Регионални

09 ноември 2018 06:55

​В Благоевград готвят пореден протест срещу високите цени на горивата

Гражданите ще изразят недоволството си в неделя с автомобилно шествие по пътя за Гърция. През последните няколко месеца цените на бензина и дизела в областния град са се увеличили значително. Най-масовият бензин А-95 е поскъпнал с над 17%, а дизелът ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Разбивката за цената на бензина може да не е на всяка касова бележка, а онлайн

23 March 2019 10:15

Държавата е склонна на нов компромис на пазара на горива. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов, който беше гост в предавнето Денят започва с Георги Любенов. Според Караниколов, разбивката как точно се формира цената на бензин и дизел може до бъде само електронна, а не на всяка касова бележка както предвиждаше наредба на Министерството на финансите.

Петролната асоциация чака криза за горива от 1 април

06 March 2019 08:49

Криза на пазара с горива в България след 1 април 2019 г. - това предвиждат експерти от Българската петролна и газова асоциация. Причината - изискванията за нов вид на касовите бележки, които се издават на клиентите. Прогнозата направи експертът от асоциацията Светослав Бенчев пред бТВ. А основната причина е идеята на властта в бележките да пише каква е търговската надценка на бензиностанциите за литър гориво, каква е основната цена, каква част от нея отива в държавата под формата на данък и акциз. Според управляващите от ГЕРБ това ще допринесе за прозрачност на пазара на горива. Нововъведението се роди покрай протестите срещу цените на бензина и дизела неотдавна. „Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, защото няма да имаме възможност да изпълним изискванията за нови касови бележки. Налагат се промени в софтуера. По-малките обекти пък трябва да си купят изцяло ново фискално устройство”, поясни Бенчев. Той поиска среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат чути аргументите на асоциацията за да може срокът за въвежане на новите бележки да бъде удължен с 2-3 месеца. Експертът показа няколко писма, които са изпратени до финансовия министър Владислав Горанов и до премиера Бойко Борисов. На тези писма обаче не бил получен отговор. Относно повишаването на цените на горивата Бенчев коментира, че това е нормално, след като има повишаване на цените на суровия петрол. Борисов към петролния бизнес: Или на светло, или арести бТВ припомня, че за месец повишението е с над 0,10 лв. за литър. Най-масовият бензин А95 се продава средно за 2,08 лв. за литър. За сравнение в началото на миналия месец цената е с 0,11 лв. по-ниска. Дизелът пък вече е 2,28 лв. литър. За месец поскъпването отново е с около 0,11 лв. По думите на експерта от няколко дни се наблюдава понижаване на цената на суровия петрол, но това трябва да се превърне в постоянен тренд от около 10-14 дни, за да може да се отрази върху цената на горивата. Светослав Бенчев заяви още, че новото поколение биодизел е двойно по-скъп от конвенционалния. Става въпрос за европейски изисквания за намаляване на емисиите въглероден двуокис и България трябва да изпълни задълженията си. „Това ще помогне глобално срещу промените в климата, но няма да помогне за намаляването на фините прахови частици и проблемите с въздуха в големите градове. Ще повиши обаче разходите ни”, каза експертът.

Ще продължи ли увеличението на цените на горивата?

23 February 2019 14:52

Съмнително еднакви цени на горивата в няколко големи вериги констатираха наблюдатели тази седмица. След ръста на цените, протестите и посоката надолу, сега личи, че в пет големи вериги най-масовите горива са с еднакви цени. Междувременно има вече и поскъпване - с около 9 стотинки за месец. Енергийният експерт Христо Казанджиев потвърди в ефира на предаването "Събуди се" по Нова телевизия, че има сходство на цените, но според него е много трудно да се докаже договореност. „По-важният въпрос е обаче кой е основният доставчик на тези, които продават на сходни цени. При наличието на един основен доставчик в България с господстващо положение на пазара (явно визира "Лукойл", бел. ред.) е нормално да очакваме всички вериги, които се снабдяват с основни горива от тази компания, да са и със сходни цени. Не изключвам вероятността да има някаква договорка, но може да се базира и на разбиран за една по-разумна политика и отношение към обществото. Много е трудно да се докаже дали има договореност. Може да има някакво негласно съгласуване на цени като определена пазарна политика”, обясни той. Според експерта няма да има голямо увеличение на цените на горивата до лятото. „Тези нива, които се постигнаха към настоящия момент, мисля, че ще се запазят. Това увеличение е очаквано. Не бих казал, че ще продължи, но всичко е възможно”, прогнозира Казанджиев. Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията припомни, че Комисията за защита на конкуренцията вече два пъти установява договорки за цените между големите вериги бензиностанции. „Доказателства има, но КЗК, за съжаление, изглежда завладяна от частни интереси, защото нейните заключения, въпреки обстойните анализи, които се правят на пазара, са оправдателни или пък санкциите, които се налагат са толкова леки, че не водят до промяна на поведението на пазара." Според него е възможно ново увеличение на цените. „Моето опасение е, че структурните промени в сектора, включително и зависимостта от един доставчик на големите вериги, в един момент отново ще доведат до рязък скок на цените”, обясни той.

