Регионални

09 ноември 2018 11:00

Безпрецедентна спасителна акция в Пирин (СНИМКА)

Безпрецедентна акция по спасяването на две ловни кучета, заседнали на един от най-опасните планински ръбове в Пирин – Котешкия чал, направиха основателят на Алпийски клуб – Банско, алпинистът Красимир Елинов, и планинският спасител Иво Ва...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Повишена лавинна опасност в планините

15 January 2019 08:40

В планините съществува лавинна опасност, която вследствие на вятъра, най-вероятно ще се увеличи. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинска спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст. Вятърът, който духа в момента е север-северозападен, така че се очаква в южните и югоизточните склонове да се увеличи лавинната опасност. Времето в планините е ветровито и облачно. Във високите части над 1800 метра духа ураганен вятър. Температурите са ниски, като се усещат още по-ни

Ето как спасиха македонски сноубордисти в Банско (ВИДЕО)

14 January 2019 14:10

Тежка спасителна акция проведоха планинските спасители в района на Банско в снощи. В района на хижа Демяница бяха спасени петима македонски сноубордисти, след като се озовали в трудно достъпна местност. Бе разпространено и видео от акцията, на което се вижда на какво място са попаднали любителите на екстремното каране, съобщи Канал 3. Акцията се проведе в неделя вечер, като македонците са подали сигнал около 20 часа, след като спускането им приключило в дъното на долина под крайно лавиноопасни улеи. Веднага на място са пратени 10 спасители, които с помощта и на алпийска техника са измъкнали бедстващите сноубордисти. Операцията е била рискована, тъй като самите спасители също са се озовали в опасната местност, в която е имала реална възможност да падне лавина.

Иззеха пушката на мъж от Враца, застрелял домашно куче

14 January 2019 11:15

Вчера, в РУ Враца е получено съобщение от жител на Враца, който заявил, на същата дата в местността „Туев дол“ край кв.Бистрец, неизвестно лице застреляло кучето му порода “Кавказка овчарка“, пуснато да се разхожда. След оперативно-следствени действия е установено, че съпричастен към извършеното деяние е 33-годишен мъж от гр. Враца. Иззета е законно притежавана пушка. Мъжът е задържан до 24 часа в РУ Враца. Образувано е досъдебно производство.

Спасиха петима македонски сноубордисти в Пирин

13 January 2019 21:03

В Пирин успешно е била проведена спасителна акция. Петима македонски сноубордисти, които са карали сноуборд и ски извън обозначените места и са пропаднали в улеи, са спасени, заявиха от Планинската спасителна служба пред БГНЕС. Акция се проведе от страната на Дамянишка долина. Сигналът за нуждаещите се от помощ търсачи на силни усещания е подаден към Планинската спасителна служба в Банско. Към 20 часа вечерта десет спасители извършваха акцията по спасяването на бедстващите в планината. И

Висока лавинна опасност в Пирин

13 January 2019 11:33

И днес остава значителна степен на лавинна опасност в Пирин, предупреди Планинската спасителна служба. Снежната покривка като цяло е нестабилна, има слабо свързване на снежните слоеве. Температурите са ниски, времето е ясно и тихо. Условията са доста хубави за ски, но не се препоръчва предприемането на преходи в планината. Спасителите също така призовават екстремистите да не карат извън пистите, особено сноуборд.  {cbrelatedarticle count="2" /}  От ПСС предупреждават още, че снежните навявания по подветрените участъци продължават да увеличават дебелината си и плътността си. Това предполага дори при малко допълнително натоварване предизвикване на лавина. Трябва да се избягва навлизането в подветрените стръмни участъци на Тодорка, Ечмище и други подобни места.лавиниПиринПСС

51-годишен турист почина от инфаркт при изкачване на Черни връх

13 January 2019 09:12

51-годишен турист е починал от инфаркт при изкачване на Черни връх. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК пред "Фокус". Инцидентът е станал в събота. От ПСС предупреждават, че в студеното време рискът от инфаркт се увеличава. Отново в съботния ден екипи на Планинската спасителна служба са оказали помощ на млад мъж със счупен крак в местността Карандила край Сливен. Туристът е пострадал при подхлъзване. Акцията е продължила около два часа.

