България

06 ноември 2018 18:16

Разбиха група за киберпрестъпления без аналог в Европа

ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиха група, източвала сметки чрез интернет измама. Измамниците предлагали търговия с финансови инструменти през два кол центъра в София. Генерираните печалби са за над 700 000 лева. Повдигнати са обвинения на трима души. ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

"Теленор" предупреждава за опити за измама

18 February 2019 11:07

Фалшиви сайтове и писма по електронна поща се опитват да събират лични данни на клиенти на оператора

Хакерска атака засегна австралийския парламент и много партии в страната

18 February 2019 07:22

Редица австралийски партии бяха засегнати от хакерска атака срещу парламента на страната, заяви премиерът Скот Морис, предаде БГНЕС. По-рано беше съобщено, че всички депутати се е наложило да сменят паролите си, след кибератака над компютърната мрежа в парламента. "Наскоро австралийският център за информационна сигурност откри злонамерено проникване в компютърната мрежа на парламента. По време на работата научихме, че това се е случило и с мрежите на някои политически партии", каза М

Мария Габриел: ЕС отделя ​2 млрд. евро за киберсигурност

14 February 2019 20:27

2 млрд. евро за киберсигурност ще отдели Европейският съюз в следващия си бюджет. Българските фирми ще могат да кандидатстват без ограничение за средствата. Това обяви българският еврокомисар Мария Габриел на конференция, посветена на проблемите на дигиталната сигурност.

Мними майстори откраднаха 5 000 лв. на дядо от монтанско село

14 February 2019 12:45

В дните от края на януари и до началото на февруари 2019 г. от дома на 79-годишен жител на монтанското село Сумер е извършена кражба на сумата от 5 000 лв. Извършителят на кражбата е използвал момента, докато собственикът се намирал на тавана на къщата си и е показвал на друг мъж какъв ремонт е необходим на покрива. По случая е образувано досъдебно производство.

София е домакин на международна конференция по киберсигурност

14 February 2019 06:42

Броят на свързаните устройства и лицата в интернет се увеличава на фона на все по-сложни и масирани кибератаки. Как да се справим с проблема " киберсигурност" е темата на международна конференция, която ще се проведе в "София тех парк". Българският комисар по цифрова икономика Мария Габриел ще открие форума, в който ще участва и директорът на департамента по комуникации на НАТО Стивън Меринджър.

Русия пробно ще се изключи от интернет като част от подготовка за бъдеща кибервойна

11 February 2019 16:56

Данните, преминаващи между руски граждани и организации в рамките на страната се запазва, но не и на международно ниво

Италия: Киберсигурността да влезе в бюджета за отбрана

11 February 2019 15:39

НАТО да допълни правилата за разходите и да включи в тях стойността на киберсигурността и инфраструктурата. Това предлага италианската министърка на отбраната Елизабета Трента, пише в. „Файненшъл таймс“. Тръмп - пак недоволен от европейските разходи за отбрана Според нея невоенните инвестиции трябва да бъдат включени в онези 2 на сто от БВП, които НАТО изисква като разход от всяка страна членка за отбрана. „Има част от разходите ни, свързани с отбраната, но те не са в бюджета за отбрана“, заявява Трента пред „Файненшъл таймс“. Изказването й е в навечерието на срещата на министрите на отбраната от пакта в Брюксел. Тя ще се състои на 13 и 14 февруари. „Разходите за отбрана в сферата на сигурността трябва да се броят, като да харчиш пари за закупуване на танкове. Не казвам, че не трябва да харчим пари, но трябва да ги харчим за неща, които преди не са били смятани за отбранителни разходи“, допълва министърката. Очаква се администрацията на Доналд Тръмп да отговори хладно на думите на Елизабета Трента, отбелязва вестникът. САЩ настояват страните от НАТО да увеличат бюджетите си за отбрана, за да достигнат до изискваните 2 на сто от БВП. Германия се врича: По-големи разходи за отбрана Миналата година 1,5 процента от БВП на Италия са отишли за отбрана, показва сттатистиката на пакта. Така тя е на 7-о място в класацията на страните с най-малки разходи, съотнесени с икономиката. Същевременно Италия намали възрастта за пенсиониране и увеличи разходите на правителството след създаването на сегашната управляваща коалиция в Рим. Еврокомисията отказа да одобри бюджета на страната. Елизабета Трента настоява, че социалните програми на антисистемното Движение „5 звезди“, в което членува тя, не са в противоречие с разходите за отбрана.

Разкриха бургаски хакер, спрял достъпа до редица сайтове

08 February 2019 10:40

42-годишният мъж, който е осъществил престъплението, е задържан

Внимание, измами в интернет! Фалшиви имейли заблуждават хората

06 February 2019 19:50

Вълна от опити за интернет измами заля електронните пощи през последните дни. Имейли от името на Световната банка и от милиардера Уорън Бъфет заблуждават хората, че са спечелили значителни суми. В капана попадна възрастна жена от София, която бе измамена с 60 000 лева.

Хакерските атаки в цял свят растат главоломно, туризмът се оказва особено уязвим

05 February 2019 06:50

Доклад за пробив в личните данни от края на годината на неправителствената организация Identity Theft Resource Center наскоро разкри, че близо 447 милиона незащитени файлове са били обект на хакерски атаки през 2018 година, отбелязвайки нов рекорд сред количеството компрометирани файлове за една година. Въпреки че общият брой на хакнатите данни е намалял с 23% от 2017 година до 2018 година, това не означава непременно, че промяната е налице, особено след като количеството разбити файлове, съдър