Образование и семейство

08 ноември 2018 17:08

Правната комисия одобри строгите мерки срещу психическия тормоз на първо четене

Наказание до 5 години лишаване от свобода за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие одобри правната комисия на първо четене. С пълен консенсус от 15 гласа "за" и нито един против и въздържал се, изменението влиза в пленарна за...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

НС прие с пълно единодушие промените в закона за жертвите на домашно насилие

15 November 2018 11:52

С пълно единодушие парламентът прие промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие. Новите текстове предвиждат до 5 години затвор при психически тормоз. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване. Осигурява се и защита за жертвите на принудителни бракове. От всички парламентарни групи подкрепиха промените, депутатите се разбраха между първо и второ четене да се прецизират някои текстове.

Караянчева: Не трябва да сме зрители на домашното насилие, дошло е времето за реални действия

15 November 2018 10:13

Предлаганите промени целят борба с домашното насилие като цяло, не само срещу жени, уточни председателят на парламента

Обсъждат в пленарна зала по-строгите наказания за домашно насилие

15 November 2018 06:42

До 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, които ще бъдат обсъдени в пленарна зала днес.

Караянчева: Промените в НК срещу домашното насилие трябва да бъдат обсъдени възможно най-бързо

08 November 2018 16:48

Промяната в първите параграфи касаят престъпления срещу личността и засягат физическата неприкосновеност в домашни условия

Депутатите ще обсъдят по-сурови наказания за насилниците в семейството

08 November 2018 07:40

Промените ще засегнат съпрузи, бивши съпрузи или партньори, с които се живее на семейни начала

До 5 години затвор за домашно насилие, предвижда предложена промяна в НК

25 October 2018 13:03

Наказание до 5 години лишаване от свобода за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие. Това предлага ГЕРБ с промени в Наказателния кодекс. Мерките важат за съпрузи, бивши съпрузи или партньори, с които се живее на семейни начала. Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до 1 г. или пробация. "Домашното насилие е условие за по-тежко наказуемост", обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов на брифинг по темата. Кирилов обясни, че промените са подт

Всяка трета българка е жертва на домашно насилие

23 October 2018 11:27

Много от жертвите на насилие в България отказват да съдействат на полицейските органи заради страх и срам

Учиха полицаи как да се справят при домашно насилие

30 September 2018 18:27

Полицейски служители в Разград участваха в двудневно обучение на тема "Извършители или жертви на домашно насилие са насилниците", съобщиха от пресцентъра на МВР. В семинара, организиран от Центъра на неправителствените организации, се включиха професионалисти и от други компетентни институции, които споделиха с участниците опит и добри практики. Съдът, прокуратурата, полицията, медицински специалисти, образователни институции, социални работници и пробационни служби повече от 10 години работят съвместно по проблемите на домашното насилие. Спецификата на хората в малките и отдалечени населени места бе фокус в обсъжданията по време на работните срещи. Целта бе да се набележат и планират модели за работа с извършители на домашно насилие. В ролята на обучител влезе проф. Нели Бояджиева от СУ "Климент Охридски". Семинарът е част от проекта "Татко не бие мама, той така я обича" на ЦНПО, финансиран от Министерство на правосъдието. Проектът надгражда постигнатите до момента резултати в процеса на превенция на домашното насилие. Създава се и мрежа от училища за осъществяване на програми за превенция. Включените деца и младежи издават вестник "Без име".

Онлайн платформа ще помага на жени - жертви на домашно насилие

24 September 2018 20:30

Онлайн платформа в помощ на жените, преживели домашно насилие заработи от днес. Тя предлага дългосрочна подкрепа, работа с психолози и запазва анонимността на потребителите.

В Мездра се проведе пресконференция за създаването на кризисен център

07 September 2018 12:50

Проектът „Стартиране на Кризисен център в община Мездра“ се осъществява съвместно с неправителствената организация Фондация „Бъдеще и надежда” и Община Мездра. Териториалният обхват на кризисния център обхваща община Мездра, област Враца и Северозападна България. Проектът се финансира от Фонд „Социална закрила” и е на стойност 21 758 лв, с продължителност 5 месеца – от август до декември 2018 година.