Образование и семейство

06 ноември 2018 13:49

Започват спортните турнири за „Купа 8 декември“ 2018

В периода от 7-ми до 23-ти ноември, студентите от шестте варненски университета ще премерят сили в 7 вида спорт...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

54 кадети от Професионалния колеж на ВВМУ получиха дипломи и първо старшинско звание

21 June 2019 14:44

Те ще бъдат назначени на старшински длъжности във военните формирования от състава на Военноморските сили

Студент по медицина получи стипендия от младо лекарско семейство

09 June 2019 09:14

Четвъртокурсникът по медицина Стефан Иванов получи стипендията, учредена от семейство Елизар и Лилия Цветкови. Те решиха да дарят 1000 лева, събрани на тяхното сватбено тържество, за да поощрят усилията на студент от Медицинския университет в Пловдив. Освен премията Стефан Иванов получава и двуседмична практика в специализирана болница по неврология в Германия.

Цвета Караянчева връчи дипломите на отличниците по право в пленарната зала на НС

07 June 2019 15:57

На тържествената церемония присъстваха председателят на Конституционния съд Борис Велчев, главният прокурор Сотир Цацаров, ръководители на различни органи на съдебната власт, на Висшия адвокатски съвет, преподаватели и др.

За първи път: Абсолвентите от специалност „Право“ получават дипломите си в НС

07 June 2019 08:56

Специален ден за част от младите хора от СУ „Св. Климент Охридски“: студенти от юридическия факултет, специалност „Право“, ще получат своите дипломи на церемония в Народното събрание. Това се случва за първи път.

Как в София отново може да се спортува на открито

05 June 2019 16:37

Как една идея сплотява - за спорта и отвъд него

"Право" ще може да се учи задочно още една година

05 June 2019 13:38

Отлагането е заради две жалби, по които съдът трябва да се произнесе

Красимир Вълчев: Висшите училища имат некоординирани стратегии за развитие

05 June 2019 09:51

Проблемът пред висшето образование е в това, че приемът достигна крайният си предел. Ако преди 30 години се приемаха 30% от завършващите гимназия, през 2016 г. те достигнаха близо 80%. коментира той

Четири блока в "Студентски град" стават първият университетски кампус в София

04 June 2019 20:51

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че Подробният устройствен план на квартала е предвиждал застрояване на всичко, което може да се застрои, включително двора на Националната спортна академия. Новият план, приет от екипа ѝ през 2008 година, спасил "Студентски град" от презастрояване. Така сега е възможно да бъдат направени над 10 кампуса.

Най-добрите университети могат да вдигат таксите, махат хвърковатите чети

31 May 2019 11:07

Проектозакон за промени в досегашния Закон за висшето образование налага мораториум върху откриването на нови ВУЗ-ове. Както и върху техните допълнителни звена и филиали. Най-добрите университети в света по специалности (КЛАСАЦИЯ) Нови университетски структури няма да бъдат откривани, поне докато министърът на образованието не предложи специална пътна карта за висшето оразование у нас. Това трябва да се случи една година, след като вече бъдат приети предложените промени.  Проектозаконът предвижда също премахване на така наречените хвърковати чети от професори - тоест един преподавател ще участва в акредитацията само на едно училище. Образователният министър: Не може всички вузове да са университети В момента един лектор участва в акредитацията на две учебни заведения. От години МОН се опитва да намали квотата, но многото преподаватели, които са членове на парламента, бламират текстовете. Друга съществена промяна разрешава на най-добрите университети да вдигат таксите. В момента таксата за обучение е около две трети от държавната субсидия. С последните промени обаче университетите получават допълнителни пари и за качество, а промяната в закона позволява те да участват в ценообразуването на университета. Не е сигурно дали ВУЗ-овете ще се възползват от тази идея, като се има предвид, че Физическият факултет на Софийския университет свали таксите си от 750 на 200 лева, за да намери читави студенти.  Висшите учебни заведения, които получават пари за качество, са не повече от 10 от общо 31 държавни университета. Министерството обаче даде на заден ход от регулацията на частните университети, където също искаше да въвежда ограничения. В момента новите правила дасягат само държавните висши училища. 

Община Берковица отпуска стипендии на трима студенти

29 May 2019 16:20

Съгласно утвърден Правилник за отпускане на стипендии на студенти от община Берковица, приет от Общински съвет, ще бъдат отпуснати 3 стипендии на студенти от община Берковица по 300 лв на месец за студент. Две стипендии за студенти по медицина и една за студенти по една от следните специалности: Архитектура; Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране; Строителство на сгради и съоръжение; Реконструкция и модернизация на сгради и съоръжения; Хидростроителство; Геодезия; Устройство и управление на земи и имоти; Урбанизъм; Водоснабдяване и канализация; Електротехника; Електроенергетика и електрообзавеждане; Електротехника и възобновяеми енергийни източници и Регионално развитие и политика, съобщават от общинската пресслужба.