Свят

08 ноември 2018 20:58

Горбачов зове да няма нова надпревара във въоръжаването

Ядрена война не може да бъде спечелена, казва бившият съветски лидер...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Тръмп представя днес противоракетната си стратегия

17 January 2019 06:30

Американският президент Доналд Тръмп ще посети по-късно днес Пентагона, за да представи дългоочакваната стратегия на неговата администрацията за развитието на американската система за противоракетна отбрана, информира Си Ен Ен, позовавайки се на източници от Белия дом.  Пентагонът. Тръмп ще бъде придружен от вицепрезидента Майк Пенс, съветника по националната сигурност Джон Болтън, и високопоставени представители на министерството на отбраната.  Русия е готова да разговаря със САЩ по договора за ракетите Държавният глава първоначално нареди преглед на стратегията да бъде направен през януари 2017 година - първия му месец на поста, но след това прегледът многократно бе отлаган. Това е първото осъвременяване на стратегията за противоракетна отбрана на САЩ от 2010 година, когато такова направи администрацията на предишния президент Барак Обама. 

САЩ се готвят за изтегляне от ракетния договор

16 January 2019 20:30

Срещата между делегации на САЩ и Русия не успя да разреши спора, предизвикан от обвиненията на Вашингтон, че Москва нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, предаде Ройтерс, като цитира американският заместник-държавен секретар Андреа Томпсън, която отговоря за контрола на въоръженията и международната сигурност. Това подготвя почвата за оттегляне на Съединените щати от споразумението, датиращо от периода на Студената война. САЩ се готвят да започнат шестмесечната процедура по изтегляне от договора на 2 февруари тази година, заяви днес Томпсън, след като информира съюзниците от НАТО. "Вчера не успяхме да постигнем напредък с Русия", подчерта тя, визирайки срещата в Женева с представители на руското министерство на външните работи. "Не виждаме признаци, че Русия ще реши да го спазва", добави Томпсън. Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Съединените щати не са обмислили достатъчно предложенията на страната му за спасяване на договора и предотвратяване на нова оръжейна надпревара в Европа.

САЩ с тежки обвинения към Русия за ракетите

15 January 2019 20:30

Ясно е, че Русия продължава да нарушава ракетния договор по един категоричен начин. Това заяви американската представителка след проведена среща с руската делегация в Женева, предаде Swiss Info. Руски и американски дипломати завършиха в Женева консултации в междуведомствен формат по датиращия от периода на Студената война Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък и обсег, от който САЩ искат да се изтеглят. Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че планира изтегляне от споразумението, защото Москва го нарушава. Американският заместник-държавен секретар Андреа Томпсън, която отговоря за контрола на въоръженията и международната сигурност, определи като разочароващи разговорите, на които руската делегация не е изразила готовност да спазва договора. Томпсън каза, че американското послание към Кремъл е било ясно – унищожеше несъответстващите на договора ракети. Руската делегация беше водена от зам.-министъра на външните работи Сергей Рябков. Консултациите се проведоха на фона на ултиматума, поставен от Съединените щати на Русия през декември. Вашингтон даде на Москва 60 дни да изпълни договора, като заплаши, че в противен случай ще се оттегли от споразумението. Договорът изключва използването на ракети с обсег от 500 до 5500 км и сложи край на кризата, избухнала през 80-те години на миналия век заради разполагането на съветски ракети с ядрени бойни глави, насочени към западните столици.

Русия е готова за консултации със САЩ за ракетите

09 January 2019 10:52

Русия е готова за консултации със САЩ по договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, заяви заместник външният министър Сергей Рябков пред руски журналисти в Делхи, съобщи ТАСС. "Ние сме готови за диалог, ако и САЩ бъдат готови за това. Готови сме за консултации на равнище външни министерства, военни ведомства, Съвет за сигурност", заяви Рябков. Той изтъкна, че диалогът трябва да се води на основата на равноправие. Руският заместник външен министър каза също, че Москва и Вашингтон скоро ще имат контакти по Сирия. "Контактите по различни аспекти на сирийската тема не се прекратяват, аз не виждам в това нищо изключително, сензационно или особено", заяви Рябков. Той отбеляза, че тези контакти не всякога се обявяват.

