Регионални

08 ноември 2018 14:41

Няма строителни работи на АМ „Струма“ при археологическите обекти край Покровник

Не се извършват никакви строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край с. Покровник. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод запитвания на медии за напредъка при изграждането на участъка между Благоевг...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Започва проект по консервацията на археологически обект край АМ „Струма“

12 October 2018 13:12

АПИ ще започне процедура за изготвяне на проект за консервация и реставрация на част от археологическите обекти на АМ "Струма" край Покровник, които имат експозиционна стойност, съобщиха от пътната агенция.

Решиха съдбата на разкопките край Благоевград, строежът на "Струма" продължава

09 October 2018 16:14

"Две трети от разкопките по трасето на АМ "Струма" край Благоевград остават на място, 1/3 от тях ще бъдат преместени на 20-на метра, продължава строителството на автомагистралата след забавяне от 5 месеца", обяви министърът на културата Боил Банов.

Министър Аврамова инспектира строителството на участъка Благоевград – Крупник от АМ „Струма“

27 September 2018 13:11

Все още е спряна работата край Благоевград заради откритото древно селище край с. Покровник. Работата по трасето може да продължи след като експертите в сферата се произнесат

Кой ще стопанисва римската гробница край АМ "Струма"?

13 September 2018 07:05

Представители на Инициативния комитет за запазване на археологически разкопки край благоевградското село Покровник настояват за спешна среща с Министерството на културата и община Благоевград.

В Благоевград протестираха в защита на Скаптопара

28 July 2018 19:04

В Благоевград се проведе протест за запазване на Скаптопара - древното селище, открито по трасето на АМ "Струма". Хората, събрали се пред общината, настояваха то да се запази на място, предаде bTV. Последното решение е да се преместят обектите, намерени по трасето на магистралата. Протестиращите искат да се измести трасето на АМ „Струма”, а обектът да се социализира и да привлича туристи. Преди дни комисията по казуса взе решение строителството на магистралата д

Скаптопара ще направи път на магистралата

24 July 2018 18:41

Строителството на магистрала Струма ще продължи, а части от древното селище край Благоевград ще бъдат изместени. Това е решението на комисията по казуса "Скаптопара", съобщи професор Николай Овчаров. Предусещащи развръзката, хора от страната и чужбина идват на обекта, за да го разгледат. Решението за древното селище идва няколко дни след приключване на археологическите дейности на обекта, съобщава бТВ. „Ще има и археология, ще има и магистрала. Единият от тези обекти, банята, е така ситуирана и стои извън магистралата и ще си остане на място, докато другите две сгради, малката църквичка и гробницата, ще бъдат демонтирани”, обясни проф. Овчаров. Реликвите ще бъдат изместени с няколко метра, за да излязат от трасето на магистралата. Според хората обаче „спасителните” разкопки са се оказали „разрушителни” и древното селище вече се разпада от дъжодвете. Защитниците на Скаптопара се заканват да сезират административния съд и еврокомисията. А готовността за нови протести остава – за деня, в който влязат багерите.

Шествие за спасяване на античното селище Скаптопара

19 July 2018 22:45

На протест в Благоевград излязоха защитници на откритото при разкопки край Покровник селище, за което се предполага, че е античната Скаптопара.

Граждани на протестно шествие в защита на разкопките край АМ "Струма"

19 July 2018 09:17

Жители на Благоевград отново излизат на протест в защита на археологическите разкопки покрай трасето на АМ "Струма". Гражданите планират шествие, с което категорично отстояват позицията си находките от античното селище "Скаптопара" да бъдат запазени, защото то е обявено за Паметник на културата с местно значение. Вижте повече за протеста във видеото!

Пак протест в Благоевград, искат магистрала, но и запазване на историята

07 July 2018 15:50

Вторият пореден протест след този от 4 май, с искане за запазване открити разкопки по трасето на ЛОТ-3.1. на АМ "Струма", се състоя днес в Благоевград, предаде БГНЕС.  Едва 20-на дойдоха на протеста, те бяха обнадеждени от проведената на 3 юли среща с инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ, състояла се в кметството на с. Покровник. Протестиращите заявиха категорично, че не са против изграждането на трасето на автомагистралата. „Тук сме поради две причини &ndash

До 20 юли приключват археологическите проучвания за трасето на АМ "Струма"

07 July 2018 13:20

До 20 юли трябва да приключат археологическите проучвания на участъка от АМ "Струма" между Благоевград и Крупник, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".