Ще има ли регламентация на карането извън ски пистите?

12 January 2019 09:16

Една от причините за инциденти при лавина е липсата на регламентация за каране на ски извън пистите. Това заяви пред БНР доц. Петър Янков, преподавател в Националната спортна академия и председател на сдружение "Българско ски училище". Петък двама младежи от София бяха затрупани от лавина в Пирин. "Ние сме длъжници на хората, които обичат екстремните снежни спортове или извънпистовото каране, защото липсва доста сериозна регламентация на голяма част от тази дейност. Нито един маршрут за извънпистово каране нямаме официално легализиран. Липсва законова наредба, която да регламентира маркирането на тези маршрути, създаването им. Защото най-примитивната форма е да се каже: "не трябва да се излиза навънка" - само, че това не е достатъчно и не работи", коментира доц. Янков. Според него сериозна предпоставка за наличието на подобни инциденти е липсата на лавинен бюлетин у нас, който да дава информация за опасността от свличания на снежна маса по нашите планини. От няколко дни Планинската спасителна служба (ПСС) предупреждава за опасност от лавини. И въпреки многократните предупреждения, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина. Заради очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, от ПСС при БЧК призоваха за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях.

Планинските спасители обясняват: Кога лавинната опасност е най-голяма?

11 January 2019 19:05

От Планинската спасителна служба към Български червен кръст отново предупреждават че лавинната опасност в момента е трета степен от пет възможни. Защо според спасителите именно трета степен е най-опасната, обяснява Виктория Бояджиева.

Намериха петима тийнейджъри изгубени в Пирин

11 January 2019 17:22

Те са на възраст между 15 и 17 години. В момента спасителите ги прибират

Двама младежи загинаха в лавина в Пирин

11 January 2019 14:25

Двама младежи загинаха, затрупани от лавина в Пирин, съобщи БНР. Началникът на Планинската спасителна служба в Банско Румен Баряков е потвърдил, че след продължилата няколко часа издирвателна акция, са намерени телата на две момчета.  Двамата загинали в лавината край връх Тодорка над Банско са сноубордисти. Според Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба, те сами са я предизвикали.  Млада жена загина, затрупана от лавина в Пирин В 11.28 часа е подаден сигнал в Планинската спасителна служба за паднала лавина в района на хижа "Бъндерица". Веднага от Банско потегля спасителен отряд. Първоначално е било открито тялото на единия загинал, а малко по-късно и на втория. На мястото освен планинските спасители са били и кучета – търсачи. "Имало е други хора с тях, но няма други от групата, която е влязла в улея, попаднали под лавината. Останалата част от групата се е спасила без допълнителни инциденти", уточни Нешев. От няколко дни планинските спасители предупреждават за повишена лавинна опасност, но въпреки това има хора, които продължават да карат извън пистите.  Лавина затрупа скиор в Банско Нешев призова да се проверява редовно сайта на Планинската спасителна служба, където има лавинно наблюдение и надеждна информация на научно ниво. Не бива да се допускат две основни грешки – едната е подценяването на планината, а другата – надценяването на собствените възможности. "В момента лавинната опасност е повишена – силен вятър след обилен снеговалеж. Добрата екипировка не е достатъчна, трябва човек да има и теоретична подготовка и да се съобразява с всички фактори. Задължително трябва да се носят лавинен уред и лавинна раница", обясни пред БНР Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност и председател на Българската асоциация по ски свободен  и екстремен стил. Според него този пореден, завършил трагично, инцидент е поради несъобразяване с тези неблагоприятни условия в планината. В днешното съобщение от Планинската спасителна служба се посочва, че въпреки многократните предупреждения, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина. Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, от ПСС при БЧК призоваха за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях.