Регионални

09 ноември 2018 15:30

Инспектори отново влязоха в кариерата в Белащица

Инспектори извършиха поредната проверка в кариерата в пловдивското село Белащица. Действията им са предизвикани от пореден сигнал за запрашаване на пътя от селото към Гълъбово, който е част от републиканската пътна мрежа. Замърсяването е причинено и...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Eкологични организации от България и Сърбия излизат на протест

16 January 2019 06:28

Екологични организации от България и Сърбия излизат на протест пред Министерството на околната среда и водите.

Шест села внесоха обръщение към швейцарския посланик, заради екокатастрофа

28 November 2018 08:30

Представители на Белащица, Гълъбово, Марково, Брани поле, Гълъбово и Цар Калоян бранят природата си от каменна кариера, превърнала пловдивското поле в лунен пейзаж

Кметът на Враца подкрепи протестиращите срещу проекта за добив на глауконит

20 November 2018 09:19

Кметът на Враца Калин Каменов се срещна вчера с протестиращи жители против желанието на фирма "БН - Консулт инженеринг" ООД за добив на глауконит в землището на селата Мало Пещене и Голямо Пещене. Непосредствено преди заседанието на Експертния съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), градоначалникът оповести отрицателното становище на Община Враца.

С общо събрание село Брестовица казва "Не" на бъдещата кариера

16 November 2018 12:32

Със свикване на общо събрание в най-кратки срокове в пловдивското село Брестовица продължават битката срещу намеренията за изграждане на кариера над населеното място. За момента не е ясно какви точно ще са добиваните материали, но в селото има сериозни опасения, че става въпрос за уран, тъй като наличието му в този район е установено преди години чрез сонди.  Кметът Любен Радев запозна подробно жителите с всички мерки, предприети от кметството за недопускане на изграждане на кариера в

Катуница гласува против добива на инертни материали

14 October 2018 09:29

В Катуница 50 на сто от имащите право на глас са се включили в провелия се референдум относно бъдещето надобива на инертни материали в района. Това означава, че е преминат изискуемият праг от 40% за валидност на допитването, съобщиха от БНР. Деветдесет и осем на сто от участвалите във вота са се обявили против концесията. Тя беше предоставена на дружество с решение на правителството от февруари, като определеният терен за добив на инертни материали е 235 декара. Най-голяма част от тази площ е от землището на Катуница. До насрочването на референдума се стигна след одобрение от местния парламент на община Садово.

Към 11.30 часа: 21% е избирателната активност на референдума в Катуница

13 October 2018 12:08

В Катуница днес се провежда референдум, в който местните жители трябва да решат, дали Община Садово, към която е селото, да издава разрешения на фирма за изграждане на съоръжения за добив на инертни материали. Концесията за кариерата е одобрена от правителството, но местната администрация е против.

Референдум заради кариера за инертни материали се провежда в Катуница

13 October 2018 08:32

В Катуница днес се провежда референдум, в който местните жители трябва да решат, дали Община Садово, към която е селото, да издава разрешения на фирма за изграждане на съоръжения за добив на инертни материали. Концесията за кариерата е одобрена от правителството, но местната администрация е против. Още по темата гледайте в прякото включване на Мариела Хубинова.

Жителите на пет пловдивски села протестираха срещу кариерите край село Белащица

06 October 2018 15:14

Жителите на няколко пловдивски села - Белащица, Брани поле, Гълъбово, Брестник и Марково, разположени в полите на Родопите, излязоха на протест срещу добива на инертни материали от кариерите край село Белащица.

Жителите на 5 пловдивски села на протест срещу разширяване на каменната кариера в района

06 October 2018 08:30

Жителите на Белащица и близките села отново излизат на протест срещу добива на инертни материали в района. Протестът ще започне от центъра на село Белащица, ще премине по централния път през селата Белащица и Браниполе, откъдеето ще стигне до кръговото кръстовище на улица „Кукленско шосе“ и Околовръстен път 86. Началото на шествието е обявено за 12.00 часа, а краят му – за 14.30 часа. Хората се оплакват от непрекъснат шум, прах и разбити пътища от камионите, извозв

​В село Белащица представиха интерактивна светлинно-звукова инсталация

30 September 2018 10:05

В пловдивското село Белащица снощи беше представена интерактивната светлинно-звукова инсталация, която е част от програмата на Европейска столица на културата - Пловдив 2019. Проектът „СТЕБЛА" на формация SenseLab е в партньорство с читалището и кметството на селото.