Свят

08 ноември 2018 20:58

Горбачов зове да няма нова надпревара във въоръжаването

Ядрена война не може да бъде спечелена, казва бившият съветски лидер...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

САЩ разположи ядрени бомбардировачи в Европа

21 March 2019 09:28

Този ход се разглежда като отправяне на силно послание към Русия

Грузия задържа трафиканти на радиоактивния уран-238

14 March 2019 08:00

Силите за сигурност не разкриват дали двамата, които били част от престъпна група, са имали купувач

Йенс Столтенберг: НАТО не планира разполагане на ядрени ракети с наземно базиране в Европа

07 March 2019 21:02

Според него, следва да се отчете възможността за увеличаването на броя на ракетите на Русия. „Отговорът ни ще бъде координиран, премерен“, увери генералният секретар

Владимир Путин прекрати участието на Русия в ракетния пакт със САЩ

04 March 2019 16:55

Документът влиза в сила от деня на подписването му

Антониу Гутериш: Международната система за контрол на въоръженията се срива

25 February 2019 23:00

Освен това "новите оръжейни технологии усилват рисковете по начин, който още не разбираме, и дори не можем да си представим", добави Генералният секретар на ООН.

Руската държавна телевизия изброи мишени в САЩ, които Москва може да порази с ядрен удар

25 February 2019 16:06

Кремъл отказа коментар и оправда президента: Путин не е назовавал държава

НАТО: Заплахите на Владимир Путин са неприемливи

20 February 2019 17:23

НАТО осъди като „неприемливи" заплахите на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин за разполагане на нови ракети срещу западните държави, след като Договорът за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) се разпадна. Това предава AFP, цитирана от "Фокус". Руският лидер направи войнствения коментар в обръщение към нацията, предупреждавайки Вашингтон за възможността от разполагането на нови ракети в Европа след разпадането на ДРСМО. Путин подчерта, че Москва ще с

Путин: Ако САЩ разположат ракети в Европа, Русия ще отговори с огледални мерки

20 February 2019 13:29

Ако Вашингтон изпрати ракети към Европа, Русия ще трябва да разположи ракети, насочени към "центровете за вземане на решения", заяви руският президент Владимир Путин. Думите му идват в момент, след като САЩ заявиха, че ще се оттеглят от ключовия договор за въоръжените сили от ерата на Студената война заради руските нарушения, което доведе до огледален ход от Москва.

НАТО и Русия не се разбраха

16 February 2019 07:35

Без признаци за компромис приключи срещата между генералния секретар на НАТО и външния министър на Русия по въпроса за бъдещето на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действия, съобщи Франс прес. Йенс Столтенберг и Сергей Лавров разговаряха в Мюнхен, където се провежда международна конференция по сигурността. По думите на Столтенберг, руската страна не е показала желание да унищожи ракетната система "Новатор", която според западните съюзници нарушава ограниченията на договора от 1987 година. В началото на този месец Съединените щати спряха от своя страна изпълнението на договора. Същото стори и Русия. Половингодишният срок за денонсиране на документа изтича през август. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че европейските страни не желаят на тяхна територия да бъдат разположени американски ракети, но не смеят да се противопоставят на Вашингтон. Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер заяви, че политиците по света трябва да предприемат по-активни действия за решаването на конфликтите, предаде ТАСС. "Не е достатъчно просто да седим и да чакаме, докато институциите, формирали се за много години, се разрушат", отбеляза Ишингер. "Не можем само да седим и да гледаме как продължават стари конфликти на различни места по света. Не е достатъчно само да се надяваме, че ще ни подмине най-лошото развитие на събитията", добави той.

Германия: Китай да влезе в договора за премахване на ракети

15 February 2019 19:40

Германия предложи Киай да бъде включен в нов договор за премахване на ракетите със среден обсег, съобщи „Политико“. Днес германският министър на сигурността Урсула фон дер Лайен говори пред Мюнхенската конференция за сигурност. „Ако не успеем да запазим договора, трябва да разширим хоризонта и да включим и Китай в него. Мисля, че Западът трябва да убеди Русия да възобнови изпълнението на договора', заяви Фон дер Лайен. Тя заявих, че в момента НАТО предлага сигурност в един все по-непредсказуем свят. Министърът заяви, че призивът на САЩ за споделяне на финансовата тежест в групата е оправдан. Тя подчерта, че НАТО остава първа опция за Германия в сферата на сигурността.