Икономика и бизнес

08 ноември 2018 17:40

Менда Стоянова: "Гражданска отговорност" трябва да поскъпне

Ако не се увеличи „Гражданска отговорност“, неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи. Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въ...

източник: 24novini.bg
Виж повече

 
Свързани новини

КФН е готова с алтернативи за системата „Бонус-малус“ преди крайния срок

10 July 2019 17:34

Експертите от Комисията за финансов надзор (КФН) приключиха работата си по изграждане на алтернативи на предишния модел на системата „Бонус-малус“.

Засега няма да вдигат „Гражданска отговорност“

10 July 2019 13:39

Не се очаква ръст на полицата "Гражданска отговорност" на този етап. Това заяви пред "Дарик" Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи, но не изключи развитието на различни процеси да окаже влияние върху цената на застраховката като например последиците от фалита на застрахователно дружество "Олимпик". "Трудно можем да се каже какво ще се случи до края на годината, поради простата причина, че има много неизвестни, които биха могли да се случат. Очакваме по средата на юли да приключи делото по обявяване на несъстоятелността на кипърската компания. Тепърва ще разберем какви суми ще плащания ще правят българските гаранционни схеми. Има редица други фактори, които могат да предизвикат някакво повишение, но към момента нямаме такава тенденция", заяви Велев.

Нова измама с фалшиви ПТП-а

06 March 2019 06:52

Зачестяват случаите на измами с пътно транспортни произшествия. Чужди граждани предизвикват лек инцидент с автомобил и искат пари на ръка, за да се избегне намесата на полицията. Вижте разказа от първо лице на потърпевша русенка.

Пишат нов вариант на „бонус-малус" за „Гражданска отговорност“

20 February 2019 14:12

Нов вариант на системата "бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност" подготвят експертите от КФН като целта е шофьорите с нарушения да плащат повече от изрядните. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова. Тя е номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, припомня в. „Труд“. Караиванова ще влезе в борда на ЕБВР от 1 март и затова вчера подаде оставка в парламента като председател на КФН. Ще бъдат предложени законодателни промени, така че системата "бонус-малус" да отговаря на очакванията на хората, каза Караиванова. Във връзка с проверките на няколко застрахователя за изплащането на обезщетения по "Гражданска отговорност" за катастрофи в чужбина, тя заяви, че за резултатите са уведомени компетентните органи.

Няма да вземат по 10 лева за „Зелена карта“

13 February 2019 09:48

Да не се събират по 10 лв. от задължителните полици “Гражданска отговорност”, които да отиват за гаранционния фонд на Националното бюро “Зелена карта”. Това е едно от решенията на общото събрание на бюрото, което се проведе във вторник, съобщи в. „24 часа”. Заради мониторинга, който в края на миналата година бе поставен над България, Съветът на бюрата в Брюксел е поискал от нас увеличаване на банковата гаранция от 4 млн. на 5 млн. евро, както и нов презастрахователен договор. Исканията все още не са предявени официално, затова по тях решение не бе взето. С 14 гласа “за” председателят на бюрото и член на управителния му съвет Орлин Пенев, който подаде оставка по лични причини малко след въвеждането на мониторинга, бе освободен. Новият председател е Борислав Богоев, който получи 14 гласа “за”. Богоев е бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор и се ползвал с добро име сред застрахователните компании. Мястото на Пенев като член на Управителния съвет зае Стефан Софиянски. Той спечели двубоя с Пламен Ялъмов. При първото гласуване двамата получиха по 5 “за” и 2 “ въздържал се”. След кратък дебат и преди второто гласуване Ялъмов оттеглил кандидатурата си.

Изключителен ръст на претенциите и плащанията на щети по "Гражданска отговорност"

24 January 2019 06:14

Почти 1 млрд. лева - толкова са поискали притежатели на "Гражданска отговорност" от застрахователните компании в България през 2018 година, което означава 50% увеличение на претенциите. Това сочи статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН) към 31 декември, 2018 година. През миналата година са платени малко под 900 млн. лева претенции, а това е с около 850 млн. лева повече, отколкото през 2017 година. Всъщност за последните 10 години годишно няма повече от 100 млн. лева, изплате

"Гражданска отговорност" поскъпнала с 30% за 1 г.

10 January 2019 08:10

Шофьори сигнализират, че сега плащат със 100 до 140 лева повече за застраховката

Анонимен сигнал сезира прокуратурата за картел при Гражданската отговорност

02 January 2019 12:10

Сигнал от частно лице до главния прокурор Сотир Цацаров иска разследване на картел при застрахователите заради актуализираните цени на Гражданската отговорност. Писмото е внесено на 27 декември, с копие до Комисията за финансов надзор (КФН) и Комисията защита на конкуренцията (КЗК). На този етап няма информация дали държавното обвинение ще се сезира по искането, което идва половин година след оповестеното становище на финансовия регулатор, че цените на задължителната застраховка в България са...

Защо системата "Бонус малус" не проработи в България

02 January 2019 12:08

И тази година започва без действаща система "Бонус малус" за изрядните и неизряните шофьори. Въпреки че подобни системи действат в Европа от преди 100 години, страната ни заедно с още две държави ще остане извън кръга на страните, които стимулират добрите водачи на леки и тежкотоварни автомобили и санкционират причинителите на катастрофи. Какви са причините и защо последното предложение на Комисията за финансов надзор беше остро разкритикувано- вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

Системата „Бонус-Малус” няма да заработи скоро

23 December 2018 19:43

КФН не дават срок за старта на новите правила за "Гражданска отговорност", връзката с МВР още не е направена