България

09 ноември 2018 08:30

​Кметове на малки населени места подготвят национален протест в София

Кметове от цялата страна излизат на протест утре пред сградата на Министерския съвет, за да настояват за финансова независимост от общините, както и за връщане на прага за избор на кметове да става със 100 души по постоянен адрес. Преди месец кметове...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

До 750 000 евро се отпускат на общините за градско развитие

12 January 2019 17:42

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Средствата ще се отпускат по линия на европейската програма за градско развитие УРБАКТ III 2014-2020, която в България се управлява от МРРБ.

Кметовете с по-високи заплати

11 January 2019 20:48

Кметовете ще получават нови заплати през 2019 г. Правителството позволи двоен скок на възнагражденията им - стига общинарите да са съгласни, съобщи бТВ. Пенчо Геров е кмет от 16 години и има зад гърба си 4 пълни мандата начело на община Чавдар. Избират го всеки път без никаква конкуренция. Но тази година ще му е последна, защото е на 82 години и е решил сам да се откаже. Според кмета, увеличаването на заплатите е правилно, но решението за това да се взема от общинския съвет е грешно. „В общинските съвети се решават политически, а не професионално нещата”, смята Пенчо Геров. С промените таванът на кметските заплати се изравнява с министерския и става 4500 лева. Досега заплатите на градоначалниците варираха - най-ниската беше около 700 лева, а най-високата - 2900. Заплатата на Геров досега е била бруто 2200, а нето - 1750 лева. Казва, че докато е кмет няма да иска повишение. След 7 месеца село Чавдар ще има нов кмет. Каква ще е неговата заплата обаче ще реши следващият общински съвет. А досегашният градоначалник се готви за пенсия и дава път на младите. Въпросът е колко общински съвети ще решат да изравнят кметската заплата - с министерска.

Хасан Азис: Малките общини не могат да си позволят пътища без винетки

07 January 2019 18:50

Духът на предизборните обещания излезе от Министерския съвет и официално беше открит политическия пазар на предстоящите европейски и местни избори. Така зам.-председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Кърджали Хасан Азис коментира в студиото на "Още от деня" срещата при премиера миналата седмица за изключването на определени части от пътищата от републиканската пътна мрежа, за които да не се плащат винетки.

Борисов поиска общините да си кажат кои пътища искат да стопанисват

04 January 2019 10:11

Няколко теми обсъдихме. Най-важната – в рамките на няколко седмици кметовете, общинските съвети, тези общини, които искат част от републиканската пътна мрежа, да вземат решение и писмено да ме уведомят, за да ги извадим от винетната система. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешната си среща с Националното сдружение на общините (НСОРБ) Бяха дадени и конкретни примери за такива части от републиканската пътна мрежа: Варна – Златни пясъци, Варна – Аксако

Премиерът Борисов ще се срещне с общините заради винетните такси

03 January 2019 12:27

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне на 4 януари с представители на Националното сдружение на общините, съобщиха от Министерския съвет. На срещата ще бъде обсъден механизъм за освобождаване от винентна такса на определени участъци от пътната мрежа.

Парите за общините: Кой как ги усвоява и в какви проекти?

30 December 2018 19:38

Правителството отпусна допълнителни 145.7 млн. лева по бюджетите на няколко общини

БСП атакуваха ГЕРБ за парите за общините

27 December 2018 20:05

От БСП за пореден път изразиха недоволство, че общините на ГЕРБ получават повече пари от общините с кметове от БСП. Социалистите обмислят да напуснат Управителния съвет на сдружението на общините, ако тази тема не бъде обсъдена на предстоящото му общо събрание. Председателят на Сдружението на общините и кмет на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов определи критиките като политически манипулации.

На второ четене: Разглеждат промените в Закона за устройството на територията

18 December 2018 06:45

Регионалната комисия в Народното събрание ще разгледа на второ четене промените в Закона за устройството на територията.

БНБ няма да може да отпуска кредити на Министерски съвет и общините

13 December 2018 16:10

Българската народна банка не може да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти, на Министерския съвет, на общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия. Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за Българската народна банка. По отношение на персоналната независимост е предвидено при прекратяване на правомощията на член на Управителния съвет решението за това да бъде отнесено за разглеждане пред Съда на Европейския съюз. При упражняване на макропруденциалния надзор БНБ наблюдава, идентифицира и оценява въздействието на системни рискове върху кредитните институции и банковата система, гласува НС.

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за устройството на територията

13 December 2018 11:55

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за устройството на територията. Така срокът за изготвяне на общи устройствени планове на общините се удължава с две години до 1 януари 2021 г.