Регионални

09 ноември 2018 06:55

​В Благоевград готвят пореден протест срещу високите цени на горивата

Гражданите ще изразят недоволството си в неделя с автомобилно шествие по пътя за Гърция. През последните няколко месеца цените на бензина и дизела в областния град са се увеличили значително. Най-масовият бензин А-95 е поскъпнал с над 17%, а дизелът ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

След заседание на Тристранния съвет: Отлагат закона за горивата с шест месеца

08 January 2019 18:15

Тричасово драматично извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) заради драстичния скок в цената на тока за индустрията, с участието на почти половината министри от кабинета, синдикати и работодатели. По искане на бизнеса беше обсъден и спорният закон за горивата, заради който малките търговци на бензин, дизел и газ за бита заплашиха с безсрочен протест.

Търговци на горива очакват цени в посока нагоре заради нов закон

07 January 2019 11:30

Монополът в цените на горивата ще стане пълен, в момента на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Така смята Пламен Стоянов - член на Управителния съвет на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива, по време на пресконференция в София. Той посочи, че ако законът влезе в сила около 2000 души ще останат без работа. "Винаги съм мислел, че законите се приемат, за да служат на обществ

Горивата в големите вериги поевтиняха

22 December 2018 17:43

В началото на дългата серия от празнични дни цените на горивата с нова стъпка надолу. От снощи (21 декември) част от големите вериги бензиностанции намалиха цените на бензина и на дизела с по 5 стотинки. Така в момента най-масовият бензин А95 е вече средно 1,94 лева, а дизелът струва 2,14 лева. Понижението идва дни, след като суровият петрол на световните борси също поевтиня.

Горивата поевтиняват, има прогнози за нов голям спад в цената на петрола

07 December 2018 05:05

Спадът на цените на горивата в България в края на седмицата продължава да е тенденция, която може би ще се запази и повече време предвид новините преди днешната среща на страните от ОПЕК+ във Виена. Според „Московский комсомолец” изглежда ще има договорка в ОПЕК да бъде намален добивът на петрол с 1 млн. барела на ден, като в сделката ще влезе и Русия. Само че САЩ възнамерява да увеличи производството на „черно злато”, което ще компенсира и заради това ру

Цената на най-масовия бензин падна под 2 лв.

05 December 2018 18:39

Цената на бензина падна под 2 лв. За последното най-масовото гориво А 95 се е продавало на такава цена в началото на тази година.Цените на дизеловото гориво обаче остават високи, въпреки общото си понижение. Литър нафта масово се продава срещу 2,19 лв, показа проверка на ,"По света и у нас'' по столичните бензиностанции. Цените на горивата тръгнаха надолу след 6-ти ноември, когато Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на големите вериги след протести срещу поскъпването на бензина и дизела.

