Икономика и бизнес

08 ноември 2018 17:23

АИКБ: „Заплата в плик“ не е опция в европейска държава

„За да няма „заплата в плик“, трябва да няма сиви пари в обръщение. Повече от 20 години, Асоциация на индустриалния капитал в България се бори срещу всяка проява на сиви практики. Като държава – членка на Европейския съюз, стр...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

КНСБ оспорва позицията на кабинета за отпуските на работниците

25 March 2019 20:30

КНСБ e против позицията на правителството до Съда на Европейския съюз, според която работник, който е бил незаконно уволнен и след това възстановен на работа от съда, няма право на платен годишен отпуск за времето от уволнението до възстановяването му на работа. От синдиката настояват това решение да бъде обсъдено със социалните партньори.

Еврото и ние: Как единната валута ще се отрази на цените и доходите у нас

12 March 2019 08:20

Как приемането на еврото ще се отрази на цените и доходите - анализ по темата в Сутрешния блок на БНТ направиха икономистите Владимир Каролев и Георги Вулджев.

Какво ще се случи с парите ни през 2019 г.

10 March 2019 10:15

„Тази година доходите на българите ще растат много повече, отколкото икономиката като цяло”, прогнозира финансистът Емил Хърсев

Пламен Димитров: Увеличението на доходите не се усеща заради ускорената инфлация

05 March 2019 18:36

Какви са равнищата на доходите в българските домакинства и къде се коренят основните причини в голямата "социална ножица" у нас - темата в "Още от деня" коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Кои са най-ценните качества и умения в дигиталната ера?

28 February 2019 15:25

Отговор дава Докладът на Световната банка „Променящата се природа на работата“, който излиза в България с логото на Colibri

Какъв е стандартът на домакинствата в България?

26 February 2019 10:35

Според изследване ръстът на доходите е по-висок от промените в ценовото равнище. Увеличават се обаче и разходите, спрямо доходите. На фона на растящите разходи, българинът трудно вярва, че стандартът му се вдига. Какви са тенденциите. Гости в студиото на сутрешния блок на БНТ бяха икономическият анализатор Явор Алексиев и финансовият експерт Мика Зайкова.Вижте още във видеото:

През следващата година доходите ще бъдат увеличени с 10%, смята Цветан Цветанов

23 February 2019 20:01

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че след тежката финансова и икономическа криза, в момента България е с най-ниските нива на безработица в цяла Европа. Днес Цветанов присъства на откриването на 10-ия юбилеен Зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански.

Къде служителите работят най-много извънредно

19 February 2019 10:05

Близо 24 часа на месец повече работят служителите в Обединените арабски емирства. Второто място си делят САЩ и Хонг Конг – по 23 часа на месец. Третата позиция е за Великобритания. Средно със 17 часа повече на месец работят офис служителите на Острова. Основната причина за това е изградената култура. Това обаче не означава, че те са по-продуктивни, сочи изследване цитирано от агенция Вlооmbеrg. Причината е, че те просто разпределят едни и същи задачи за по-дълго време. В края на класацията, с 13 извънредни работни часа на месец, се нарежда Южноафриканската република. „Много вaжнo e paбoтoдaтeлитe дa пpaвят paзлиĸa мeждy cлyжитeлитe, ĸoитo пpocтo cтoят зaд бюpaтa cи и тeзи, ĸoитo нaиcтинa paбoтят пoвeчe”, ĸaзвa д-p Лийнa Джoнc oт Махіѕ. Негативите от дългите работни дни са вложено физическо и психическо здраве, а това води до намаляване на продуктивността на служителите.

Средната заплата мина 1200 лева

14 February 2019 23:28

Средната работна заплата в България мина за първи път границата от 1200 лв. месечно и през декември 2018 г. е станала 1205 лв. Това показват данни на НСИ, публикувани в сряда. Тя е нараснала с 4,8% в сравнение с предходното тримесечие, а на годишна база се е увеличила с 6,9%. Това е по-малко от ръста от десетина процента, с който се увеличаваха заплатите всяка година от около 2013 г. насам. На практика средното увеличение е със 70 лв., ако сравняваме декември със септември 2018 г. И е със 130 лв. по-висока отколкото, средната заплата година по-рано, отбелязва в. „24 часа“. Нарастването на средното заплащане далеч не е равномерно във всички сфери на дейност. В IT сектора например ръстът е най-висок и ако тенденцията продължи със същите темпове, още в края на годината средното заплащане на програмистите, компютърните инженери и останалите заети в тази сфера ще достигне и надмине 3000 лв. месечно. Увеличението на средното заплащане също така е по-ниско от обещаното от премиера повишаване на заплатите на чиновниците със средно 10% за тази година.

Българинът харчи най-много за храна, жилище и данъци

14 February 2019 13:45

Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2018 г. е 1 557 лв., а разходът му засъщият период от време е 1 509 лв.