Регионални

08 ноември 2018 16:10

Източиха мазута в два от резервоарите на потъналия кораб "Мопанг" край Созопол​

Мазутът в два от резервоарите на потъналия преди близо век край Созопол американски кораб "Мопанг" е източен. Работи се по източването на горивото в останалите два резервоара на плавателния съд. Това каза директорът на "Морска администрация"-Бургас к...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Източиха първите 10 кубични метра водно-мазутна смес от "Мопанг"

12 September 2018 16:15

Започна реалното източване на гориво от потъналия край Созопол кораб „Мопанг". Директорът на Морска администрация кап. Живко Петров съобщи за БНТ, че са източени първите 10 кубични метра водно-мазутна смес в нефтосъбирача „Русалка".

Подновиха пробивите за източване на мазут от потъналия край Созопол кораб

10 September 2018 19:14

Днес следобед отново продължиха контролните пробиви в корпуса на потъналия край Созопол американски кораб "Мопанг". Професионалните водолази обследват всички танкове, за да направят план за контролираното източване на мазута. Според специалистите това може да започне още тази седмица, ако метеорологичните условия не попречат.

Отложиха източването на горивото от "Мопанг" край Созопол заради силен вятър

10 September 2018 11:47

Към момента е отложено източването на горивото от кораба "Мопанг" край Созопол заради силен вятър. При контролно пробиване на един от резервоарите е изтекло гориво под силно налягане.

Започва операцията по източване на мазута от "Мопанг"

03 September 2018 09:17

Oперацията по източване на мазута от потъналия преди около 100 години край Созопол кораб Мопанг започва днес. Даден е старт на подготовката за сложната операция, съобщи нашият колега Михаил Заимов, който е от самото начало там.

Източването на горивото от потъналия кораб край Созопол ще започне при нормализиране на времето

30 August 2018 17:23

Плажовете и морската вода са чисти, леки замърсявания има единствено непосредствено до плавателния съд, увери министърът

Анализирани са повторните проби от морските води край Созопол

30 August 2018 15:19

Анализирани са повторните проби от морските води край Созопол, взети заради изтичането на мазут от потъналия през 1921 година близо до острова Свети Иван американски кораб "Мопанг". Това съобщиха от Басейновата дирекция "Черноморски район".

Започнала е акцията за изпомпване на мазута от потъналия кораб „Мопанг“

28 August 2018 15:14

След поставянето на бетонните котви и позиционирането на кораба ще започнат и водолазните спускания, заяви кап. Живко Петров, директор на ИА „Морска администрация“

От "Морска администрация" – Бургас не могат да потвърдят информацията за ново изтичане на мазут

28 August 2018 11:25

"Не мога да потвърдя информацията, че има ново изтичане на мазут." Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас кап. Живко Петров, директор на „Морска администрация“ - Бургас. Той посочи, че в момента се намира на водолазния кораб и не вижда ново изтичане. "Колегите водолази са заели позиции и е въпрос на време да започне операцията по източване на мазута", каза още Петров. Според него времето вече е благоприятно, но не може да даде к

Източват мазута от "Мопанг" най-рано във вторник

27 August 2018 13:18

Във вторник се очаква да започне източването на мазут от резервоарите на потъналия преди близо век американски параход "Мопанг“ край Созопол. Това сподели капитан Живко Петров от Изпълнителна агенция "Морска администрация“ пред БНР. "Морското вълнение и днес не позволи да започне операцията по източване на горивото от потъналия кораб. Планирано е за утре евентуално да премине водолазният кораб, да бъде позициониран вече, да си намери място и да постави стационарни котви долу, където в процеса на работа да се връзва. Освен това да бъдат поставени още няколко маркиращи знака за други котви, където да бъдат връзвани лодки, евентуално "Русалка" - корабът за изпомпване, и така нататък. Тоест евентуални гмуркания - евентуално утре", разкри Петров. "Сама по себе си операцията е сложна. Зависи морето дали ще бъде спокойно, за да позволи водолазният екип да започне своята работа", допълни още той.

Течът на мазут край Созопол продължава

26 August 2018 19:42

Според любители водолази гориво има не само в резервоарите, но и в други части от плавателния съд