Образование и семейство

08 ноември 2018 07:49

Какви мерки се предприемат срещу разпространението на наркотици в училище?

Нов вид синтетична дрога навлиза на нелегалния пазар с наркотици у нас, който води до тежки агресивни състояния. Затова сигнализираха от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. Все повече пада и възрастовата граница на децата, които веч...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Неправителствената организация "Рето-Надежда" помага на хора със зависимости

07 July 2019 08:48

Неправителствената организация "Рето-Надежда" променя съдбите на хора, борещи се с различни зависимости. В България са изградени три наркокомуни - в София, Пловдив и Бургас, които помагат за лечението на зависими от наркотици и алкохол вече 19 години.

Решено: властта закри Националния център по наркомании

03 July 2019 17:34

Националният център по наркомании (НЦН) спира да съществува. Решението на Министерския съвет е от днес, но в съобщението не става дума за закриване, а за "структурни промени в системата на здравеопазването". Правителството се разпореди центърът да се влее в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Причината - сходни дейности се изпълнявали от специализирана дирекция на Министерството на здравеопазването. Персоналът на НЦН ще премине в НЦОЗА. Става дума за 20 души по щат, от които 5 са администрация, а 2 от местата не бяха заети към началото на юни месец.  Безлов: Центърът по наркомании бе голям пробив срещу хероина Правителството е решило още да бъде увеличена щатната численост на Националната експертна лекарска комисия. Броят на работещите в Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм също ще порасне - целта е запазването на лабораторния комплекс. Това ще се случи за сметка на закрити щатни бройки в системата на домовете за медико-социални грижи за деца, става ясно от правителственото съобщение.  Идеята породи недоволство преди седмици, когато бе обявена за обществено обсъждане. Реакция имаше и от Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му НЦН е направил пробив в лечението на зависими от хероин и благодарение на програмите там зависими от наркотика са оцелели. Той припомни, че намерение за закриване на звеното е имало още през 2014 г. (в разгара на протестите срещу назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС - б.р.). Още тогава се е появила информация, че може да има задна мисъл в основата на решението, а именно разпореждане в апетитния имот в широкия център на София, където се помещава досега НЦН. Решението за закриването му от правителството "Орешарски" бе на косъм да мине буквално в последните дни преди оставката на самия кабинет. Сега промяната е финализирано от третия кабинет на Бойко Борисов.

217 милиона души по света вземат наркотици

26 June 2019 22:17

Производството на кокаин в света е достигнало най-високото си ниво през 2017 г., а хероинът в Западна и Централна Европа се внася основно от Афганистан през Балканите. Това е записано в годишния доклад на Службата за борба срещу наркотиците и престъпността на ООН (UNODC).

Над 100 младежи се включиха във велопохода „НЕ на наркотиците“ във Враца

26 June 2019 12:00

Над 100 ученици се включиха във велопохода „НЕ на наркотиците“. Събитието, организирано по повод Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици, бе открито от кмета Каменов, който призова колоездачите да спазват правилата и да са пример за околните.

Д-р Юри Кацаров: Въздействието на канабиса върху детската психика се подценява

26 June 2019 07:42

Днес е Международен ден за борба с употребата на наркотици и наркотрафика. За вредите от дрогата и мерките за превенция - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше д-р Юри Кацаров, клиничен психолог от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите.

Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици

26 June 2019 06:18

Днес отбелязваме Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици.

Европейски доклад: Младите българи употребяват най-често канабис

10 June 2019 08:42

В последната година младите българи са употребявали най-често канабис, но хероинът праща най-много хора в клиники. Това показва ежегодният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании. Какви са методите за контрол при употребата на забранени от закона вещества - темата в Сутрешния блок на БНТ дискутираха д-р Пламен Попов – директор на Национален център по наркомании, Александър Панайотов – директор на Национален фокусен център към НЦН и Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията.

Конкурс „Свят без дрога-моят свят“ обявяват в Стара Загора

15 May 2019 12:44

В подкрепа на Международния ден за противодействие на употребата на наркотици и наркотрафика – 26 юни, и в рамките на Кампания „За надежда и живот без зависимости“, Общинският съв...

Родители от Пловдив искат спешни мерки за защита на учениците от наркодилъри

14 May 2019 20:41

Родители от Пловдив искат спешни мерки за защита на учениците от пласьори на дрога. Безпокойството им ескалира, след като деца от елитно училище намериха пакетчета с марихуана в двора и станаха обект на преследване и агресия. Днес районният съд в Пловдив остави в ареста младеж задържан за притежание на намерените наркотици.

БНР започна национална кампания под наслов „Избери живота“

09 May 2019 20:22

Българското национално радио започна национална кампания под наслов "Избери живота". Тя се фокусира върху вредата от употребата на наркотици и ще продължи осем месеца. Партньори в кампанията са всички държавни институции с отношение към проблема - Министерствата на здравеопазването, на образованието, МВР, както и много неправителствени организации.