Регионални

06 ноември 2018 11:49

Кметът на Шабла отива на съд заради престъпление със средства от ЕС

Кметът на община Шабла Мариян Жечев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич. Делото за престъпление със средства от фондовете на Европейския съюз по член 248а, ал. 5, във връзка с ал. 2 и ал. 1 от НК, е насрочено за разг...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Дивото къмпингуване в Шабленско произвежда над 500 тона отпадъци годишно

20 June 2019 19:37

Още в началото на сезона плажовете в община Шабла са окупирани от каравани и автомобили, паркирани върху дюните в защитените територии. Освен това нерагламентирано къмпингуващите „произвеждат" над 500 тона отпадъци годишно, които общината трябва да почиства за собствена сметка. Кметовете очакват промените в Закона за Черноморското крайбрежие да бъдат приложени още следващия сезон. По силата им, палатки, кемпери и каравани ще се разполагат само в изрично определени зони, а поставянето на плажни принадлежности върху пясъчните дюни ще бъде забранено.

Провериха първата от 14-те къщи за гости по европрограма

09 June 2019 16:10

Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието, храните и горите извършиха проверка на къща за гости. Кандидатът в подал проектно предложение чрез МИГ Лясковец-Стражица за финансиране на проект ,,Създаване и развитие на нови туристически услуги в къща за гости „ЕПОХИ ОТ 1871” по Програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е в размер на 74 804 лв.

Нови проверки на къщи за гости - заради басейни и ресторанти

07 June 2019 09:09

Нова проверка на проекти за "къщи за гости" обяви новата министърка на земеделието Десислава Танева. Те ще са свързани с искането на финансиране и усвояването му за "допълнителни дейности" - изграждане на басейни, детски площадки, детски кътове, ресторанти, джакузита и други. Министърката предостави и списък с къщите, които ще бъдат проверявани - общо 14 на брой, в ефира на Нова тв. Когато в къщата за гости няма гости Новата министърка припомни, че финансирането на къщи за гости по програмата за развитие на селските райони е било прекратено в предишния й мандат на поста. Причината е била именно съмнения за злоупотреби. По думите й в момента се работи по нова методика, по която да се издават актове при нарушения, след като Върховният административен съд отмени предишната заради нарушения в процедурите по издаването й. Новината бе погрешно интерпретирана, че сега наложените вече глоби на собственици на къщи за гости ще бъдат плащани от данъкоплатците. Танева отново опроверга тази интерпретация. „Глобите по издадени актове няма да се пратят от българския данъкоплатец. Ще положим всички усилия да се платят от тези, които са нарушили правилата”, заяви министърката. „Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Другите са в процедура – или съдебна, или по събиране на тези глоби”, добави тя.  Министър Танева каза още, че европейският регламент има изискване за проверки на от 1 до 5% от проектите, реализирани по оперативната програма, докато в годините от Държавен фонд "Земеделие" (който отговаря ПРСР - б.р.) е направил проверка на 18% от проектите. "Очевидно за нас и това е бил малък процент”, коментира министърката и каза, че явно става дума и за манталитет. По думите й общо 130 проверки са завършили с 80 акта за нарушения. По 65 от тях в момента тече процедура по събиране на вземанията. Според Десислава Танева не може да се постави пълно ограничение за свързаност за роднини до 4-5 коляно, когато се кандидатства по различни проекти. И даде пример - роднините на един политик или служител живеят по селата, занимават се със земеделие, правят бизнес. По думите на министърката въпросът не е да се ограничава прекалено много инициативността, а евросредствата да се използват по предназначение и според правилата. 

Евродоклад: България е подценила риска от измами с фондове на ЕС!

16 May 2019 13:52

Одитори посочват, че са открили над 4 хиляди потенциални нередности при използване на финансирането от Брюксел от страните-членки на ЕС между 2013-2017 г.

Европейската сметна палата започва проверка за парите от ЕС, отпуснати за пътища

07 May 2019 13:19

Финансирането от ЕС за пътна инфраструктура в периода 2007—2020 г. възлиза на около 82 млрд. евро, основните бенефициенти са централно- и източноевропейските държави членки

​8 лица са обвинени за злоупотреби с еврофондове

03 May 2019 15:08

8 лица са обвинени за престъпно сдружение с цел злоупотреби с еврофондове. Това каза на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, пише Агенция „Фокус“.

Акция за източване на евросредства, има задържани

02 May 2019 17:59

Разследването е свързано с Миню Стайков

В 5 града прокуратурата, МВР и ДАНС разследват измами с евросредства

02 May 2019 08:30

Разследването се провежда в София, Пловдив, Сливен, Бургас и Карнобат

Почистиха петната от мазут, които се появиха на къмпинг край Шабла

11 February 2019 14:42

Петна от мазут са се появили през уикенда на къмпинг "Добруджа" край Шабла. От РИОСВ-Варна информират, че са извършили проверка и са дали предписание на общината плажът да бъде почистен. Днес това е било направено.

България ще получи над 4.4 млрд. лв. от ЕС догодина

06 December 2018 10:20

Европейският парламент (ЕП) и Съветът се споразумяха по бюджет 2019 на ЕС, оповести българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е част от преговорния екип. Това се случи след последният кръг от извънредни преговори в Брюксел, продължили безпрецедентно дълго, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. „Броени часове преди да изтече времето за преговори, двете институции си стиснаха ръцете върху бюджет в размер на почти 166 млрд. евро. За поредна година България е сред държавите, получаващи най-много спрямо вноската си. За 2019 г. очакваме междинни плащания в размер на 4.47 млрд. лв. европейски средства за кохезионна политика и за земеделие“, заяви Новаков след края на преговорите. „В резултат на бюджет 2019 на ЕС страната ни очаква да получи 1.5 млрд. лв. за инфраструктура, както и над 1.5 млрд. лв. директни плащания за фермерите. Само за периода 2014-2018г. страната ни е получила над 6.8 млрд. лв. директни плащания към фермерите, а за периода 2019-2020г. очакваме още над 3 млрд. лв.“, допълни Новаков. Според българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, очакваните междинни плащания по Програмата за развитие на селските райони ще възлязат на над 1 млрд. лв., а очакваните средства по Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост ще достигнат допълнителни 342 млн. лв. Преговорите по бюджет 2019 на Съюза бяха в застой до днес, след като помирителните срещи през ноември приключиха без резултат. Процедурата доведе до втори проект на бюджет от страна на Европейската комисия (ЕК), а липсата на споразумение по-рано днес щеше да доведе до забавяне с месеци на директните плащания за фермерите и невъзможност за осигуряването на 400 хил. гранта по програма „Еразъм+.