Здраве

06 ноември 2018 06:30

Пациенти са притеснени от неяснотите около Фонда за лечение

"Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК на тъмно и набързо, без ясни правила и при абсолютно нежелание за обяснение от управителя на НЗОК създава огромно напрежение сред родителите на болни деца. Управители на НЗОК, министри и други управ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Положителна развръзка за финансирането на лечението на 9-годишния Стефан

11 January 2019 22:23

Общественият съвет на Фонда за лечение на деца одобри възможността за финансиране лечението на 9-годишния Стефан, за когото ви разказахме вчера в новините. Той е едно от децата, страдащи от спинална мускулна атрофия, а родителите му заплашиха, че ще съдят държавата в Европейския съд за правата на човека.

Космонавтът Георги Иванов посети болния Стефко, разрешават лечението му в Румъния

10 January 2019 11:10

Детско писмо за любовта към Космоса трогна летеца

Дечо Дечев: Няма никакъв риск за достъпа на деца до лечение в чужбина

07 January 2019 08:23

В чужбина отказват лечение на български деца заради опасения кога ще си получат парите от НЗОК. За това алармира Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб". Според нея управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев се е вкарал в "нормативен хаос". В сутрешния блок на БНТ д-р Дечев отхвърли обвиненията на Георгиева и каза, че проблем няма.

След закриването на Фонда за лечение на деца помощта за болните още се бави

02 January 2019 08:30

Румънската здравна  каса е отказала лечение за 9-годишния Стефан Радойчев. Детето страда от мускулна дистрофия и първоначалната прогноза е била, че няма да доживее 2-3 години. С усилията на родителите си Стефан днес е на 9 години и има шанс да продължи да живее с помощта на специален медикамент, който обаче не се прилага у нас. За това родителите му търсят помощ в Румъния, Гърция, Германия и други страни. До момента им е отказана такава.  Според бащата на Стефан Веселин Радойч

Жени Начева за ЦФЛД: Намалява се административната тежест за родителите

30 November 2018 08:12

Новата мегаагенция за медицински надзор, която от догодина обединява дейностите на Агенцията по трансплантациите и Медицинския одит, няма да бъде оглавена от досегашния директор д-р Михаил Христов. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ заместник-здравният министър Жени Начева, но не уточни кой ще е той. В рамките на 3 месеца трябва да стане и преструктурирането на ЦФЛД, който ще премине към НЗОК.

Фондът за лечение на деца в чужбина се мести в Здравната каса

27 November 2018 15:04

Срещу поправката се обявиха от опозицията с мотив, че дейността на Фонда няма да бъде толкова прозрачна и няма да има обективни критерии за финансиране на лечение на децата.

Кирил Ананиев увери, че касата ще покрива всичко, плащано досега от ЦФЛД

09 November 2018 16:59

Здравният министър увери, че Здравната каса ще покрива всичко, плащано досега от Фонда за лечение на деца. Кирил Ананиев отговори на питане на депутата от БСП Михаил Христов за това какви промени ще има, след като Фондът премине към Здравната каса.

Пенка Георгиева: Реформите в здравната система са експеримент с човешкия живот

05 November 2018 08:35

Предстоящите мащабни реформи в здравната система са експеримент с човешкия живот, а зад тях може би прозират и лобистки интереси. Това коментира в ефира на bTV членът на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева. От началото на следващата година фондът минава към здравната каса, но съветът към него ще бъде закрит. Именно той беше звеното, което се занимава със заявленията на тежко болни деца. „Не може да тръгнеш срещу децата на България”, категорична беше

Закриват и Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина

02 November 2018 12:45

След като здравното министерство реши, че ще бъде закрит Фондът за лечение на деца в чужбина, днес стана ясно че такава ще е съдбата и на Обществения съвет към него. Както е известно дейността по леченията зад граница ще се поеме от НЗОК. Новината обявиха на съвместна пресконференция новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев и зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Касата Жени Начева. От думите им стана ясно, че поставят под въпрос експертизата на обществения съвет, както и че срещу дейността му е имало много сигнали. Отделно многократно са били одобрявани лечения в чужбина без да е ясно колко ще струва това на държавата. От Обществения съвет категорично отричат това да е вярно и посочват, че ако има такива случай, то Касата носи отговорност, защото тя е тази, която се разплаща за лечението. "За 2017 година са издадени 274 броя формуляри за лечение в чужбина, а за 2018 година до момента са 185. От формулярите за 2017 година за 46% не са представени ценови оферти, а за 2018 година за 30% от формулярите няма ценова оферта. Тоест някой, който взима отношение дали прозрачно и правилно потребителят се насочва за лечение, го е позволил без да знае колко ще струва. Нормално е, когато изпращаш някой за лечение предварително да знаеш колко ще струва то", заяви д-р Дечев, цитиран от агенция "Фокус". Закриват Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина "Всички деца, които са лекувани в чужбина, са минали през Касата. Това ще продължи", даде заявка Дечев, но и намекна за частни финансови интереси в процедурата: "Струва ми се, че притесненията и критиките идват от тази група, която има интерес практиката с транспорт, преводачи и престой в чужбина да продължи." Защо се страхувам, че закриват Фонда за лечение на деца в чужбина А Начева допълни, че са подавани редица сигнали, свързани с работата на Фонда за лечение на деца и не е случайна честата смяна на директорите на фонда. Ще има преходен период, в който ще се осигури плавен преход между Фонда за лечение на деца и НЗОК, даде заявка тя. "Децата в бъдеще няма да бъдат лишени от правата си за лечение в чужбина. От гледна точка на прозрачността, НЗОК е най-публично управляваната институция. Бюджетът се приема от Народното събрание, числата са ясни", коментира още Жени Начева.

Дариткова: Преминаването на Фонда към НЗОК ще ускори лечението на деца в чужбина

24 October 2018 18:35

Вотът на недоверие към правителството заради политиките в здравеопазването не мина. Какъв е отзвукът от това, какво предлагат новите модели на здравното министерство, както и ще има ли забавяне в процедурите за лечение на деца в чужбина, ако Фондът премине към администрацията на НЗОК - гост в "Още от деня" беше Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента.