Свят

09 ноември 2018 06:23

Как победата на US демократите в Камарата отеква в Москва и Пекин

Победата на Демократическата партия в Камарата на представителите на САЩ може да отекне от Москва до Пекин и Рияд. Овластените демократи сега могат да започнат нови разследвания срещу международната бизнес империя на президента Доналд Тръмп ...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Доналд Тръмп отмени пътуване в чужбина на Нанси Пелоси

18 January 2019 07:46

Американският президент Доналд Тръмп отложи пътуване в чужбина на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Хиляди държавни служители в САЩ все още не получават заплати

16 January 2019 19:39

Заради рекордно дългото частично спиране на работата на американското правителство, хиляди служители продължават да не получават заплати. Причина за спора между републиканци и демократи е финансирането на строежа на стената по границата с Мексико. Продължава и учителската стачка в окръг Лос Анджелис - вторият по големина училищен район в САЩ.

Тръмп: Не се отказвам, топката е в Конгреса

12 January 2019 09:19

Президентът Доналд Тръмп заяви, че няма да бърза да обяви извънредно положение, за да сложи край на частичното спиране на работата на федералното правителство, което е на път да стане най-продължителното в историята на САЩ, предадоха световните агенции. Това би било лесен изход, заяви Тръмп на среща с местни и щатски лидери в Белия дом вчера за граничната сигурност, но добави, че би предпочел вместо това Конгресът да предприеме действия и да реши въпроса. Искаме Конгресът да си свърши работата, демократите трябва да се върнат и да гласуват, каза Тръмп. Конгресът излезе в почивка за уикенда, след като преговорите за излизане от кризата се провалиха. Парализата на федералните агенции днес ще влезе в 22-рия си ден, поставяйки рекорд. Предишният най-дълъг период на блокиране на работата на правителството в американската история е 21 дни през 1995-96 г. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси отговори на думите на президента, като заяви, че Тръмп трябва да направи следващата стъпка, предаде Ройтерс. Когато президентът предприеме действия, ние ще реагираме на това, което той ще направи, каквото и да е то, каза Пелоси пред репортери на събитие след приемането от конгреса на законодателен акт, гарантиращ, че федералните служители ще получат заплатите си със задна дата, когато финансирането бъде възобновено. Тръмп и демократите в Конгреса са в спор заради искането на президента републиканец законопроектът за федералния бюджет да включва 5,7 млрд долара за стена на границата с Мексико. Тръмп отново потвърди становището си, че има право да обяви национално извънредно положение, за да отклони средства, предназначени за други цели, но уточни: "Няма да го направя толкова бързо". Той също така потвърди, че е готов да обмисли голяма имиграционна реформа, но ще го направи само след като получи финансиране за стената. Тръмп призна, че обявяването на национално извънредно положение вероятно ще бъде оспорено в съда и дори предположи, че делото ще се озове в Девети окръжен апелативен съд в Сан Франциско, където бяха отхвърлени някои негови изпълнителни заповеди. "Човек никога не знае какво ще излезе от Девети окръжен, вероятно ще загубим там", каза Тръмп, но добави, че ако делото е във Върховния съд, той би победил. Президентът увери федералните служители, които сега са засегнати от сегашната криза, че в крайна сметка ще си получат парите, когато това приключи. По думите му много от тях са съгласни с него за необходимостта от засилена сигурност на границата и го насърчавали да остане твърд в позицията си. Президентът отново потвърди позицията си, че САЩ имат нужда от стена на южната си граница, "защото страната е под обсада".

