България

08 ноември 2018 10:31

Цацаров поиска имунитета на шестима депутати, сред които Елена Йончева и Марешки

Днес, 08.11.2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима народни представители, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Марешки подкрепи идеята на министър Горанов за яснота за надценките при горивата

16 November 2018 08:07

БСП и ДПС са се вторачили само във вицепремиера Валери Симеонов. Ние от Воля считаме за не по-малко опасен и Красимир Каракачанов. Ние не можем да очакваме в тяхния театър. Това каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Веселин Марешки и Кръстина Таскова също се отказаха от имунитета си

14 November 2018 10:37

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки и зам.-председателят на парламентарната група на партията Кръстина Таскова са се отказали от имунитета си като народни представители.

Свалянето на имунитетите на двама депутати е на дневен ред в НС

14 November 2018 08:44

Свалянето на два депутатски имунитета е на дневен ред в Народното събрание тази седмица. След като миналия четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на шестима депутати, четирима вече се отказаха от тях. Това са Борис Кърчев от ГЕРБ, Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП и Пламен Христов от „Воля”, припомня бТВ. Все още от имунитета си не са се отказали Веселин Марешки и Кръстина Таскова от партия „Воля”. Ако отказ не последва, имунитетите се свалят с решение на Народното събрание и гласуване с обикновено мнозинство. Искането на прокуратурата е на дневен ред чак сега, защото според правилника на парламента трябва да са минали поне пет дни от постъпването на сигнала в деловодството на парламента. Цацаров го депозира на 8 ноември.

Народното събрание купува 3 хибридни коли

13 November 2018 08:18

Доставка на три plug-in хибридни електрически коли е обявило Народното събрание вчера. Прогнозната стойност на автомобилите е 162 500 лв. без ДДС, а решението за това е на главния секретар на Народното събрание Стефана Караславова. Доставката е частично обезпечена с одобрен проект по Схемата за насърчаване използването на електромобили по Инвестиционната програма за климата. Очакваната субсидия от Националния доверителен екофонд е по 10 000 лева за брой автомобил. Изисква се

Елена Йончева: От години пътят край Своге е опасен

10 November 2018 11:47

Депутатът от БСП Елена Йончева заяви, че се е сдобила с документ от миналата година, който алармира за лоша настилка на пътната отсечка край Своге, където загинаха 20 души. В предаването „Тази събота” тя заяви, че от левицата се опитват да хвърлят светлина върху всички болезнени теми, които се случват в България, като даде за пример с искането на БСП да се инспектират магистралите и първокласните пътища у нас в независима лаборатория. „Във връзка с това искане до АПИ започнах да получавам много документи, свързани със строителството на пътищата. Преди два дни получих обезпокоителен документ, който веднага изпратихме в прокуратурата. Става дума за участъка в Своге, където загинаха толкова много хора. Има констативен протокол от експерти на Община Своге от 20 юни 2017г. В него са изброени седем точки, в които се препоръчва незабавна подмяна на настилката”, заяви пред бТВ Йончева. Тя допълни, че преди три дни се е сдобила с документа. По думите ѝ Камарата на строителите са се опитали да разубедят лидера на левицата Корнелия Нинова да не подава искане в Агенция „Пътна инфраструктура” за експертиза в независима лаборатория. „Нашето искане не е насочено срещу строителните фирми, дори ние искаме да ги защитим. Липсата на независима експертиза удря по реномето на строителите. Отсечката в Своге също е била проверявана, но министър Нанков каза, че са вложени недопустими материали”, каза Йончева. През седмицата обект на прокурорския интерес станаха 6 депутати. Главният прокурор поиска имунитетите на един депутат от управляващата партия, на трима от "Воля" и двама от БСП, сред които и Йончева. Депутатът от левицата се отказа от имунитета си. „Това са атаки срещу мен на депутати от ГЕРБ, които отдавна продължават. Главна прокуратура е образувала дело по сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и бившият депутат Антон Тодоров. В това заведено дело няма нито един факт, който да доказва, твърденията”, каза Йончева и допълни, че никога не се е занимавала с бизнес, за да „пере пари”. „През целия си живот съм се занимавала с журналистика, през 2013 г. – 2014 г. бях поканена от ТВ7 да започна работа при тях, като външна продукция, юристи на телевизията ме посъветваха да сключа договор с тази фирма, за да закупим техника. Филмите са направени и излъчени, аз не разбирам „ние, не знаем за какво са използвани тези средства”, коментира депутатът на БСП. „Вие, като получавате заплата проверявате ли източника на средства, това означава ли, че всички журналисти, които са работили в ТВ7 и са имали външни продукции са участвали в някакви схеми. Моята съвест е чиста, аз отказвам да повярвам, че главна прокуратура може да бъде използвана като бухалка на едни мутри. Надявам се това нещо да стигне до съда, за да се види, че тези обвинения са несъстоятелни”, добави Йончева.

