Здраве

09 ноември 2018 16:59

Кирил Ананиев увери, че касата ще покрива всичко, плащано досега от ЦФЛД

Здравният министър увери, че Здравната каса ще покрива всичко, плащано досега от Фонда за лечение на деца. Кирил Ананиев отговори на питане на депутата от БСП Михаил Христов за това какви промени ще има, след като Фондът премине към Здравната каса....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Националната мрежа за децата осъди Министерство на здравеопазването

11 April 2019 13:03

Делото се водеше за отказ на достъп до информация относно Фонда за лечение на деца

НЗОК поема официално дейността на Фонда за лечение в чужбина

01 April 2019 13:10

Няма да има прекъсване, а ще има приемственост, продължаване и донадграждане на това, което се е случило до момента, обещават от Здравната каса

Комисия към НЗОК поема функциите на Фонда за лечение на деца от 1 април

28 March 2019 20:05

80% от служителите на Фонда за лечение на деца ще се прехвърлят в специализираната комисия към Здравната каса, която поема функциите му от 1 април. Пред депутати от 2 парламентарни комисии заместник здравният министър Жени Начева увери, че е създадена организация за безпрепятствено прехвърляне на дейността на фонда към Здравната каса.

Център „Фонд за лечение на деца“ се закрива

27 March 2019 14:38

Правителството прие Постановление за закриване на Център „Фонд за лечение на деца“. Документът е в съответствие с измененията в чл. 82 от Закона за здравето, съгласно които след 31 март изпълняваните от Фонда дейности преминават за администриране към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Издаването на Европейски здравноосигурителни карти ще се забави по технически причини

25 March 2019 13:45

Хората могат да си извадят временно Удостоверение, което важи за срок от 2 месеца

Няма поводи за притеснение след преминаването на ЦФЛД към НЗОК

22 March 2019 21:10

От първи април фондът за лечение на деца преминава към здравната каса. От министерството на здравеопазването съобщиха, че фондът ще приема заявления до 29-ти март. Всички документи ще бъдат прехвърлени автоматично към касата. Създадена е организация обработването им да не се прекъсва. От министерството уверяват, че няма повод за притеснение от забавяне на лечението на децата.

НЗОК: Дейностите, свързани с хемодиализа и раждане, ще бъдат извън регулация

01 March 2019 10:46

По повод изказвания в социалните мрежи от страна на представители на пациентски организации, че някои дейности, като хемодиализата, са лимитирани от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заявяваме, че това не отговаря на истината, съобщиха от пресцентъра на здравната институция.

719 хиляди българи са без здравно осигуряване

28 February 2019 15:48

През 2015 г. хората без здравна осигуровка са били най-малко

НЗОК дължи 285 млн. лв. към европейски държави

24 February 2019 19:01

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дължи на европейски дължави за лечение на български граждани над 285 млн. лв. Сумата е към 31 декември 2018 г. Това става ясно от отговор на министър Кирил Ананиев на писмен въпрос до депутатката от БСП д-р. Валентина Найденова.  През юни 2018 г. тогавашният шеф на касата проф. Камен Плочев бе принуден да си тръгне от поста, за което настояваха управляващите от ГЕРБ, а поводът бе осветляването на данни за задълженията на България съм здравните системи на страни от ЕС. Заради проблема той изпрати писмо в Народното събрание с искане за актуализиране на бюджета. В резултат бе обвинен, че не познава закона и е "прескочил" Наздорния съвет на НЗОК, към който трябвало да се обърне първо. Нещо повече - министерствата на финансите и здравеопазването отричаха натрупаната сума към февруари 2018 г. да е 271 млн. лв., като 133 млн. лв. от тях - просрочени. Изпълнителната власт твърдеше, че просрочване има за едва 7,6 млн. лв. В крайна сметка се разбра, че верните числа са тези на проф. Плочев, но няколко месеца по-късно той все пак напусна НЗОК, а на негово място бе избран проф. Дечо Дечев. Проф. Камен Плочев вън от НЗОК предсрочно. Без оставка Според данните към края на 2018 г. общата сума на задълженията към европейски държави е 285 822 000 лв., като просрочени са 135 289 000 лв. лечебни заведения, казва в отовора си  от петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той твърди, че в рамките на миналата година са направени срещи и са предприети мерки за разсрочено изплащане на натрупаните дългове. Най-големи са те съм държавите Германия и Австрия. В рамките на миналата година са разплатени малко над 70 млн. лв.  Само НЗОК ще решава кой да се лекува в чужбина - така щяло да е по-ефективно През 2019 г. в бюджета на НЗОК са предвидени над 160 413 000 лв. за плащания към чужбина, а планът на касата и министерството е задълженията да бъдат резуцирани до 30 млв. лв. към края на текущата година. Според Ананиев от началото на 2019 г. не са постъпвали нови искове от европейски страни.  Министърът уверява, че касата няма неизплатени задължения към болници и доставчици на медицински услуги на територията на България.

И зъболекарите поискаха да има повече здравни каси

12 February 2019 10:27

Много от проблемите на стоматологичното съсловие ще се решат, ако има демонополизиране на Здравната каса. Това коментира за БГНЕС председателят на Съюза на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев. През последните 30 години работим на познатия принцип „ние ги лъжем, че работим – те ни лъжат, че ни плащат. Решението за по-добра услуга се вижда в Германия, където има 155 каси и пациентите имат право на избор“, смята лекарят и посочва друг парадоксален случай &nd