Регионални

04 ноември 2018 17:08

В Бургас ще следят в реално време техниката за снегопочистване

Областна администрация Бургас е първата в страната, която при бедствие ще може да следи и координира в реално време работата на почистващата техника. Това съобщиха от областната администрация. При криза, на място в бургаската институция, ще могат да ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Кампания, посветена на децата, загинали на пътя, започва в Бургас

20 November 2018 09:43

 „Спри! Дай път на пешеходец“ - така се казва новата кампания на БНР Бургас, ОДМВР – Бургас, БМЧК и общинския младежки клуб „J.J.Cool A“. На три места в центъра на града доброволци призовават шофьорите за толерантност към пешеходците. Те раздават стикери с послание „Спри! Дай път на пешеходец!“. Всеки водач може да се включи в кампанията като залепи на задните стъкла на автомобила си специалните стикери. По този нач

Пътна полиция с апел към водачите

20 November 2018 07:50

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти с пешеходци, деца, възрастни хора, велосипедисти. Затова ръководството на отдел “Пътна полиция” – СДВР обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и ситуацията на пътя и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата. От столичната полиция напомнят на шофьорите да проявяват особено внимание, търпимост и толерантност при преминаване покрай пешеходни пътеки, детски градини, училища и жилищни зони. Същевременно е необходимо участващите в движението пешеходци да се съобразяват с пътните условия и автомобилния трафик на местата, където пресичат и при възможност да използват подлези и надлези. Препоръчително е в тъмната част на деня да имат светлоотразителни знаци по себе си. Пътна полиция припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия: - да не поемат на път без колите им да са подготвени за пътуване. Това предполага най-малкото гумите да са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, да са заредени както резервоарчето с течност за измиване на стъклата, така и резервоарът с гориво; - задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите; - препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна; - добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка през приложението на АПИ lima. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач. - При възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това. Основни правила за поведение на пешеходците - да не забравят, че и те са участници в движението - апелът към тях е по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя; - да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат - да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейват, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

Акт до 500 лв. за непочистен сняг пред блока

20 November 2018 06:26

Управителят на етажната собственост и търговците в София могат да се сдобият с акт до 500 лв. за непочистен сняг пред блока или дадения обект. Преди това да се случи обаче, физическите лица биват предупреждавани от Столичния инспекторат, след което следва фиш на стойност 50 лв., а накрая се стига и до акт, който може да бъде до 500 лв., обясниха от „Московска" 33 пред в. „Монитор". От общината предупредиха по-рано днес управителите на етажната собственост и търговски обекти, че имат ангажимент да почистят прилежащите към сградите тротоари. Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила и на инспектората и фирмите, ангажирани със снегопочистването, да създадат организация за работа и да мобилизират необходимите екипи и техника. Фирмите разполагат със 169 снегорина, които ще бъдат разположени на 68 местостоянки в града, за да бъдат максимално близо до районите, които ще почистват. Приоритетно ще се обработват пътните платна на улици и булеварди, по които се движи общественият транспорт.

В 8 области на страната е обявен жълт код за сняг и поледици

20 November 2018 06:14

В 8 области на страната е обявен жълт код за сняг и поледици на 20 ноември. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и София-област. От НИМХ съветват хората да бъдат внимателни за обширни области със сняг и/или лед на пътя. Възможни са ограничения при дейности на открито. Метеоролозите предупреждават още хората да бъдат внимателни,

Хиляди домакинства в страната останаха без ток след първия сняг

19 November 2018 20:15

Първият сняг за сезона не успя да предизвика проблеми по пътищата, но хиляди домакинства останаха без ток. Близо 6000 абонати в община Мездра бяха без електричество. Десетки селища в Пазарджишко и Смолянско също останаха без ток след падналия сняг. И в София имаше проблеми.

Лошо време: Ниски температури и сняг в Румъния, в Испания - наводнения

19 November 2018 19:55

Сняг и ниски температури обхванаха съседна Румъния, лошото време взе жертва и в Испания.

Монтираха една от трите еко елхи, които ще греят в Бургас (СНИМКИ)

19 November 2018 17:00

На бургаския площад „Тройката“ започна монтирането на една от трите еко елхи, които ще греят в града. През целия ден работници сглобяваха металната конструкция. В работата им помагаше и кран, без който е невъзможно елементите на дървото да бъдат закрепени. Подреждането започна от горната част, където след няколко дни ще бъде поставена звездата. Въпреки, че сега екологичното дръвче все още няма празничен вид, много скоро то ще краси площада и ще стане притегателен център за сн

Заради зимата: Прибраха 700 кактуса от Ботаническата градина в Балчик

19 November 2018 12:21

Около 700 кактуса от откритата експозиция в Ботаническата градина в Балчик са прибрани в оранжерия. Топлолюбивите растения ще останат там до пролетта. Повечето от кактусите, които тежат близо 100 килограма, се пренасят на ръце от служителите на градината. Екзотичните екземпляри са част и от постоянната колекция в Балчик, която може да се види и през зимата.

БЧК разкри четири пункта за бедстващи пътници в Северна България

19 November 2018 12:08

Четири пункта за бедстващи пътници отварят врати от днес в Североизточна България. Във всеки един от тях могат да пренощуват по десет души, закъсали с автомобилите си. При нужда Българският червен кръст има готовност да разкрие и още два допълнителни центъра.

Видин: Населените места в общината са почистени и проходими след първия сняг

19 November 2018 12:00

Работници и техника на звено „Чистота“ към Общината бяха в готовност за посрещане на първия за годината снеговалеж вчера. Това съобщиха от пресцентъра на Община Видин.