Здраве

09 ноември 2018 16:16

Свършиха противогрипните ваксини във Варна

В аптеките във Варна няма противогрипни ваксини. За проблема сигнализираха зрители на БНТ. Фармацевтите в града потвърдиха, че количествата са изчерпани преди седмици и нови доставки не се очакват....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Проф. Тодор Кантарджиев: Пикът на грипната епидемия у нас не е достигнат

20 January 2019 11:19

Пикът на грипната епидемия у нас все още не достигнат. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Последните данни показват, че от грип в момента боледуват около 100 хиляди души. Миналата година по това време броят на заразените е варирал между 200 и 400 хиляди на седмица.

За първи път у нас: Ваксина срещу варицела през 2020 г.

17 January 2019 20:51

За първи път в България вече ще се продава ваксина срещу варицела. Тя влиза на нашия пазар от следващата година, съобщи Нова тв. Няма да бъде задължителна и ще се поставя само по желание на родителите. Тепърва ще се обсъжда до каква възраст да се прави имунизацията, така че да се защитят и възрастните, които не са боледували. Засега препаратът срещу дребната шарка може да се купува само от чужбина. Въпреки че част от заразените може да не проявят симптоми, в общия случай варицелата протича с обриви и температура, а усложнения настъпват при около 3% от пациентите. У нас през последните две години са регистрирани и три смъртни случая. Една от жертвите е дете. Основният проблем, според специалистите, е трайно отслабеният имунитет месеци след болестта. От тази есен за първи път хората на над 65-годишна възраст ще имат право на безплатна противогрипна ваксина. При децата се обсъжда вариант да отпадне една от реимунизациите с БЦЖ срещу туберкулоза.

В Русе предлагат бърза диагностика на грипните вируси

17 January 2019 19:30

Русенската университетска болница "Канев" предлага бърза диагностика на грипните вируси. Тестовете стават за 20 минути. Желаещите са много, защото градът е в предепидемична грипна обстановка.

Доценти в сериозен спор дали противогрипните ваксини са ефективни

17 January 2019 08:18

Ефективни ли са противогрипните ваксини? Според доц. Андрей Чорбанов, завеждащ отделението по имунология към БАН, противогрипните ваксини не са ефективни. Ако бяха, щеше всички европейци да се ваксинират на 100%, каза той. И посочи, че ЕК още дава милиони за разработване на ефективна ваксина срещу грип. Доцентът изрично подчерта, че не такъв е случаят с ваксината против морбили и въобще задължителните ваксини, като каза, че горещо препоръчва тази имунизация. Това, което е особено при противогр

Д-р Ангел Кунчев: Другата седмица още области ще бъдат засегнати от грипа

15 January 2019 19:06

Към момента средно за страната сме достигнали 150 на 10 000 заболели от грип, което все още е под епидемичните нива, но има отделни области, като тези, в които е обявена грипна епидемия, където заболяемостта е 300-400 на 10 000. Това заяви в студиото на "Още от деня" д-р Ангел Кунчев главен държавен здравен инспектор. По думите му още от другата седмица ще бъдат засегнати вероятно още области. Най-близко по данни са Ямбол, Перник, Пазарджик, където заболяемостта е най-висока спрямо другите райони.

Д-р Угринова: Грипът не се лекува с антибиотици

15 January 2019 11:40

Вижте как да познаете симптомите му

Обявиха грипна епидемия в областите Бургас, Стара Загора и Шумен

14 January 2019 20:01

Грипна епидемия в областите Бургас Стара Загора и Шумен. Учениците излизат във ваканция до края на седмицата, началото на грипната ваканция е различно - Само в Бургаско тя започва от утре. В Силистра се въвеждат предепидемични мерки.И в трите области с грипна епидемия се забраняват женските и детски консултации, свижданията и профилактичните прегледи и плановия прием в болница.

Ново изследване разкрива защо някои хора боледуват по-често от грип

14 January 2019 12:37

Рискът от грипни болести се оказа тясно свързан с микроби в носа и гърлото

Пикът на грипа ще бъде в края на януари

12 January 2019 23:00

Най-вероятно пикът на грипа ще бъде в края на януари или първите десет дни от февруари. Това каза в интервю за „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. Тодор Кантарджиев. „Аз лично очаквам пик на H1N1 на базата на научен анализ и преценка В момента разпространението на грипните вируси е на етапа на слаба циркулация в обществото. За първата седмица на 2019 година имаме по-малко случаи на регистрирани пациенти с прояви на грип, отколкото за първата седмица на 2018 година“, коментира проф. Кантарджиев. По думите му има дванадесет пъти повече свински грип за сметка на малкото количество H3. „H3 засяга хора в напреднала възраст, а H1 - хора в трудоспособна възраст и деца“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Идва ли грипна епидемия и как да познаем симптомите на заболяването

09 January 2019 07:24

Пик на грипа се очаква през следващите няколко седмици в някои части на страната. Как да се предпазим и как да познаем симптомите на заразяване - вижте повече от прякото включване на Тереза Ставрева и нейния събеседник д-р Гергана Николова.