Горивата скочиха с 10 ст. за месец

19 February 2019 08:29

С 10 ст. са поскъпнали горивата през този месец и по големите вериги дизелът вече е 2,24 лева, показа проверка по сайтове с публична информация за котировките. При масовия бензин А-95 покачването е до 2,04 лв., след като в началото на годината бе паднал под 2 лв. Причина за новите цени са котировките на петрола, които в понеделник се качиха до тримесечен връх от над 66 долара за барел, припомня в. „24 часа“. Те започнаха да се покачват, след като страните от ОПЕК и Русия се договориха да намалят добива с общо 1,2 млн. барела на ден. Най-големият износител - Саудитска Арабия, обеща, че ще свие производството си през март с още по-големи количества от договореното. Страната затвори частично и Сафания – най-голямото крайбрежно петролно поле с производствен капацитет от над 1 млн. барела на ден. Няма обявена официална информация кога добивът от него ще бъде възстановен в пълен обем.

Въвеждането на нови касови апарати ще се отрази върху цената на горивата

12 February 2019 19:12

Въвеждането на исканата система с нови касови апарати, които правят „разбивка“ на цената на горивата, ще се отрази върху крайната цена на продукта. За това предупреди председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Банчев в студиото на „Още от деня“. Той предупреди, че даденият срок до 1 април ще бъде непосилен за половината търговци на гориво и бензиностанции и допълни, че е до 1 юли е другият срок за въвеждане на нови касови апарати, което създава двойна работа.

Експерт: Горивата може да поскъпнат заради нова биокомпонента

08 February 2019 08:53

В момента няма как да се прогнозира дали ще има лятно поскъпване на горивата

Цените на горивата скочиха с 4-5 стотинки за литър само за седмица

08 February 2019 07:00

Цените на горивата тръгнаха нагоре. За седмица повишението е с 4-5 стотинки за литър. От неделя до днес, всеки ден, плащаме с по минимум стотинка повече за литър бензин и дизел. Така в края на седмицата най-масовият бензин А-95 стигна психологическия праг от 2 лева за литър. Икономисти отбелязват повишение в цената на петрола на световните пазари от края на декември, но не това е основната причина за поскъпването. „Имаме ниско ниво на конкуренция, много ниска връзка между цените на п

Цената на горивата се вдига заради подмяната на касови апарати?

05 February 2019 06:30

Само пет месеца след като управляващите решиха да се подменят всички касови апарати и въведоха по-строги изисквания за софтуера, който управлява продажбите, те наложиха нови промени, които шокираха бизнеса. Този път ударът е върху бензиностанциите, за които се въвеждат допълнителни изисквания как да изглеждат касовите бележки при покупка на горива. Според експерти допълнителните разходи могат да доведат и до повишаване на цената на горивата, пише в. Сега. От 1 април всяка бензиностанция е задъ

След заседание на Тристранния съвет: Отлагат закона за горивата с шест месеца

08 January 2019 18:15

Тричасово драматично извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) заради драстичния скок в цената на тока за индустрията, с участието на почти половината министри от кабинета, синдикати и работодатели. По искане на бизнеса беше обсъден и спорният закон за горивата, заради който малките търговци на бензин, дизел и газ за бита заплашиха с безсрочен протест.

Търговци на горива очакват цени в посока нагоре заради нов закон

07 January 2019 11:30

Монополът в цените на горивата ще стане пълен, в момента на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Така смята Пламен Стоянов - член на Управителния съвет на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива, по време на пресконференция в София. Той посочи, че ако законът влезе в сила около 2000 души ще останат без работа. "Винаги съм мислел, че законите се приемат, за да служат на обществ