Корнелия Нинова вижда "политически удар" в разследването срещу депутати от БСП

09 November 2018 21:52

Разследването срещу депутати от БСП не ни притеснява вярваме в тяхната невинност. Това заяви в студиото на „Панорама“ лидерът на БСП Корнелия Нинова. В разследването тя съзира „политически удар“. Тя намекна, че един от разследваните депутати - Елена Йончева - има данни за корупция в строителството, които предстои да изнесе наяве.

Трима от депутатите с поискан имунитет доброволно са се отказали от него

09 November 2018 11:58

Трима от шестимата депутати, за които главният прокурор поиска сваляне на имунитета, вече доброволно са се отказали от него. Това са Елена Йончева от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ и Пламен Христов от ВОЛЯ. С още новини от Народното събрание - вижте прякото включване на Надежда Василева.

Прокуратурата имала запис, че Елена Йончева е прала пари от КТБ

08 November 2018 18:47

Разполагаме с гласови доказателствени средства, че Елена Йончева е знаела, че е получила пари, придобити по престъпен начин от Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на специална пресконференция, съобщи actualno.com. Става въпрос за случая, за който държавното обвинение поиска сваляне на имунитета на червения депутат и бивш журналист. Прокуратурата се задейства по сигнал на ГЕРБ, според който Йончева и Василев имали дружество, 50/50, и дейността му навява съмнения за пране на пари. Причината - макар дяловете да са равни, Йончева участвала с 5000 лева, а Василев - с 315 000 лева. Освен това компанията "Дайли трейдинг лимитед", която участва в дружеството, била офшорна. Дружеството е "Офроуд" ООД, а Йончева била вътре чрез фирма "Авторска телевизия" ЕООД. Арнаудова отказа да каже има ли свидетели и кои са те. Но обяви, че зад офшорната компания "Далий Трейдинг Лимитид" стоял един от подсъдимите по делото "КТБ". Тя не каза дали това е Цветан Василев. Освен това, по думите на Арнаудова, тепърва щяло да има сваляне на банкова тайна и разследването продължава. Имало индикации, че не са платени данъци за въпросните пари, но това ще трябва да се доказва. Арнаудова обаче не успя да обясни как така Специализираната прокуратура не е видяла, че е възможно Йончева да е присвоила пари от КТБ. С оправданието, че не е наблюдаващ прокурор по нито едно от останалите 24 досъдебни производства по аферата "КТБ", Арнаудова не каза и дали имало данни, че депутати са вземали нерегламентирано пари от КТБ.

Четирима от разследваните депутати сами се отказаха от имунитета си

08 November 2018 17:52

Четирима от депутатите заявиха, че ще се откажат сами от имунитета си. Само лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки и неговата съпартийка Кръстина Таскова не са взели още решение за това. Всеки от тях обаче, смята себе си за невинен и съзира политическа намеса в действията на прокуратурата.

Нинова: Заставаме като един зад Йончева и Михайлов - вярваме, че са невинни и очакваме да се докаже

08 November 2018 12:41

Няма да ги изключваме от парламентарната група. Това са две ярки остриета на БСП, допускам, че със своите изказвания и своето поведение те са предизвикали такова нещо, заяви лидерът на БСП