък" в Горна Оряховица са спечелили квоти за участие на световно първенство по танци в Португалия. Състезанието е в края юни в Брага. Участието им обаче може да се провали, защото близките на танцьорите не могат да съберат необходимата сума.Вижте и още във видеото.

Зрелищна „Кармина Бурана“ на One Dance Week

27 March 2019 15:41

Унгарски балет пристига в България със спектакъла „Кармина Бурана“. Той е част от програмата на One Dance Week и Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Сегедският модерен балет създава пищно зрелище по музиката на едно от най-изпълняваните класически произведения и му дава съвсем различен живот. Темите от средновековните поеми „Кармина Бурана“ са същите, вечните, но сред впечатляващите декори сюжетът е друг. Варвари се борят за оцеляване върху руините на мъртва цивилизация. Животът е предопределено кратък. Едно момиче може да обича и да бъде щастливо, но Съдбата не цени красотата на момента. В това пътуване между инстинкти, страхове, ритуали, жестокост, смърт, радост и любов всички опознават човешката си същност. Спектакълът е на 29 септември на сцената на Дома на културата „Борис Христов“. Спектакъл извън разума и гравитацията Балетът от Сегед е емблематичен с изпълнителски си стил, в който ефектната майсторска техника на артистите съжителства пълнокръвно със сценичните закони и с всички театрални средства спектаклите се превръщат в преживяване. Репертоарът включва танцови творби по класически композитори като Бетовен, Чайковски, Барток, Орф и Стравински наред с хореографии по съвременни автори. Трупата изнася често пред млади хора въвеждащи в изкуството театрални вечери, с които възпитава вкус към театъра, танца и културата. За повече от 30 години Сегедският модерен балет е създал 126 спектакъл с над 200 унгарски и чуждестранни балетисти и е гастролирал в 29 страни. Носител е на много професионални награди. Българската публика се среща за втори път със Сегедския модерен балет след гостуването му през 2016 г., което предизвика възторжени отзиви. Спектакълът „Медиум“: метаморфози, еротика и транс от остров Ява Билети за “Кармина Бурана” се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay. За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter. 12-ото издание на международния фестивал за съвременен танц и One Dance Week ще представи през септември и октомври разширена програма в рамките на събитията в Пловдив – Европейска столица на културата 2019. “Кармина Бурана” гостува в България с подкрепата на Посолство на Унгария в София, Унгарски културен институт, Национален фонд за култура на Унгария и Унгарската академия на изкуствата.       

Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

06 December 2018 22:56

В Стара Загора се провежда единственият у нас Фестивал на оперното и балетното изкуство. В рамките на няколко дни меломаните могат да чуят и видят едни от най-ярките оперни и балетни изпълнители у нас. Тази вечер публиката се наслади на изключително рядко поставяната опера "Джоконда".