България

06 ноември 2018 18:16

Разбиха група за киберпрестъпления без аналог в Европа

ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиха група, източвала сметки чрез интернет измама. Измамниците предлагали търговия с финансови инструменти през два кол центъра в София. Генерираните печалби са за над 700 000 лева. Повдигнати са обвинения на трима души. ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Нов вид измами с ренти за земи в Русенско

18 December 2018 20:20

Нов вид измами по селата в русенско. Непознати мъже се опитват с фалшиви документи да купят на безценица ниви от възрастни хора и дори им обещават, че ще получават рента и след продажбата им. Подобни престъпления са били предотвратени преди дни в село Кошов. Това стана ясно по време на срещите на мобилните полицейски екипи с жителите на малките населени места.

Измамници с жълти жилетки събират такси от синя зона в Плевен

17 December 2018 15:04

Хитреци, облечени в жълти жилетки, обикалят синята зона по ул. „Дойран“ в Плевен и събират такси от шофьори, паркирали колите си в нея. Един от тях е заснет от камера за видеонаблюдение и е предаден на полицията, съобщи днес Иваница Бояджиева, директор на плевенския Център за градска мобилност. „Като видят жълта жилетка, гражданите плащат без да се замислят и когато дойдат нашите служители, изпадат в неприятни ситуации. Служителите на Центъра за градска мобилност и

ЕС достигна споразумение по регулации за кибер сигурност

13 December 2018 13:31

Новото законодателство ще цели да предпази обществото от атаки като Wannacry и NotPetya

Финландия: Китай и Русия са реална заплаха

10 December 2018 19:10

Русия и Китай са споменати в доклада на финландските специални служби като източници на киберзаплахи. Документът посочва по-специално, че опитите за кибер влияние, свързани с Москва, засягат държавни организации, предприятия, които си сътрудничат с тях, а също и фирми, свързани с енергийния сектор, съобщава ТАСС. И двете държави са споменати в доклад на "Супо", публикуван в понеделник. "Атаките с помощта на хакерски програми стават все по-малко и по-малко видими от преди, фокусирани са върху компании, които предоставят услуги на обекта на наблюдение, както и други заинтересовани играчи. Опитите за кибервлияние, свързано с руската държава, включват компании, ангажирани с разработването на стоки и снабдяването с услуги в енергийния сектор", се казва още в доклада. Що се отнася до Китай, в документа се посочва, че основният обект на интерес на Пекин е сферата за разработване на продукти и товари, но не се уточнява за какво точно става въпрос. В доклада се съобщава, че във Финландия има десетки служители на чуждестранни разузнавателни служби. В допълнение към тях всяка година десетки други членове на чужди спецслужби идват в страната, за да изпълняват конкретни задачи. Основните сфери на интереси, посочени в "Супо", са финландската политика и технология. Службата подчертава, че специалните служби на чужди държави ще продължат да бъдат активни във Финландия през следващите години. Според ръководителя на "Супо" Анти Пелтари "технологичното развитие затруднява противодействието на такива незаконни дейности". Според доклада на "Супо" - "кибер-атаките идват по-специално от големи държави, които с помощта на широк кръг от средства се опитват да популяризират своите ползи и да навредят на държавата, която е целта на това влияние". Примерите включват информационни кампании, политически натиск, подкопаване на стабилността на границата, използване на икономически трудности и влияние върху решенията в енергийната политика.

Wizz Air предупреждава за фалшив сайт, използващ името на компанията

05 December 2018 10:03

Самолетната компания Wizz Air предупреждава за съществуването на уебсайт със съмнителен домейн и брандинг, подобен на този на превозвача, който заблуждава потребителите, че посещават официалния сайт на компанията.

Нова хакерска атака срещу политици, армия и посолства в Германия

30 November 2018 18:29

По информация на "Шпигел" електронната поща на германски народни представители е била хакната. Засегнати са също Бундесверът (германската войска – б. р.), както и редица посолства. На запитване Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване – б. р.) оповести: "В рамките на разследването на кибератаката Snake Федералната служба за защита на конституцията за пореден път установи посегателства. Най-общо казано жертвите могат да се причислят към сферата на държавата и политиката." По информация на "Шпигел" при случая с политиците не става въпрос за компютърната система на Бундестага, а за акаунтите на представени в параламента политически партии. Последната хакерска атака е била забелязана на 14 този месец. "Шпигел": Вече всички открито изобличават руските хакери По първоначални данни зад хакерската атака стои руската групировка Snake (от английски - змия), което в руския вариант е "Турла". Както през март т. г. стана известно, точно тази групировка продължително време е атакувала компютърната мрежа на федералното правителство, добрала се е до данни и на сужители от външно министерство. Snake отново е активна, потвърди за "Шпигел" високопоставен служител от спецслужбите. Все още се проверява какви данни са изтекли по време на последната хакерска атака. Отдавна е известно, че зад хакерската групировка Snake, наричана в някои държави и Uroburos, стоят руските тайни служби. Всъщност името произхожда от гръцката митология. Това е змия, която хапе собствената си опашка. Руски хакери атакуват германски енергийни гиганти В Германия групировката доби известност през пролетта на тази година посредством сензационна хакерска атака срещу правителствената компютърна мрежа, смятаната до този момент като най-сигурна и надеждно защитена. Хакерите са успели да намерят пролука и да проникнат в компютрите на две образователни институции, а впоследствие и в редица компютри на външно министерство, като информацията е достигнала до Русия. Тя обаче не е била строго секретна. Атаката е била разкрита своевременно посредством сигнал, подаден на Германия от партньорска тайна служба на приятелска държава. Първата стъпка на германските власти беше да предотвратят по-мащабни набези на хакерите в електронната мрежа на външно министерство. Когато обаче те правят опит да посегнат на външнополитически секрети, набелязаните и застрашени компютри са били изключени от мрежата.

Български екип участва в най-голямото учение по киберотбрана на НАТО

29 November 2018 15:25

Най-голямото годишно учение по киберотбрана на НАТО - Cyber Coalition, се извършва от 26 до 30 ноември, съобщиха от българското военно ведомство.

3 млн. долара в криптовалута бяха иззети след разбиване на престъпна група

26 November 2018 13:18

Специализираната прокуратура и ГДБОП разкриха престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 милиона щатски долара. Криптовалута за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева) е "иззета" при извършените претърсвания на компютри, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Прокуратурата уточнява, че разследването е образувано в края на юни тази година.

Измамник открадна спестяванията на глухоняма жена

23 November 2018 11:02

Мъжът изоставил жертвата си в село и изчезнал с кола

САЩ към Китай: Нарушихте споразумението ни срещу кибершпионажа

09 November 2018 12:17

Китай нарушава споразумение със САЩ, насочено към спиране на кибершпионажа, като извършва незаконни действия с цел кражба на правителствени и корпоративни данни, заяви висш американски служител, цитиран от Reuters. Попитан дали Китай нарушава споразумението от 2015 г., Роб Джойс от Агенцията за национална сигурност каза: "Смятаме, че е така." По думите му обаче кибератаките значително са намалели след подписването на споразумението. китайското външно министерство отхвърли обвиненията. "Американските обвинения не се основават на факти. Китай твърдо им се противопоставя", заяви говорител на министерството. Според нея Пекин и Вашингтон имат важни общи интереси в киберпространството. "Призоваваме американската страна да спре с безпочвените си критики срещу нас и заедно с Китай да защитава импулса за сътрудничество и комуникация между двете страни в областта на киберсигурността", каза още говорителят.