Регионални

09 ноември 2018 15:30

Инспектори отново влязоха в кариерата в Белащица

Инспектори извършиха поредната проверка в кариерата в пловдивското село Белащица. Действията им са предизвикани от пореден сигнал за запрашаване на пътя от селото към Гълъбово, който е част от републиканската пътна мрежа. Замърсяването е причинено и...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Парламентът на Враца подкрепи искането на хората от Мало Пещене за референдум

27 February 2019 09:00

На редовното си февруарско заседание общинските съветници във Враца подкрепиха внесената докладна от председателя на съвета Румен Антов за Произвеждане на местен референдум с въпрос: "Да бъде ли предоставена концесия за добив на подземни богатства - индустриални материали - глауконитови пясъчници от находище "Глория", разположено в землището на с. Мало Пещене?". Местните парламентаристи одобриха предложението с 29 гласа "за" и само трима "въздържал се" жителите на селото да изразят своето мнение по въпроса.

Село със 17 жители поиска референдум за разкриването на кариера

23 February 2019 11:53

Жителите на най-малкото село в община Враца - Мало Пещене, поискаха референдум по повод разкриването на кариера за добив на индустриални материали до селото. С постоянен адрес тук са регистрирани едва 17 души, които са категорични, че кариерата ще унищожи природата. През следващата седмица Общинският съвет във Враца ще реши дали и кога ще се проведе референдума.

Жители на две села, предвидени за изселване, излязоха на протест пред НС

01 February 2019 10:35

Жителите на две села, които попадат в концесията на ТЕЦ "Марица Изток", дойдоха в София, за да протестират пред парламента с искане за справедливо обезщетяване на имотите им, предаде БГНЕС. Жители на радневските села Бели бряг и Трояново искат дружеството „Мини Марица изток“ да им изплати справедливи обезщетения за изкупуването на имотите им в региона. Двете села са включени в границите на концесионната площ и трябва да бъдат обезлюдени заради разширяващите се рудн

Села излизат на протест - изселват ги заради рудник

31 January 2019 20:52

Две села в община Раднево готвят протест в София, предаде БНР. Причината е, че Бели бряг и Трояново трябва да бъдат изселени, защото са на пътя на разширяващите се рудници за лигнитни въглища "Мини Марица-изток". Жителите не одобряват и ниските обезщетения, които държавната компания им предлага за изкупуване на имотите им. Генади Кондарев от неправителствената организация "За Земята" посочва, че предложените парични компенсации са несправедливо малки и не стигат за купуване на жилища някъде другаде. Той е на мнение, че предлаганата "пазарна цена" за имоти в селски район не е справедливо обезщетение за загубата на имот и не позволява на хората да продължат живота си наново по спокоен начин. Не е ясно и според какви условия се оценяват имотите на хората в селата. "По наша преценка цените, които се предлагат за имотите на хората, са изключително ниски и не могат да позволят на хората да преместят своя живот и покъщнина по един спокоен начин на ново място и да имат същите условия и възможности да се препитават, каквито са имали в селото", твърди Кондарев. Той съобщи, че жителите възнамеряват да изразят недоволството си утре пред Народното събрание и Министерството на енергетиката. Процесът на медиация между заинтересованите страни продължава от години. В него участва и Европейската банка за възстановяване и развитие в качеството си на кредитор на мините. До момента в село Бели бряг, което е първото на пътя на багерите, има около 20 неизкупени имота. Припомняме, че за случая с двете села се разчу още през януари 2017 г. Тогава омбудсманът Мая Манолова сигнализира, че Мини "Марица-Изток" изкупуват на безценица къщите на жителите и крият оценките на имотите. От своя страна от предприятието увериха, че придобиват жилищни имоти само на доброволен принцип и се стремят към постигането на взаимно изгодни условия. В своята позиция Мини "Марица-Изток" обясниха и че без изселването на двете села ще е невъзможно рудникът да се развива и респективно да се доставят въглища занапред.

Eкологични организации от България и Сърбия излизат на протест

16 January 2019 06:28

Екологични организации от България и Сърбия излизат на протест пред Министерството на околната среда и водите.

Шест села внесоха обръщение към швейцарския посланик, заради екокатастрофа

28 November 2018 08:30

Представители на Белащица, Гълъбово, Марково, Брани поле, Гълъбово и Цар Калоян бранят природата си от каменна кариера, превърнала пловдивското поле в лунен пейзаж

Кметът на Враца подкрепи протестиращите срещу проекта за добив на глауконит

20 November 2018 09:19

Кметът на Враца Калин Каменов се срещна вчера с протестиращи жители против желанието на фирма "БН - Консулт инженеринг" ООД за добив на глауконит в землището на селата Мало Пещене и Голямо Пещене. Непосредствено преди заседанието на Експертния съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), градоначалникът оповести отрицателното становище на Община Враца.

С общо събрание село Брестовица казва "Не" на бъдещата кариера

16 November 2018 12:32

Със свикване на общо събрание в най-кратки срокове в пловдивското село Брестовица продължават битката срещу намеренията за изграждане на кариера над населеното място. За момента не е ясно какви точно ще са добиваните материали, но в селото има сериозни опасения, че става въпрос за уран, тъй като наличието му в този район е установено преди години чрез сонди.  Кметът Любен Радев запозна подробно жителите с всички мерки, предприети от кметството за недопускане на изграждане на кариера в

Катуница гласува против добива на инертни материали

14 October 2018 09:29

В Катуница 50 на сто от имащите право на глас са се включили в провелия се референдум относно бъдещето надобива на инертни материали в района. Това означава, че е преминат изискуемият праг от 40% за валидност на допитването, съобщиха от БНР. Деветдесет и осем на сто от участвалите във вота са се обявили против концесията. Тя беше предоставена на дружество с решение на правителството от февруари, като определеният терен за добив на инертни материали е 235 декара. Най-голяма част от тази площ е от землището на Катуница. До насрочването на референдума се стигна след одобрение от местния парламент на община Садово.

Към 11.30 часа: 21% е избирателната активност на референдума в Катуница

13 October 2018 12:08

В Катуница днес се провежда референдум, в който местните жители трябва да решат, дали Община Садово, към която е селото, да издава разрешения на фирма за изграждане на съоръжения за добив на инертни материали. Концесията за кариерата е одобрена от правителството, но местната администрация е против.