Регионални

09 ноември 2018 14:24

Откриха гърне с жълтици в плевенския затвор

Глинено гърне, пълно със старинни монети, намериха на територията на затвора в Плевен. Директорът на затвора Иван Петков обясни, че археологическата находка е открита при обработка на земеделска земя за есенниците. Жълтиците в съда са от различен н...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Археолози разкриха една от входните порти на античния град Одесос

23 March 2019 11:57

Археолози разкриха една от входните порти на античния град Одесос по време на ремонт във Варна. Портата и една от кулите се намират под градинката на улица "Цар Симеон Първи".

Два века преди Христа край Мездра е имало майстори на келтски мечове

06 March 2019 10:30

В Дома на науката и техниката във Враца, в препълнена зала, доц. д-р Нарцис Торбов от Регионалния исторически музей на Враца разказа любопитни факти от древната ни история, акцентирайки върху откритите мечове тип келтски в Северозападна България.В интересната си беседа археологът Торбов обясни, че историческите данни и откритите артефакти доказват, че най –голямата концентрация на въоръжението келтски мечове по Българските земи е била между реките Искър и Огоста. Край днешните град Мездра и село Паволче е имало оръжейници, които са изковавали от желязо мечове по келтски образец. В Националния исторически музей в София се съхраняват четири меча, които са открити в района на Мездра и са датирани от началото на втори век преди Христа.

Нова крепостна стена беше открита край Бургас

26 February 2019 13:07

Един от старинните градове край Бургас Акве калиде постепенно се разкрива пред археолозите. Те откриха част от крепостна стена, която е край пътя Ветрен в посока квартал Банево. Това е станало в края на 2018 година, когато екип от археолози открива съоръжението от XI-XIII век, строено заради набезите на печенеги или кумани. Установена е и конструкцията на U-образна крепостна кула, изградена през късноантичния или ранновизантийския период. През тази година проучванията в старинния град Акве кал

Експонати от дълбока древност до римската епоха представят в русенски музей

15 February 2019 13:33

В Регионален исторически музей – Русе, на 14 февруари бе открита изложбата "Кремък, керамика, метал. Археологическите проучвания на Русенския музей". Историята на теренните проучвания в русенския музей започва с разкопките на Русенската селищна могила през 1904 г. и средновековния град Червен през 1910 г. Показаните находки са открити при теренни проучвания между 2013 и 2018 г. на селищните могили при селата Кошарна и Бъзовец, античните обекти при селата Мечка и Батин, римск

Икона от слонова кост показват бургаските археолози в дена на своя празник

13 February 2019 10:03

Археолозите от Историческия музей в Бургас ще отбележат своя професионален празник на 14 февруари. Те отправят покана към хората от региона да празнуват заедно с тях и канят всички на ден на отворените врати на музея. Какви съкровища, оставени от древните ни прародители, се съхраняват в красивата сграда, която се намира на улица „Богориди“ 21, всеки може да види напълно безплатно. За Actualno.com археологът Йото Йотов разкри малка част от находите, до които могат да се докос

Откриха бебе, погребано в гърне на Трапезица

12 February 2019 15:39

Бебе, погребано в глинено гърне, откриха археолозите, проучващи хълма Трапезица във Велико Търново. Находката е открита по време на разкопките на средновековна църква. Глиненото гърне е открито в яма в непосредствена близост до църквата, която е обслужвала няколко жилищни квартала от времето на цар Иван Александър, съобщава БТВ. За изследователя на средновековно Търново доц. д-р Деян Рабовянов находката е атипична. „Беше малко странно да се открие едно такова погребение до една от новите църкви на Трапезица. До такава степен беше атипично, че ние първоначално не го възприехме като гроб. Всъщност се оказа бебе, което вероятно е било погребано малко след раждането му”, обясни той. Бебето е починало най-вероятно от удар по главата. Изненадващ за археолозите е и начинът, по който е погребано. „Гърнето не е положено полегнало с глава на запад, както е стандартното християнско погребение, а е поставено право в тази гробна яма”, обясни доц. д-р Рабовянов. Предстои антрополозите да преценят възрастта на погребаното бебе. Заради непосредствената близост до стените на храма се предполага, че то е било кръстено. Археологът категорично отхвърля вероятността находката да носи белег на жертвоприношение, характерно за езичеството. „Това е напълно изключено предвид, че целенасочено е направена гробната яма, целенасочено е търсено мястото до църквата, която е много важна за християнското население”, подчерта той. Изследването на втората цитадела на Търново – Трапезица, продължава вече 10 години. Църквата беше открита от археолозите през 2017 г., а през лятото на миналата година започнаха детайлните проучвания на разкрилия се средновековен храм и прилежащия некропол с над 60 гробни ями.

Откриха национален археологически обект при ареста на двама иманяри

05 February 2019 21:08

Задържаха двама иманяри, копали за злато до параклис в димитровградското село Брод. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Междувременно археолози откриха, че мястото е некропол и представлява археологически обект от национално значение.

Започва изграждането на посетителски център в Перперикон

01 February 2019 22:46

Дадоха старт на изграждането на посетителски център за над един милион и 400 хиляди евро. Средствата са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция. Центърът трябва да бъде построен за 11 месеца.

Продължават археологическите разкопки на античния град Бонония във Видин

08 January 2019 16:00

Това лято ще продължат археологическите разкопки на няколко важни за Видин и областта обекти. Най-важният за Видин е продължаването на търсенето на части от античния град Бонония. Той е съществувал в рамките на сегашния град, поради което се налагат проучвания само на свободни терени, съобщават от Регионалния исторически музей Видин.

Нови археологически проучвания пренаписват историята на Античния Филипопол

03 January 2019 12:33

Нови археологически проучвания доказаха, че през IV век преди Христа животът в Пловдив не е бил заключен само на Трихълмието, а се е разпростирал и в низината. При разкопки на Източната порта на Филипопол са разкрити елинистически културни пластове, които пренаписват историята на древния град.