"Лукойл" продава дизела най-евтино в България

05 December 2018 15:11

Укрепването на връзките между Москва и Рияд, а също така координацията на техните действия на петролните пазари предизвиква недоволство сред редица страни, влизащи в ОПЕК. Това пише в своя статия The Wall Street Journal, цитирана от БГНЕС. "Докато ОПЕК проучва възможностите за съкращаване на добива, за да коригира спада на петролните цени, членовете на картела негодуват заради тесните връзки между Саудитска Арабия и Русия", констатира сайтът „Актуално“. В статията се отбелязва, че представителите на тези страни "са все по-загрижени за това, което Саудитска Арабия дава на Русия, която не влиза в ОПЕК, а именно - прекалено голямо влияние върху цената на петрола". По думите им, плановете на картела за повишаването на цените на нефта могат да се окажат заплашени без съгласието на Русия", пише The Wall Street Journal. Докато връзката между двамата най-големи износители на нефта укрепва, много членове на ОПЕК, включително Венецуела, Алжир, Кувейт и Нигерия се чувстват отстранени от всичането на решения. Източник на вестника отбеляза, че някои членове на картела смятат, че закритите консултации на Москва и Рияд за петрола са несправедливи. Решението на Катар да излезе от ОПЕК до голяма степен е било продиктувано от сближаването между Русия и Саудитска Арабия. Друг източник на The Wall Street Journal посочва, че за Рияд връзките с Русия са важни на фона на убийството на журналиста Джамал Хашоги. "Кралството все повече се сближава с Москва, защото се нуждае от сключването на нови съюзи след случилото се". Руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че на днешното си заседание ОПЕК+ ще продължат преговорите за съкращаването на добива на "черно злато" през 2019 година. Русия и Саудитска Арабия играят водеща роля в споразумението. Двете страни още не са постигнали съгласие с какви количества да бъде съкратен добива догодина. Цената на горивата в България отново е малко по-ниска спрямо началото на седмицата – средно поевтиняване с 1 стотинка на бензин А95 (2,04 лева на литър) и 2 стотинки за дизела (2,24 лева на литър), според данните на fuelo.net. Най-евтино бензинът се продава на бензиностанция „Никсметал груп” в Ботевград и SNG 807 в „Люлин” – 1,84 лева, а най-скъпо – на бензиностанцията на OMV Автокам на „Ботевградско шосе” в София – 2,42 лева. При дизела вече има цена от 1,99 лева – на бензиностанцията на „Лукойл” в Дряново, на изхода за Велико Търново. Най-скъпо, 2,48 лева на литър, се продава на бензиностанция Terminal Card в Бояново, като следващата най-висока цена е 2,43 лева, на три бензиностанции на Go Petroleum.

Цените на горивата паднаха още

04 December 2018 16:00

Цените на горивата - с нова стъпка надолу. Въпреки поскъпването на петрола на световните борси, от днес най-масовият бензин А95 слезе под 2 лева. По бензиностанциите на една от големите вериги той мече се продава за 1,99 лева, съобщава Нова тв. Дизелът пък вече е 2,19 лева. При него поевтиняването е с близо 0,20 лева.

Цените на горивата в България продължават да падат

03 December 2018 18:14

От Българската петролна и газова асоциация коментираха, че накъде ще вървят цените на горивата на международните и родния пазар, ще стане ясно след четвъртък. Очакванията са ОПЕК да ограничи квотите за добив на петрол, както беше заявено от Саудитска Арабия и Русия. У нас понижението на цените на горивата продължи и днес.

Експерт: Няма картел, но горивата могат да поскъпнат

03 December 2018 12:11

От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) са съгласни с идеята на касовите бележки от бензиностанциите да пише каква е доставната цена и продажната цена горивата и да се види какъв е маржът. Цените обаче трябва тепърва да се повишават. Това каза в интервю за bTV Живодар Терзиев – член на управителния съвет на БПГА. "7-8 пъти имахме понижение на цените на горивата през последния месец. Не считам, че това е заради протестите, а заради тренда на нефта. По думите му темата за цените е доста притеснителна, когато се коментира в публичното пространство. През последната една година при условно бавно покачване на цените, но устойчиво, за периода април – октомври, цените в България изоставаха значително, отбеляза Живодар Терзиев. "Държавата е партньор в търговия на горива на 50%, в някои случаи на 55%. Предвид че държавата прибира половината от крайната цена на потребителя под формата на акциз и ДДС, напълно нормално е държавата да участва в този процес", смята още Терзиев. "За картел на горива не може да се говори, защото държавата има участие от 50% в „Лукойл". Това е несериозно. Акцизът е най-нисък у нас и това никой не го отрича. Ако той се повиши и цените ще скочат", поясни още Терзиев. На въпрос дали са ударени малките складове и търговците на горива, той обясни, че след ерата на г-н Танев, поддръжката на един склад не е евтино мероприятие. "Няма интерес към подобни манипулации, защото това не е икономически изгодно", разясни той.

Валентин Златев: Протестите не влияят на цените на горивата

29 November 2018 17:11

“Настоящото напрежение у хората относно цените на горивата не повлия на поевтиняването им. Не е вярно, че поради вълненията цените са свалени. Те са намалени заради логиката – пада цената на суровината на международните пазари и следователно се намалява цената на продукта“, заяви в Стара Загора Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Той очаква цените на горивата да продължат да падат и през следващите месеци, следвайки естес