САЩ: Извънредно положение чука на вратата

11 January 2019 07:38

Белият дом е започнал да подготвя терена за обявяване на национално извънредно положение, за да може да се построи стената по границата с Мексико, за която настоява Доналд Тръмп, пише в. The Washington Post. Изданието се позовава на два запознати източника. Тръмп вече на няколко пъти предупреди, че може да въведе извънредно положение, за да прокара плана си за изграждане на стената, но без Конгреса да му предостави исканите от него средства. Обявяването на извънредно положение ще бъде оспорено несъмнено в съда от противниците на Тръмп, но то може да е начин за излизане от задънената улица и да поправи пътя към подновяване на работата на федералните учреждения. Парализата там продължава вече трета седмица и засяга около 800 000 души. Тръмп е поръчал освен това на инженерния корпус към сухопътните сили да определи колко бързо ще могат да бъдат сключени договори за стената и дали строителството ще може да започне до 45 дни, според един от източниците. Администрацията освен това проучвала дали може да се използват неизползвани средства. Тя била насочила вниманието си върху закона за бюджета, приет от Конгреса миналата година, включващ 13,9 милиарда долара за финансиране на различни проекти, които все още не са били похарчени, допълни вторият източник. Тръмп иска от Конгреса 5,7 милиарда за стената по границата.

Доналд Тръмп отмени официално участието си в Давос

10 January 2019 19:42

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп отмени официално планираното си участие на международния икономически форум в Давос, като аргументира решението си с продължаващия спор за финансирането на граничната стена с Мексико, предава AFP. „Уважително отменям много важното си пътуване до Давос, Швейцария, за Световния икономически форум", обяви Тръмп в съобщение в социалната мрежа „Туитър“. Тръмп обвини „непреклонността" на опозиционните демократи пр

Тръмп може да пропусне Давос, ако частичната блокада на правителството не бъде вдигната

10 January 2019 16:37

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще пропусне годишната международна конференция в Давос, Швейцария, ако проблемът със спирането на правителството, предизвикан от неговото желание да построи стена на границата с Мексико не бъде разрешен. Тръмп планира да посети Давос, след по-малко от две седмици, но той каза, че "ако блокирането продължи, аз няма да отида", предаде БГНЕС. Части от американското правителство са без финансиране от вече три седмици, докато Тръмп спори с опозици

Тръмп напусна демонстративно среща с демократите

10 January 2019 06:55

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп напусна поредната среща в Белия дом с лидерите на демократите в Конгреса. Така отново не бе постигнато съгласие по основното искане на президента за финансиране на стена по границата с Мексико.

Тръмп направи обръщение към нацията заради кризата на границата с Мексико

09 January 2019 06:11

Американският президент Доналд Тръмп определи ситуацията на границата с Мексико като разрастваща се хуманитарна криза и подчерта, че всички американци страдат от неконтролираната нелегална миграция.

Тръмп преминава в контранастъпление

08 January 2019 11:44

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще направи обръщение към нацията по повод ситуацията на границата с Мексико, предаде AFP. "Имам удоволствието да ви информирам, че ще направя обръщение към нацията по отношение на хуманитарната криза и (заплахата за) националната сигурност по нашата южна граница". Това написа президентът в 17-ия ден от частичната парализа на федералните административни структури. I am pleased to inform you that I will Address the Nation on the Humanitarian and National Security crisis on our Southern Border. Tuesday night at 9:00 P.M. Eastern. — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7 януари 2019 г. Вицепрезидентът Майк Пенс допълни на брифинг, че Тръмп още не е взел решение дали да обяви извънредна ситуация, с което да заобиколи Конгреса и да нареди да бъде построена стена по границата без неговото одобрение. "Демократите трябва да започнат да преговарят", заяви Пенс. Той добави, че президентът републиканец е поканил представители на Демократическата партия да се върнат в Белия дом, за да бъдат обсъдени предложенията на правителството за излизане от задънената улица. Запитан защо правителството не е поискало по-рано в процеса на изготвянето на бюджета 5,7 милиарда долара за финансирането на стената, той отговори, че сега "нещата се влошиха много повече".

Тръмп остава непреклонен за стената с Мексико

07 January 2019 11:05

Американският президент Доналд Тръмп запази твърдата си позиция относно построяването на стена по границата с Мексико въпреки частичната парализа на правителството, която продължава повече от две седмици. По думите му патовата ситуация „би могла да приключи утре, но може и да трае по-дълго, като това зависи от демократите”. Демократите, които имат мнозинство в долната камара на Конгреса, отказват да гласуват 5 милиарда долара, които Тръмп иска за строежа на стената. Преди дн