Икономика и бизнес

08 ноември 2018 22:59

Договори за €30 млн. подписахме с Китай

Български компании от хранително-вкусовата и козметичната промишленост подписаха договори за износ за над 30 млн. евро само за първите дни на Първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки /CIIE/, което се провежда в Шанхай в период...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

В още 8 китайски града може да бъдат открити туристически центрове на България

07 January 2019 17:27

Министърът на туризма се срещна с ръководството на водещия китайски туроператор “Хай Сиис Интернешънъл”

Президентът Радев удостои посланика на Китай у нас Джан Хайджоу с орден "Стара планина" I степен

20 December 2018 13:44

Дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите му заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Китайската народна република

Китайци искат да произвеждат картофи и ориз край София

08 December 2018 10:51

Една от най-големите китайски компании е заявила интерес да инвестира в развитието на минералните извори

България е първата страна в ЕС, екстрадирала заподозрян в корупция китайски чиновник

30 November 2018 09:14

Яо Цзинци е избягал от страната през декември 2005 г., след като бил разследван за вземане на подкупи

Китайска организация ще помага за излизането на наши компании на фондовата борса в Хонконг

20 November 2018 09:37

SRCIC ще обучава български компании и за кандидатстване по програмата “Един пояс, един път“

Създаваме съвместна индустриална зона с китайски град

06 November 2018 11:31

За първото полугодие на 2018 износът ни за Китай расте с 10%

43% ръст на китайските туристи у нас отчитат от Министерството на туризма

21 October 2018 22:15

През 2017 г. България е посрещнала над 8,9 млн. чуждестранни туристи, които носят приходи от над 6,6 млрд. лева. От министерството на туризма отчитат ръст от 43% на броя на китайски туристи у нас. До края на годината ще бъде открит български туристически информационен център в Пекин.Това стана ясно по време на българо-китайския културно-туристически форум в София. България се ангажира да засили диалога с Китай в областта на туризма и да разшири съвместните инициативи. Страната ни ще бъде домакин на Втория междинароден конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути през ноември.

Румен Радев се срещна с Цао Дзиенмин след форума "16+1"

20 October 2018 20:26

След представянето си на форума "16+1" заместник-председателят на Постоянния комитет на общото китайско Цао Дзиенмин събрание се срещна и с президента Румен Радев.

Рекорден ръст от 22% в търговията с Китай

20 October 2018 18:47

За първото полугодие на 2018г. търговията с Китай се увеличава с 22%, спрямо същия период на 2017г. и надхвърля 1.135 млрд. щ.д. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в изказването си по време на Четвъртата среща на местните лидери „16+1“, която се проведе в София. Форумът бе открит от премиера Бойко Борисов, а на него присъстваха представители на местните власти и над 300 представители на бизнеса от Китай, България и страните от Централна и Източна Европа. Срещата се организира от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС и Областния управител на Област София. Това съобщиха от Министерството на икономиката. Министър Караниколов посочи, че за последните 10 години българският износ за Китай се е увеличил десетократно, а през първите шест месеца на тази година нараства с още 10% спрямо 2017г. и възлиза на 366.7 млн. щ.д. „Вярваме, че има още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай“, изтъкна още Караниколов. Икономическият министър подчерта, че с цел лансиране на българските продукти на китайския пазар, България ще участва следващия месец в първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки, който ще се проведе в Шанхай. „Участие ще вземат 32 български фирми от секторите: хранително-вкусова промишленост, козметика и услуги“, допълни той. По думите му страната ни може да предложи отлични условия за китайски инвестиции в редица сектори като автомобилостроене и производство на части за автомобили, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии и др. Министър Караниколов проведе среща и с Вицегубернатора на провинция Хънан г-н Хъ Дзипин, на която бе подписан Меморандум за сътрудничество между Министерството на икономиката и Департамента по търговия на Хънан, който ще положи основите на още по-активно сътрудничество с китайската провинция. Хънан е една от е най-големите китайски провинции, както и един от най-силните икономически центрове с население над 100 млн. жители. Меморандумът е рамков и предвижда съдействие и подкрепа за създаване на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти между предприятията от България и провинция Хънан, насърчаване на сътрудничеството между малките и средните предприятия от България и Хънан, стимулиране на предприятията от двете страни да участват в панаири, изложения, форуми и симпозиуми, които се провеждат на територията на България и китайската провинция .

Премиерът Бойко Борисов се обяви против политиката на санкции (ВИДЕО)

20 October 2018 17:49

Ако приемем, че свободният пазар и конкурентоспособността са движещите сили на един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно прът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1" в Националния дворец на културата в София. Форумът е под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво". По думите на министър-председателя по време на срещата в Брюксел на ЕС с Азия са били очертани огромните възможности, които има пазарът, но в същото време са налице условията на санкции - на САЩ към Китай и към Русия, както и от страна на ЕС към Русия. Поради това на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма е имало и много песимизъм, добави Борисов. "Така ни бяха поставили, че с Меркел и с Ли Къцян бяхме в една група. Имахме възможност по всички тези теми да си спомним и това, което в София на срещата правихме. Той остана на среща с краля на Белгия и от негово име помоли да ви поздравя на днешния форум на местните власти", каза още премиерът. Борисов пожела успех на форума като посочи, че отношенията между Китай и България никога не са били толкова добри. В рамките на форума премиерът разговаря със зам.-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин. Борисов посочи общото желание на всички участници, сътрудничеството във формата 16+1 да се развива в съответствие с нормите и регулациите на ЕС, като един от най-значимите резултати на форума в София. "Важен инструмент за това ще бъде Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China), за чието създаване се взе решение при провеждането на Инициативата през юли", допълни още българският министър-председател. Четвъртата среща на местните лидери на страните от ЦИЕ и Китай се провежда три месеца след Седмата среща на правителствените ръководители на държавите от формата "16+1", която беше на 7 юли в София. Целта на форума е да надгради постигнатите резултати и договорености от Срещата на върха, на която бяха очертани и "Насоките от София". Дискусиите ще се съсредоточат върху развитието на сътрудничеството в областта на туризма, селското стопанство, индустриалните зони и паркове, малките и средните предприятия. Програмата включва презентации и речи на говорители от България, Китай и страните от ЦИЕ. Инициативата "16+1" за сътрудничество между Китай и 16-те страни от ЦИЕ е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области.