България

08 ноември 2018 15:51

МОН предоставя 300 000 лв. за модерна лаборатория на Антарктида

Стартира 27-та българска антарктическа експедиция...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Скандалът в образованието! СДС към министър Вълчев: Защо прилагате папагалски европейски директиви?

21 February 2019 14:18

Не се ли притеснявате, че това е пореден опит за прокарване на идеята, че третият пол е нещо нормално, след неуспеха на Истанбулската конвенция у нас?", заявиха от СДС по повод въведената у анкета, в която има и трети пол.

Във Враца идва зам.- министърът на образованието и науката Таня Михайлова

19 February 2019 09:00

Днес от 15.00 ч. в Градската концертна зала на Враца ще се проведе Граждански диалог на тема образование. Форумът е част от Платформата "Европа в нашия дом". Участие в срещата ще вземат заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, председателят на Комисията по образование и наука в 44-тото НС Милена Дамянова, Борислав Борисов – член на комисията по образование, народните представители от ПП ГЕРБ Красен Кръстев и Станислав Попов, областният управител на Враца Малина Николова.

Министър Вълчев: Има теч на информация от МОН

13 February 2019 09:36

"Бенефициенти знаят как се развива оценителният процес по оперативната програма за наука и образование, което е изтичане на информация. В края на ноември Кирил Гератлиев е докладал, че изтича информация. Уведомил е всички органи и прокуратурата". Това каза пред bTV министърът на образованието Красимир Вълчев по повод скандала със записите на Ангел Ангелов и Иво Костов на директора на агенцията Кирил Гератлиев и преди това -  в Министерството на културата с министър Боил Банов. "Има коалиция чрез сигнали срещу Кирил Гератлиев за упражнен натиск и тормоз, но имаме и неговите сигнали за теч на информация. Инфирмирали сме институциите, те разследват, ние сме ограничили нашите функции до там, защото не сме разследващ орган, а министерство, но си направихме вътрешните проверки по закона", каза Вълчев. "Имаме предписание от ЕК още от 2017 г. да се раздели МОН от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и когато заех позицията, започнахме разделянето. Направи се Агенцията, която се занимава с програмата, а Кирил Гератлиев е неин изпълнителен директор", обясни министърът на образованието. "Ние сме направили проверка във ведомството за упражнен тормоз, по тези сигнали, но това не се потвърди. Потвръдиха се обаче данните за свързаност на двете лица", каза министърът, като визираше експерта в МОН Ангел Ангелов, правил записите и в Министерството на културата, и консултанта по европроекти Иво Костов, който по-рано в телевизията заяви, че с Ангелов са приятели и имат общи закупени апартаменти. {cbrelatedarticle count="2" /} Иво Костов и Ангел Анеглов не ги познавам, категоричен бе министърът и заяви, че сигналите за теч на информация се проверяват от компетентните органи. На въпорс за състоянието на образователната система у нас, той каза, че има вече драматичен недостиг в нженерните специалности, като няма и учители по физика, математика и точни науки. "След 10 години ще има драматичен недостиг на кадри в инженерните специалности", категоричен бе министърът и заяви, че се преструктурира приемът във ВУЗ, но процесът ще отнеме време. Той каза, че отпадналите деца от училище в момента са около 2000 в цялата страна.        обществоМОНскандализтичане на информация

Вълчев: Почти сме готови с промените в Закона за висшето образование

12 February 2019 20:15

Почти сме готови с промените в Закона за висшето образование. Те ще засегнат системата на управление на държавните висши училища, акредитацията, малки промени ще има и в системата на финансиране. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, преди началото на церемонията по връчване на наградите на висшите учебни заведения в България, която се базира на Рейтинговата система на висшите училища в България, предаде репортер на БГНЕС. „На някои професионални направления, които с

Христо Пимпирев: България прави международна наука в Антарктида

04 February 2019 09:09

България прави на Антарктида международна наука, заяви проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.Той беше гост на Сутрешния блок на БНТ, за да представи последните открития, направени с българско участие.

Български геолози откриха пет нови за Антарктида фосилни растителни вида

01 February 2019 12:35

След приключване на двумесечните биоложки изследвания от Националната програма за полярни изследвания (НППИ), в оставащите два месеца от антарктическото лято, проучванията продължават в областта на Науките за Земята, съобщиха от Българския антарктически институт. След проведения едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана, о-в Ливингстън, геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колежки бразилката д-р Кристин Тревисан от Чилйския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайна

МОН проверява сигнали, свързани с Ангел Ангелов

01 February 2019 11:57

Министърът на образованието Красимир Вълчев е назначил проверка на сигнали, свързани с Ангел Ангелов. Както стана ясно, служителят е отправял заплахи към директора на Изпълнителната агенция на Оперативна програма „Наука за образование и интелигентен растеж" Кирил Гератлиев, в чието вeдомство работи.

Нови стипендии за учениците, завършили основно образование

30 January 2019 23:26

Две нови стипендии за учениците, завършили основното си образование, одобри правителството. Първата е за ученици, които се обучават в дуална система на обучение в класовете от първи гимназиален етап. Втората е за тези, които са приети в осми клас по защитените специалности от професии или специалности от професии, по които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда, и се обучават по тях през тази учебна година. Стипендиите ще се предоставят на основа класиране на учениците подобно на стипендиите за постигнати образователни резултати и за подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането. Учениците, които отговарят на условията за получаване на повече от една стипендия, ще имат право да изберат само на една от тях. В същото време има възможност, когато ученик е класиран за една от двата вида нови стипендии и едновременно за стипендия за образователни резултати, да има право да получи и половината от размера на стипендията за образователни резултати. Целта е да се стимулират учениците с по-висок успех. Предвиждат се и стипендии за ученици със специални образователни потребности след завършен седми клас, които се обучават в държавните и в общинските центрове за специална образователна подкрепа. Новите месечни стипендии за ученици ще се отпускат от втория срок на учебната 2018/2019 година. Те няма да се изплащат на ученици с пет отсъствия по неуважителни причини през месеца, за който е стипендията. Учениците през учебните 2018/2019 и 2019/2020 г., които се обучават в дуална система и получават стипендии по проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система“, няма да имат право на стипендия за ученици за дуалната система на обучение в класовете от първи гимназиален етап, осигурена от държавния бюджет. Промените имат за цел разширяване на кръга от ученици с право на стипендии след завършено основно образование. Целта е да допринесат за укрепване на връзката между професионалното образование и обучение и изискванията на пазара на труда, а също и за намаляване на отпадащите от училище.

​МОН: 1561 училища в страната са в грипна ваканция днес

29 January 2019 13:00

В 1561 училища днес, 29 януари, са преустановени учебните занятия. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. От днес в грипна ваканция са учениците от 61 училища в област Монтана и от 32 училища в област Враца.

МОН представи конкретни програми за IT обучение в училище

29 January 2019 11:31

IT секторът и училищата се сближават по инициатива на МОН. Една от новите програми e "IT фирми в училище и учители в IT фирми", която позволява на сектора да влезе в училищата, а учители да изкарат стаж в компаниите. Бюджетът на програмата, която включва три модула, е 1 млн. лева. Четири нови програми и променени модули в останалите 13 бяха представени на пресконференция от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, предаде БГНЕС. "В първия модул се предвижда фирмите да вля