Здраве

02 ноември 2018 12:12

Български лекар с открития в борбата с рака

Български лекар влиза в екипа на Нобеловия лауреат Тасуку Хонджо. Японецът прави собствени открития в борбата с рака, а д-р Велизар Шиваров се завръща у нас, за да прилага най-новите методи за диагностика и лечение с помощта на имунната система. Меч...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

България е с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари сред страните в ЕС

18 January 2019 08:03

България е с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари сред страните в ЕС. Това показват данни на Евростат за 2017 година.

Увеличават се българските лекари, които се връщат в родината

13 January 2019 18:00

Тенденцията отпреди 2-3 години на отлив на лекари от България сега отстъпва място на обратното – все повече специалисти се връщат, за да практикуват у нас. Това каза специалистът д-р Асен Меджидиев. По думите му над 110 специализанти са минали през „Пирогов” за последните две години. А междувременно се върви и към това в чужбина за лечение да се пращат по-малко българи и обратното – у нас да се канят български лекари, специалисти в областта си, които да

Германският здравен министър иска правила в ЕС, спиращи миграцията на лекари

13 January 2019 17:18

Европейският съюз би трябвало да обмисли регулация, за да спре страните членки да си крадат една от друга лекари и други специалисти, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

Изкуственият интелект - по-надежден в откриването на рака на маточната шийка

11 January 2019 15:24

Изкуственият интелект може да се окаже по-прецизен от хората и традиционните медицински методи, що се отнася до откриване на предракови изменения на маточната шийка, заявиха американски учени, цитирани от Франс прес, съобщава БТА. iPhone открива рак на кожата Ракът на шийката на матката е четвъртият най-често срещан вид онкологично заболяване в света. През 2018 г. са регистрирани 570 000 случая на заболяването, сочат данни на Световната здравна организация. В богатите страни напредъкът в откриването на рак на маточната шийка и кампаниите за ваксинация срещу причиняващите заболяването папиломавируси намалиха смъртността. По-малко от медицинските открития обаче се възползват бедните стрени, където през 2012 г. са регистрирани 90 на сто от случаите на рак на маточната шийка. Ракът е въпрос на лош късмет, твърди ново изследване "Ракът на шийката на матката вече е болест на бедните - заяви ръководителят на изследването Марк Шифман от Американския национален онкологичен институт в района на Вашингтон. - Опитваме се да открием достъпни, но много прецизни методи, за да го атакуваме посредством вируси или да бъде диагностициран чрез прости технологии, като например използване на смартфон." Екипът му разработил алгоритъм въз основа на 60 000 снимки на маточни шийки. Фотографиите били направени в Коста Рика през 90-те години на миналия век.  Години наред било следено здравословното състояние на 9400 жени. Това позволило всеки случай на рак на маточната шийка да бъде свързан с дадена снимка преди появата на заболяването. След като бил трениран на базата на тези снимки, алгоритъмът открил предракови клетки в 91 на сто от случаите. За сравнение експертите ги откриват в 69 на сто от случаите, а традиционните методи като цитонамазка - в 71 на сто от случаите.

Съсловието на личните лекари у нас застарява

27 December 2018 07:00

Съсловието на общопрактикуващите лекари застарява. Средната им възраст в страната вече е 60 години. Това съобщи доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, цитиран от "Монитор". До 2013-а възрастта е била 58 години, допълни експертът. В някои населени места работят и джипита на по 76 години. Такъв случай има в Мездра и още няколко селища във Врачанска област. В тази и в Софийска и Габровска област са местата, където населението е обезпечено с доктори.

Откриха връзката между липсата на сън и рака

15 December 2018 00:01

Ген допринася за развитието на заболявания при нарушен режим

БЛС ще подпише анекса към Националния рамков договор за 2019 г.

14 December 2018 15:24

Българският лекарски съюз ще подпише анекса за следващата година към сега действащия Национален рамков договор. Условието е към 30 септември неусвоените средства да бъдат насочени към болниците за изплащане на надлимитна дейност за минали години. Това приеха делегатите на 69-ия Извънреден събор на съсловната организация.

БЛС свиква извънреден събор заради Анекса към Националния рамков договор

14 December 2018 06:14

Българският лекарски съюз свиква днес 69-я си извънреден събор. На него трябва да се вземе решение дали съсловната организация ще подпише Анекса към Националния рамков договор за 2018 г.

Лекарят на годината в Югозапада е отстранен от длъжност

13 December 2018 05:50

Огромен скандал се разрази в Югозапада, след новината, че отличеният с приз "Лекар на годината" Д-р Георги Алексиев от МБАЛ Югозападна болница в Сандански бе отстранен от работа. Новината потвърди и самия той в интервю пред "Vox64", в което уточни, че останал изключително изненадан от решението на шефа на МБАЛ „Югозападна” д-р Илия Тонев да го уволни от работа. FB_VIDEO "Това се случи вчера, бях извикан в кабинета на шефа и той ми връчи предизвестие

Канадски учени тестват революционна противоракова ваксина

09 December 2018 15:40

Имунолози от университета в Монреал извършиха първите лабораторни тестове с уникален противораков препарат, който има за цел не само да се бори със заболяването, но и да обучи имунната система как да се справя със онкологичните заболявания, съобщава сайтът MedicalXpress. За да може Т-лимфоцитите да се обучат да унищожават по-ефикасно поразените от болестта тъкани, в засегнатия от рак организъм се вкарват специални "дефектни" гени, предава БТА. Въпросните "антигени" са били и