Регионални

09 ноември 2018 09:39

Нова гора край Балчик ще расте с дарение от младоженци

След сватбения ден на Галя Шишкова и Джулиан Парментер край Балчик ще бъдат залесени 2 дка нова гора, съобщиха от държавното ловно стопанство. Младоженката споделила идеята си с председателя на фондация „77“ Никола Рахнев гостите на сватб...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Столична община събира доброволци за засаждане на нова гора

12 April 2019 22:58

И този уикенд столичани ще могат да садят дървета в Новата гора на София край Суходол, съобщават от Столичната община.

Залесяват северният обход на Враца с близо 1800 дръвчета

11 April 2019 15:20

Екипи на ОП „БКС“ – Враца стартираха дейности по залесяването на Северния обход на града, с близо 1800 дръвчета. Насажденията са дарение от Фондация „77“ – Никола Рахнев, като за Враца са предвидени дървесните видове – червен дъб, явор и смърч. Очаква се залесяването да приключи до края на деня.

Започна пролетното залесяване - нова гора ще бъде зелен филтър на София

06 April 2019 20:30

Бъдещият зелен филтър - това е амбициозната задача да се залеси гора от дъбове, липи и акации около София като част от над 100-те мерки на Столичната община за по-чист въздух. И това на фона на доклада на Европейската комисия, че България е в челните места по смъртност заради замърсения въздух.

Столичната община търси доброволци за залесяване на гора край Суходол

05 April 2019 16:08

На 6 април стартира пролетният залесителен сезон в Новата гора на София край Суходол.

Спад на църковните бракове във Великобритания

05 April 2019 08:00

Според данни на Службата за национална статистика на Обединеното кралство по-малко от една четвърт от новобрачните двойки се женят в църква и предпочитат религиозна церемония, отслужена от духовник. През 2016 година религиозните бракове достигат своето най-ниско ниво, като бележат спад от 4,2% в сравнение с 2015 година. Резултатите са следните: само 60 069  от брачните двойки са сключили църковен брак от общо 249 793 сватби.  Според Службата за национална статистика (СНС) през двадесети век църковните сватбени церемонии възлизат на 85% от всички  извършени бракосъчетания, но до края на 1970-те години този процент е спаднал до 50%".   От 1992 година насам гражданските бракове все по-често надвишават църковните бракове, сочи статистиката. Изследователите от СНС смятат, че спадът на църковни сватбени церемонии "отчасти се дължи на дългосрочния спад в общия брой на всички бракове, но и поради нарастването на популярността на гражданските брачни церемонии".    През 2016 година за първи път в историята на Велкобритания, има три пъти повече граждански брачни церемонии отколкото църковни такива. През 2004 година е издаден закон, според който граждански брак може да се сключва и на други места (извън църквата и гражданския офис), в това число хотели, замъци и луксозни имения, които хората наемат специално за празничното събитие.   Хари Бенсън, който е изпълнителен директор на Християнската фондация за изследване на брака, споделя следното пред репортер на вестник "Таймс": "Ниският брой на браковете показва колко много е спаднало доверието към брачната институция. Интересно е, че браковете са толкова стабилни, колкото и преди. В момента процентът на разводите е на най-ниското си ниво за последните 50 години".   Според Елън Уолкър от Департамента по семейно право на Великобритания: "Преди не много години, обществото беше по-религиозно. Тогава онези, които не сключваха брак и раждаха извънбрачни деца, бяха предмет на съжаление, критика или осъждане. Нещата много са се променили."   За сведение на българските читатели бракът, сключен в църква във Великобритания е законен и ако бракосъчетанието се извършва в църква църковният служител е овластен да го регистрира, без да е нужно допълнително регистриране в граждански офис. Подписването се извършва в църковната сграда след венчавката.   Източник: "Евангелски фокус" Превод: Петя Зарева    

В Благоевград официално откриха „Седмицата на гората“

01 April 2019 22:55

Тази година мотото на кампанията е „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората“. Седмицата на гората се чества от 1925 година и се провежда в първата седмица на април. По време на церемонията бяха отличени най-добрите лесовъди и горски служители.

Нови 15 000 дка гори ще бъдат залесени само в държавните горски територии

01 April 2019 20:22

Инж. Мирослав Джупаров, изпълнителен директор на ИАГ, откри традиционната Седмица на гората (от 1-ви до 7-ми април)

РИОСВ – Монтана обявява кампания под мотото „Засади дърво – дишай чист въздух“

26 March 2019 16:40

Във връзка с Деня на земята – 22 април 2019 г. РИОСВ – Монтана инициира кампания под надслов „Засади дърво – дишай чист въздух“. Всяка година от лицето на земята изчезват хиляди декари с горски масиви – от природни бедствия, пожари, както и от човешка намеса – изсичане на горски насаждения, замърсяване на въздуха от неекологични дейности и т. н..

Засаждат 2019 борчета в Перник

23 March 2019 13:20

За поредна година gorata.bg с инициатива за засаждане на дървета. Днес 2019 борчета ще бъдат засадени в пернишкия кв. "Калказ". Вижте и още във включването на Христина Христова.

В рехабилитация на пътища в Балчишко влагат 6 милиона лева

31 January 2019 12:58

Близо 6 млн. лв. ще бъдат инвестирани в рехабилитацията на общински пътища в Балчишко, съобщават от морската община. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Развитие на селските райони“. Около 14 км от пътната инфраструктура в общината вече се обновява. Фирмата изпълнител работи днес в участъка между с. Гурково и международния път, а фината настилка ще бъде положена след повишаване на температурите. Същата процедура е предвидена и за покрития с асфалтобетон път от ра