Регионални

09 ноември 2018 16:29

Паметникът на Асеневци се руши

Паметникът на Асеневци във Велико Търново се руши и има опасност да рухне, сигнализираха потребители във Фейсбук. Проверка на "По света и у нас" установи, че по монумента наистина има цепнатини и корозии, но няма опасност той да рухне. Внушителният п...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Община Лом получи военния паметник на загиналите 67 кавалеристи

12 November 2018 14:05

Паметникът на 67 кавалеристи от Втори ломски конен полк, загинали за България в началото на миналия век, да бъде предаден на Община Лом, реши Министерският съвет, съобщават от местната администрация.

Цвета Караянчева присъства на откриването на паметна плоча на Йордан Соколов

01 November 2018 17:32

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на церемонията по откриването на паметна плоча на Йордан Соколов. Предложението за поставянето ѝ на столичния булевард "Александър Стамболийски" № 26 е по предложение на Инициативен комитет с председател Евдокия Манева.

Паметна плоча с имената на загиналите за родината ще бъде открита в Бургас

31 October 2018 15:50

Паметна плоча с имената на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк ще бъде открита на 3 ноември в Бургас. Тя се намира до Войнишкия паметник пред военния клуб. Инициативата е на общинския съветник и председател на ВМРО - Бургас -Георги Дракалиев и на Митко Иванов - председател на Дружество на бургаските художници. Получено е съгласие за реконструкция на паметника от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, а в Общински съвет - Бургас е внесена докладна записка и са отпуснати четири хи

Паметникът на Георги Бенковски в Копривщица се руши

08 October 2018 22:26

Една от емблемите на град Копривщица – паметникът на Георги Бенковски, се руши. Малката община не разполага с достатъчно средства за спешна реставрация. Паметникът на великия копривщенец Гаврил Хлътев, влязъл в историята под името Георги Бенковски, се издига на най-високото място над родния му град. Годишно той е посещаван от хиляди. Днес паметникът е опасен за туристите. „От няколко години всичко се разпада. Паметникът е опасен, защото се посещава от много хора”, каза кметът на Копривщица Генчо Герданов. Величествената скулптура на Георги Бенковски е издигната над Копривщица по случай 100 години от обявяването на Априлското въстание. В основата ѝ са пет камъка: „Пет са морените, които символизират турското робство. И на тях е написано: „Ставайте, робове, аз не ща ярем!”, допълни кметът. Проектът е на архитект Петко Татаров, а скулпторът е Христо Танев, който преди 2 години алармира, че паметникът се нуждае от спешна реставрация. Това наистина е така, тъй като за 42 години не е реставриран нито веднъж”, обясни Кунка Неделева от „Дирекция на музеите”, гр. Копривщица. Паметникът е изграден от гранитни блокове. Заради обилните валежи през пролетта на 1976 г. строителите не успяват да осъществят първоначалния замисъл – отделните части да бъдат свързани със скоби, налети с олово. Вместо разтопен метал наливат смола. Затова днес паметникът е опасен. Община Копривщица не разполага с достатъчно средства за реставрация. Преди месец общината започна дарителска кампания за спасяването на паметника на Георги Бенковски. Сумата до момента обаче е минимална и не е достатъчна, отбелязва кметът. За пълната реставрация и обезопасяване на разпадащите се стъпала от подхода към паметника са нужни поне 60 хиляди лева. Дарителската сметка може да откриете в сайта на община Копривщица.

Пластики с баркод за мобилни устройства върху историческите паметници в Силистра

26 September 2018 21:30

В Силистра по идея на Регионалната библиотека „Партений Павлович” започна монтирането на дигитални пластики, с радиочип и бар код, върху исторически паметници, които да бъдат разчитани с мобилни устройства. Така туристите ще имат възможност да получат на място информация за паметника, героите и събитията.

Каракачанов представи план за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия

18 September 2018 17:50

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов представи идеен проект за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия в Плевен. Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на мемориала, който ще увековечи подвига на българските воини по време на Дойранската епопея.

Сигнал до Столична община: Очите на Самуил не светят, разочаровате туристите

12 September 2018 20:32

Очите на бронзовия цар Самуил не светят, сигнализира Столичната община изкуствоведката Диана Попова. В писмо, адресирано до зам.-кмета по културата Тодор Чобанов и Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, Попова съобщава, че паметникът е „занемарен“, тъй като погледът на царя е угаснал поне от две години – или най-малкото не свети, както трябва. А откриването му стана със заявката, че очите на Самуил ще светят нощем, „което създаде определени нагласи и очаквания у гражданите на столицата и нейните гости“. Диана Попова апелира Столичната община да възстанови паметника в първоначалния му вид или поне да „включва“ очите му на официални празници и за Хелоуин. Писмото, изпратено на 8 септември, все още няма отговор. Цар Самуил попадна в класация "Случайни прояви на гениален вандализъм" Представяме ви пълния текст на сигнала на Диана Попова: „До Столичната община Тодор Чобанов – зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” Копие: До Столичния общински съвет Малина Едрева – председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие Експертно-художествения съвет към СОС Относно: Несветещите очи на паметника на цар Самуил в София Уважаеми госпожи и господа, Със загриженост ви обръщам внимание, че вече близо две години очите на паметника не светят или най-малкото не светят както трябва. Когато бе открит през юни 2015 г., това стана именно със заявката, че очите му ще светят нощем – и в началото наистина светеха. Което създаде определени нагласи и очаквания у гражданите на столицата и нейните гости. Впоследствие обаче паметникът беше занемарен. А осветяването му отвън има двойно разочароващ ефект. От една страна, туристите и особено децата се оказват жестоко излъгани в очакванията си да го видят със светещи очи. От друга страна, външното осветяване не успява да прикрие проблема с очите. И когато мъждука само едното от тях, то се оказва по-изпъкнало и облещено от другото, за което прилагам снимка от май тази година. Моля да направите необходимото паметникът да бъде възстановен и поддържан в първоначалния му вид. Ако това не е възможно по някаква причина, добре би било очите му да бъдат включвани поне за официалните празници и за Хелоуин (по изключение), като за този график гражданите и гостите на столицата бъдат надлежно уведомени. С уважение, Диана Попова – изкуствовед“. Писмото, публикувано и в профила на авторката във Фейсбук, има и послепис: „Докато попълвах формуляра, в един момент се обърках. И без да искам щях да напиша като адрес за кореспонденция адреса на паметника вместо моя. Е, поправих се, разбира се. Но понеже тъй и тъй проверих, адресът на Самуил Очите е: София, ул. „Оборище“ 4. Да си знаете“. Площад Славейков

Паметникът на Бенковски в Копривщица има нужда от спешна реставрация

23 August 2018 18:05

Паметникът на Бенковски - един от символите на Копривщица - има спешна нужда от реставрация. Пари от общинския бюджет няма. За да съхранят историческото и културно богатство на града от общината започнали да събират дарения, но средствата са крайно недостатъчни. Сега обръщат поглед с очакване към държавата.

Президентът Румен Радев откри паметник на Васил Левски в Руен

18 July 2018 12:45

Паметникът е изграден с усилия и средства на местни жители

Русе търси идейна концепция за паметник на Васил Левски

02 July 2018 12:19

Миналата година конкурсът приключи без победител