Свят

08 ноември 2018 20:58

Горбачов зове да няма нова надпревара във въоръжаването

Ядрена война не може да бъде спечелена, казва бившият съветски лидер...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Столтенберг с призив към Русия

18 July 2019 07:28

Генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенбер прикани Русия да спаси Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

САЩ и Русия обсъдиха военните си доктрини: ядрени арсенали и ПРО

17 July 2019 20:17

Двете страни ще се стремят да избягват недоразумения по ключови въпроси на сигурността. Не е постигнат напредък за ракетите със среден обсег

Китай няма да участва в преговорите между САЩ и Русия

16 July 2019 16:32

Китай няма планове да участва в разговорите за ядрено разоръжаване между САЩ и Русия. Това заяви говорител на китайското външно министерство, цитиран от РИА Новости. По-рано стана ясно, че САЩ са готови да преговарят за нов ядрен договор с Русия, но настояват той да е тристранен. Днес двете страни водят преговори за контрол над оръжията в Женева. „Русия и САЩ са най-големите ядрени сили в света. Това, че планират разговори за контрола над оръжията е много добра новина. Ние сме заявявали многократно нашата позиция, относно евентуално участие в разговорите. Китай не вижда предпоставки за участие на тази среща, като Русия вече заяви, че разбира нашата позиция“, заявиха от китайското външно министерство. Китай е четвъртата страна с най-голямо ядрено въоръжение, като Франция е пред нея. Русия вече призова за многостранен договор за ядрено разоръжаване.

САЩ и Русия ще преговарят за тристранен ядрен договор с участието на Китай

16 July 2019 11:15

Президентът Доналд Тръмп е казвал, че би искал „следващо поколение“ сделка за контрол над въоръженията с Русия и Китай, която да покрие всички видове ядрено оръжие

САЩ са разположили около 150 ядрени бомби в Европа

16 July 2019 09:50

Според доклада на НАТО оръжията са гравитационни и се предвижда да се използват от самолети с двойно предназначение, каквито са Ф-16

ЕС: САЩ и Русия да се разберат за ракетите със среден обсег

14 July 2019 17:20

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини призовава Русия да отговори на сериозните опасения, свързани с разработването на ракетните наземни системи 9M729 и тяхната несъвместимост с договора за ракетите със среден обсег. "Сериозно сме загрижени за развитието на събитията около договора, който би могъл да приключи на 2-ри август. Следващите дни са и последната възможност за диалог и предприемане на необходимите мерки за запазването на този важен компонент от европейската архитектура за сигурност", се казва в изявлението на службата за външна дейност. В него се добавя, че предвид силното напрежение, трябва да се внимава светът да не влезе в епоха на нова надпревара във въоръжаването. "Насърчаваме Съединените щати и Русия да търсят по-нататъшно съкращаване на техните арсенали, като се отчита особената отговорност на Съединените щати, които имат ядрено оръжие", се казва в документа.

Франция пусна на вода нова атомна подводница

12 July 2019 17:41

"Сюфрен" може да плава напълно автономно 70 дни на дълбочина 350 м.

Путин: Русия е готова на диалог за разоръжаването със САЩ

04 July 2019 11:12

Русия е готова да започне със САЩ преговори за разоръжаването и стратегическата ядрена стабилност, заявява президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. Изявлението на руския държавен глава идва само ден след като той подписа закон за излизане на Русия от договора със САЩ за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Путин подписа закона за излизане от ракетния договор със САЩ "Мисля, че постигането на конкретни мерки в областта на разоръжаването ще допринесе за укрепване на международната сигурност и стабилност. Русия има политическата воля за подобна стъпка. Сега топката е в САЩ", посочва Владимир Путин в интервю за италианския всекидневник "Кориере дела сера". Руският президент припомня, че по въпросите на разоръжаването е говорил с президента Доналд Тръмп на срещата в Япония миналата седмица. "Струва ми се напоследък САЩ започнаха да се замислят за засилване на диалога с Русия по широк кръг от въпроси на ядрения стратегически ред", изтъква Путин. Руският държавен глава пристига днес в Италия, където ще се срещне с папа Франциск и с премиера Джузепе Конте, пише Ройтерс.

Путин подписа закона за излизане от ракетния договор със САЩ

03 July 2019 15:28

Президентът Путин подписа Закона за прекратяване на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег между САЩ и Русия, предаде ТАСС. Законът беше приет от Думата на 18 юни т.г., а Горната камара на парламента го одобри на 26 юни. В документа се уточнява, че решението за възобновяване на договора в Русия ще се взима от държавния глава. Законът влиза в сила от деня на публикуването му. По-рано шефът на комитета на Съвета на федерацията по отбрана и сигурност Виктор Бондарьов коментира, че "приетото решение за преустановяване на действието на договора е необходимо и е принудителна мярка, адекватна на подхода към режима, действащ в контрола над въоръженията". "Шпигел": Какво ще стане, ако Русия игнорира ултиматума за ракетите САЩ за първи път обвиниха Русия в нарушаване на договора през юли 2014 година. След това Вашингтон нееднократно повтаряше същото заключение. Москва категорично отхвърляше обвиненията, че нарушава ракетния договор. Тази година на 2 февруари САЩ преустановиха изпълнението на задълженията си по договора. Тогава Вашингтон обяви и заплаши, че ще излезе до 6 месеца от договора, ако Москва не изпълнява определени изисквания, засягащи договореностите. Руската ракета 9М729. САЩ настояват най-вече Русия да унищожи новата си крилата ракета с наземно базиране 9М729, която надхвърля дължината на полета, определена от договора. Още на 2 февруари Путин коментира, че и Русия ще напусне договора.