Икономика и бизнес

09 ноември 2018 12:49

Горанов: Бундестагът не решава членството ни в еврозоната

Германия няма да реши членството на България в еврозоната, стана ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов днес във времето за парламентарен контрол. Министърът на финансите потвърди, че върви подготовка за членство...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Еврото и ние: Как единната валута ще се отрази на цените и доходите у нас

12 March 2019 08:20

Как приемането на еврото ще се отрази на цените и доходите - анализ по темата в Сутрешния блок на БНТ направиха икономистите Владимир Каролев и Георги Вулджев.

ЕЦБ понижава прогнозата за растежа, планира подкрепа за икономиката

07 March 2019 11:50

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще преразгледа към голямо понижение икономически прогнози за еврозоната на днешното си заседание по паричната политика. Очаква се институцията да даде силен сигнал за намеренията си да приеме мерки в подкрепа на икономиката под формата на нови нисколихвени заеми, за да избегне превръщането на сегашното забавяне на растежа в рецесия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Търговските напрежения и неяснотата около Брекзит се отразиха на икономиката на еврозоната и влошиха бизнес климата. Това поражда опасност от реализиране на опасенията от рецесия, както и от разпространение на затрудненията на Германия и Италия към останалата част от блока. Така ЕЦБ се оказва принудена да даде повод за оптимизъм, въпреки че се очаква нейният президент Марио Драги да обяви само скромни мерки на първо време. Такова решение със сигурност ще се възприеме като обратен завой, след като през декември ЕЦБ обяви край на политиката си на количествено облекчение чрез мащабно изкупуване на активи, както и увеличение на лихвите през годината. ЕЦБ спря историческата си програма да изкупува нетни активи Централните банки по света обаче дават заден ход, начело с Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, което съобщи, че ще забави темпа на увеличение на лихвите. Първата стъпка на ЕЦБ се очаква да бъде предоставяне на нови ликвидности на банките от еврозоната, за да се подкрепи кредитирането на компаниите. След това най-вероятно тя ще обяви официално отлагане на покачването на лихвите, което пазарите вече не очакват да стане по-рано от 2020 година. Днес ЕЦБ се очаква да публикува тримесечните си икономически прогнози, в които растежът най-вероятно ще бъде сведен до 1,3 на сто за тази година вместо обявените преди година 1,8 на сто, според икономисти, анкетирани от Ройтерс. За догодина те очакват само съвсем слабо ускоряване. По-обезпокоителното е, че се очаква инфлацията да продължи да отстъпва спрямо целта на ЕЦБ за малко под 2 процента. 

Хърватия ще кандидаства за чакалнята на еврото до юли

25 February 2019 17:00

Хърватия ще изпрати писмо за намерение да се присъедини към механизма ERM II, известен като чакалнята на еврозоната, до юли, според управителя на централната банка Борис Вуйчич. Това действие ще позволи на страната да се присъедини към валутно-курсовия обменен механизъм през 2020 г., казва Вуйчич по време на дискусия в Загреб. "Предстои да вземем решение за датата на писмото, но вероятно ще бъде изпратено през второто тримесечие", посочва централният банкер, цитиран от Bloomberg. Ст

Експерт: При влизането в еврозоната правителственият дълг се удвоява

23 February 2019 07:20

Главният проблем е, че при влизането в еврозоната правителствения дълг се увеличава средно 2 пъти. Това каза за „Фокус“ основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ Красен Станчев. Той обясни, че политическата нестабилност няма връзка с влизането в еврозоната, защото то е първи акт, докато стоенето там може да отнеме 8-9г., но е възможен и по-кратък период. Съществуват обаче пречки, които би

Бойко Борисов: Юли влизаме в чакалнята на Еврозоната

21 February 2019 21:54

Юли месец влизаме в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от Нова тв. Тази вечер той участва в събитието, с което Фондация „Конрад Аденауер” тържествено отбелязва своя юбилей – 25 години от началото на дейността си в България. „В края на тази година ще имаме 17,5% външен дълг. Ще финишираме с над 120 млрд. лева БВП”, съобщи още министър-председателят. „Очакват се огромни инвестиции. Безработицата и контрабандата ще паднат под 5%”, заяви още Борисов и посочи, че през юли страната ще влезе в чакалнята на Еврозоната. Борисов напомни, че когато преди години се е срещнал с Конрад Аденауер, още в позицията на кмет, е поел редица ангажименти. „Сега се вижда, че съм изпълнил обещаното”, каза той.      

БНБ прие насоки за влизане в чакалнята за еврото

09 February 2019 11:15

БНБ взе решение за прилагане на насоки, дадени от Европейския банков орган, предаде БНР. Мярката е част от процедурите, с които страната ни се подготвя за членство в обменно-валутния механизъм ERM II и тясно сътрудничество с единния банков надзор. Насоките се отнасят до провеждането на стрес-тестовете в банковата система, надзорните прегледи и оценки в системата, както и управлението на риска. През юли трябва да са готови стрес-тестовете в шест банки у нас, провеждани от Европейската централн

Борисов иска България в еврозоната до 2022 г.

01 February 2019 11:47

По време на изказване на ежегодна бизнес конференция на 29 януари българският премиер Бойко Борисов е потвърдил намерението си страната ни да влезе в еврозоната до юли 2022 година, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe, цитирано от агенция "Фокус". Интеграцията беше начело на дневния ред на тазгодишната конференция, на която Борисов обсъди ползите, които страната ще има, ако премине към Механизма на обменните курсове на Европейския съюз, а именно, че българите ще се радват на допълнителна финансова сигурност с надзора на Европейската централна банка, както и увеличени инвестиции, пише New Europe. Медията отбелязва, че „това е последната стъпка на българското правителство, което се опитва да укрепи позицията си на член на Европейския съюз, като същевременно се фокусира върху по-дълбоката интеграция в ядрото на блока“. „През 2007 г. България и още един бивш член на стария Източен блок от комунистическата ера, Румъния, се присъединиха към Европейския съюз. Оттогава и пред лицето на системните проблеми, произтичащи от наследството на стария комунистически режим, българската икономика и банковият сектор бяха осакатени от широко разпространената корупция и кронизъм“, посочва New Europe. Превод: Иван Христов, "Фокус"

Румен Радев призова за задълбочена оценка на риска при влизането ни в Еврозоната

31 January 2019 20:28

Президентът Румен Радев призова за задълбочена и откровена оценка на риска при влизането на страната ни в Еврозоната, както и за ясни мерки за минимализиране на потенциалните рискове пред българската икономика. Президентът направи този коментар след среща с португалския премиер Антонио Коща, като се позова на трудностите, с които се e сблъскала Португалия.

Шефът на Асоциацията на банките: Бихме протестирали, ако България не влезе в еврозоната

30 January 2019 09:49

Лошите кредити у нас са 7%, но степента, с която намаляват, е много висока. Ако има още една-две добри години като последната, ще приближим нивото на лошите кредити в еврозоната, заяви Андронов.

Левон Хампарцумян: Не бива да се създават свръхочаквания за приемането на еврото

30 January 2019 07:50

В студиото на сутрешния блок на БНТ банкерът Левон Хампарцумян изтъкна, че не бива да се създават свръхочаквания за приемането на еврото в България, тъй като левът е от много време във валутен борд с него. Той изтъкна, че влизането в еврозоната ще донесе стабилност и достъпност на средата в България, а ефект от приемането на европейската валута ще бъде усетен от „икономически активните“ хора.