Образование и семейство

06 ноември 2018 21:58

Български ученици отбелязаха Деня на народните будители в Европарламента

Деца от българското училище "Пейо Яворов" в Брюксел и български ученици в европейското училище в града отбелязаха Деня на народните будители в Европейския парламент. Те участваха в събитие, организирано от евродепутата Асим Адемов....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Вдигат квалификацията на преподавателите в българските неделни училища в чужбина

27 July 2019 16:21

В момента обхванатите деца в тези училища са близо 30 000

Пловдив е домакин на среща на Асоциацията на българските училища в чужбина

27 July 2019 11:41

На 12-тата среща на Асоциацията на българските училища в чужбина вицепрезидентът Илияна Йотова призова обучението на български език в чужбина да бъде утвърдено като средство за приемане във висше училище в България. Според вицепрезидента трябва да се спре използването на неверни исторически факти в страни, в които има българска диаспора и да се признае Кирило-Методиевото дело.

Българин отвори четири училища в Испания

25 June 2019 09:00

Наш сънародник с корени от село Кочан в община Сатовча е открил четири български училища в Испания. В 4 града в област Навара над 400 деца изучават български език, литература и история. Ръководената от Съби Атипов културна асоциация „Орфей БГ” е организатор и на първия събор на българите в Памплона.

Българчета от Европейското училище в Брюксел с благотворителна кауза за Коледа

22 December 2018 20:42

Учениците и учителите от българската секция на Европейското училище в Брюксел организираха благотворителен коледен концерт и базар. Средствата от тях ще бъдат дарени на фондация "Надежда за малките", която се грижи за деца, лишени от родителска грижа.

В НДК се проведе празничният концерт "България - земя благословена"

03 November 2018 22:20

В Националния дворец на културата в София тази вечер се състоя празничния концерт "България - земя благословена" - спектакъл посветен на Деня на народните будители.

В Кюстендил бе представена книгата „Приказка за Кюстендил“

01 November 2018 21:26

На 1 ноември, в Деня на будителите, в сградата на старото Възрожденско училище, в гр. Кюстендил бе представена новата книга на историка Румен Манов „Приказка за Кюстендил“. Представянето на новия забележителен труд на г-н Манов в Кюстендил, уважи, с благословението на...

Факелно шествие за Деня на народните будители в Елин Пелин

01 November 2018 18:27

На 1 ноември честваме Деня на народните будители. Днес отдаваме почит към просветителите, книжовниците, борците за националното освобождение, създали и съхранили духовните ценности на нацията. По повод празника на тържествена церемония пред президентската институция беше издигнат националният флаг. В много градове на страната денят се отбелязва с различни чествания. А за втора поредна година град Елин Пелин се включва в отразяването на празника с факелно шествие.

Проф. Минко Балкански е обявен за „Будител на годината 2018"

01 November 2018 18:00

„Вълнувам се! За мен признанието е важно. Но по-важно е младите да разберат, че има хора, които мислят за тях и им отварят вратите към света", заяви основателят на „Национален институт за образование"

Митрополит Йоан отслужи молебен пред паметника на свети Паисий Хилендарски, будител български

01 November 2018 15:37

На 1 ноември 2018 г. - Ден на народните будители, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, общественици, официални лица, военни, ученици, жители и гости на град Варна поднесоха венци и цветя пред паметника на свети Паисий Хилендарски,...

Празникът на Народните будители в Стара Загора

01 November 2018 12:03

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Заупокойна Божествена св. Литургия в храм „Св. Вмчк Теодор Тирон - Аязмото“, откъдето тръгна и единият лъч в празничното шествие за Деня на народните будители. След края на службата, владиката,...