Регионални

09 ноември 2018 16:29

Паметникът на Асеневци се руши

Паметникът на Асеневци във Велико Търново се руши и има опасност да рухне, сигнализираха потребители във Фейсбук. Проверка на "По света и у нас" установи, че по монумента наистина има цепнатини и корозии, но няма опасност той да рухне. Внушителният п...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Откриха паметник на най-големия дарител на Българския червен кръст

15 January 2019 20:50

Днес откриха паметника на най-големия дарител на Българския червен кръст в историята ни - австриеца Отто Биелигк. Бюстът се намира в двора на болница "Пирогов" в София - мястото, на което благодетелят е бил погребан и до 1944 г. там се е издигала негова паметна плоча.

Национална дарителска кампания ще събира пари за паметник на Левски в Русе

08 January 2019 12:37

Средствата за построяването на паметник на Васил Левски в Русе вече се набират чрез национална дарителска кампания. Монументът ще струва около 130 хиляди лева, а родолюбивите българи ще имат възможност да дадат своя принос по различни начини.

Вторият Батак в българската история ще бъде увековечен с паметник

18 December 2018 14:00

В град Българово ще има паметник на избитите християни през 1878 година в двора на храма „Св. Атанасий". Общинските съветници от Бургас приеха предложението на председателя на комисията по култура Веселин Пренеров, с поправката в докладната да не се казва българи и гърци. Нека си припомним кърватата история Турски башибозук погубва живота на 400 души. Всички те са християни - мъже, жени, деца, хора от всякакви възрасти. На 4 февруари, 1878 година, полковник Лермонтов влиза с вой

Откриха възобновен паметник на загинали офицери през Първата световна война

11 December 2018 12:47

Паметник на загиналите в Първата световна война беше официално открит в кулското село Големаново. Гости на събитието бяха народните представители Владимир Тошев и Красимир Богданов, кметове и зам.-кметове на общините Кула, Ружинци и Бойница, общинският съветник от ВМРО във Враца Марин Цветков, Патриотичен клуб "Бдинци" гр. Видин с председател Димчо Георгиев.

Единственият паметник на Кара Кольо откриха в Тополовград

06 December 2018 14:20

Единственият паметник на легендарния хайдутин Кара Кольо откриха днес в Тополовград кметът Божин Божинов и авторът Христо Дюлгеров. Това стана на тържествена церемония, която уважиха заместник-областният управител на област Хасково Ангел Божинов, председателят на Общинския съвет Васил Сяров, общественици, граждани, ученици и гости. Идеята за монумента се родила спонтано през 2013 година от кмета Божинов и автора - Христо Дюлгеров. Още тогава започва и дарителка кампания за събиране на средства.

Издигат паметник на Левски в Русе до 1 година

04 December 2018 21:39

До една година вече и Русе ще има паметник на Васил Левски. 11-членното жури от различни специалисти избраха композицията, предложена от русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова. Следващата седмица ще бъде обявена кампанията за набиране на средства за изграждането на монумента.

В Благоевград започна експедиция за издирване на войнишките паметници

29 November 2018 08:38

По инициатива на Регионалния исторически музей и областната администрация в Благоевград започна научна експедиция, чиято цел е да издири и регистрира войнишки паметници в региона, които до момента са били неизвестни за специалистите и обществото. Само за седмица експертите са открили 9 паметника посветени на загинали във войните за национално обединение в землищата на Благоевград, Симитли, Струмяни и Сандански.

Община Лом получи военния паметник на загиналите 67 кавалеристи

12 November 2018 14:05

Паметникът на 67 кавалеристи от Втори ломски конен полк, загинали за България в началото на миналия век, да бъде предаден на Община Лом, реши Министерският съвет, съобщават от местната администрация.

Цвета Караянчева присъства на откриването на паметна плоча на Йордан Соколов

01 November 2018 17:32

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на церемонията по откриването на паметна плоча на Йордан Соколов. Предложението за поставянето ѝ на столичния булевард "Александър Стамболийски" № 26 е по предложение на Инициативен комитет с председател Евдокия Манева.

Паметна плоча с имената на загиналите за родината ще бъде открита в Бургас

31 October 2018 15:50

Паметна плоча с имената на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк ще бъде открита на 3 ноември в Бургас. Тя се намира до Войнишкия паметник пред военния клуб. Инициативата е на общинския съветник и председател на ВМРО - Бургас -Георги Дракалиев и на Митко Иванов - председател на Дружество на бургаските художници. Получено е съгласие за реконструкция на паметника от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, а в Общински съвет - Бургас е внесена докладна записка и са отпуснати четири хи