НАТО: Имаме много начини да спрем Русия

04 January 2019 19:09

НАТО разполага с "много възможни начини" да реагира, ако Русия продължи да нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег със САЩ. Това заяви в интервю днес за ДПА генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той призова Москва да започне да го спазва договора. "Русия сега има последен шанс", каза Столтенберг. "Ако Русия не започне отново да спазва договора, значи имаме голям проблем", добави той. "Има много възможни начини, по които НАТО може да отговори", предупреди ръководителят на НАТО, без обаче да навлиза в подробности. "Ако започна да спекулирам за различните потенциални елементи от отговора на НАТО, смятам, че единственото, което ще направя, е да усложня още повече ситуацията", заяви Столтенберг. В отговор на въпрос дали САЩ може да разположат нови ядрени ракети в Европа по силата на двустранни договори със страни като Полша генералният секретар на алианса подчерта необходимостта от съгласуване на общ курс на действие. Той обаче не изключи изрично разполагането на нови ядрени ракети в Европа. Подписаният от Вашингтон и Москва през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег забранява ракетите с ядрени бойни глави с обсег до 5500 км. С това, че ограничи риска от ядрена атака, документът на практика се превърна в основа на архитектурата на европейската сигурност. САЩ и НАТО обаче обвиняват Русия, че е нарушила договора с това, че е разработила крилата ракета "Новатор 9М729". Москва отхвърля обвиненията. САЩ дадоха на Русия 60-дневен краен срок да изпълни условията на договора. Вашингтон заяви, че ако Москва не спази срока до началото на февруари, САЩ повече няма да се чувстват обвързани с изпълнението на документа - нещо, което крие риск от изостряне на ситуацията с ядрените оръжия в Европа.

Германия ще се противопостави на разполагане на нови ядрени ракети в Европа

27 December 2018 11:05

Германия ще се противопостави на всякакви действия по разполагане на нови ядрени ракети със среден обсег в Европа, ако ключовият договор за тях от времето на Студената война бъде анулиран, каза германският външен министър Хайко Маас.

Нараства опасността от ядрена война, предупреждава Путин

20 December 2018 11:52

Руският президент Владимир Путин изрази днес съжаление, че нараства тенденцията да не се дооценява опасността от ядрена война. На традиционната си годишна пресконференция той заяви, че страната му не се опитва да получи предимство във въоръженията, а да запази равновесието. Путин предупреди за тенденция за понижаване на прага за използване на ядреното оръжие. "Свалянето на прага може да доведе до глобална ядрена катастрофа", каза Путин. Очаквайте подробности.

Путин и Горбачов в спор за договора между СССР и САЩ от 1987 година

18 December 2018 21:17

Настоящият и бившият лидери дават различна оценка за подписания от Горбачов и Рейгън документ

Путин: Не нарушаваме договора за ракетите

18 December 2018 16:30

Руският президент Владимир Путин каза, че нищо не спира Русия и САЩ да се съгласят други страни да могат да се присъединят към Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег, предадe ТАСС. "Да, наистина, с този договор има определени трудности, в него не участват други страни, притежаващи ракети със среден и малък обсег. Но какво пречи да се започнат преговори за тяхното присъединяване към сегашното споразумение или да се пристъпи към обсъждане на параметрите на нов договор", заяви Путин. САЩ обвиняват Русия в незачитане на договора, което Москва отрича, и заплашват да се изтеглят от него. Други държави могат да разработват забранени от договора ракети, защото не са страни по него. Споразумението беше подписано от Вашингтон и Москва през Студената война. Путин подчерта, че "каквито и претенции да има към договора, при днешните условия той изпълнява роля на стабилизиращ фактор, работи за поддържане на определено ниво на предсказуемост и сдържаност във военната област". "В случай че САЩ отхвърлят договора, ще бъдем принудени да предприемем допълнителни мерки за укрепване на нашата сигурност", каза той. По думите му "Русия, както и преди, е отворена за всякакви предложения и инициативи, които водят към укрепване на международната сигурност, включително за предотвратяване на нова надпревара във въоръженията". "Сигурен съм, че това е в интерес не само на Русия, но и на САЩ и целия свят", заяви Путин. Според него Русия може лесно да създаде и разположи ракети със среден обсег с наземно базиране, ако САЩ изпълнят заплахата си да се изтеглят от договора. Той отрече Русия да е в нарушение на споразумението, но каза, че тя е разработила мощни крилати ракети с въздушно и морско базиране, и лесно може да разположи ракети с наземно базиране, ако САЩ излязат от договора. По думите му подписването на споразумението през 1987 г. се е превърнало за СССР фактически в едностранно разоръжаване. Путин напомни, че договорът е означавал премахване на ракетите със среден и малък обсег с наземно базиране. По това време СССР не е имал други ракети, а САЩ са имали и подобни ракети с морско и въздушно базиране. "Затова от гледна точка на СССР това беше едностранно разоръжаване. Защо ръководството на СССР е решило да прави това едностранно разоръжаване, един Бог знае, но това е било направено. А нашите партньори продължиха да развиват такива оръжейни системи с морско и въздушно базиране", заяви той.

Русия иска конкретен диалог с Вашингтон по Договора за ракетите със среден обсег

15 December 2018 22:30

Русия изрази готовност днес за "открит и конкретен диалог" със Съединените щати по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от времето на студената война, от който Вашингтон иска да се оттегли, съобщи Франс прес.