Култура

09 ноември 2018 17:35

Примата на „Болшой театър” Светлана Захарова: Най-важното нещо в човека е душевната красота!

„Най-любимата ми роля е тази, която танцувам в съответния ден на сцената. Ролите са ми вече в душата, в тялото, и краката се движат сами.”, споделя звездата...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Ученик на Бежар ще е педагог на балетната трупа в Стара Загора

02 November 2018 08:51

Нов педагог и репетитор ще има многонационалната балетна трупа на Държавна опера - Стара Загора, през този творчески сезон. Това е именитият танцьор и хореограф Людовик Парти, който е бил балет майстор на Фондация Арена ди Верона, балета на Щутгарт, Göteborgs Operans Dance Kompany, Римския балет. Той учи класически, модерен и джаз танц в Мартиника, след това в Международната танцова академия и Института по балетна педагогика и хореография в Париж, в студиото на Морис Бежар Mudra Intern

Две номинации за наградите "Кристална лира" 2018 за Държавен музикален и балетен център-София

28 October 2018 07:15

Оперетата "Царицата на чардаша" на Националния музикален театър и балета "Ромео и Жулиета" на "Арабеск" са номинирани за престижната статуетка "Кристална лира". Националният музикален театър е номиниран в категорията "Постановъчен екип" за премиерата на оперетата "Царицата на чардаша" от Имре Калман на 24-ти февруари 2018-та година. Гледайте "Царицата на чардаша” тази неделя - 28-ми октомври - и на 18-ти ноември от 17:

Преизбраха Пламен Карталов за директор на Софийската опера и балет

26 October 2018 16:22

Оперната певица Дарина Такова е класирана втора, а третият кандидат - Славил Димитров, не е набрал необходимия минимум от точки

Балетът на Старозагорската опера гостува в София

17 October 2018 11:51

Балетът на Старозагорската опера гостува в София с три изключително редки балета. Тази вечер трупата ще представи "Нестинарка" в хореографската версия на Маргарита Арнаудова. Утре вечер на сцената на Софийската опера, публиката ще може да види изключително рядко изпълняваните в света балети "Делвата" и "Фантастичното дюкянче", създадено в Париж като част от Руските сезони на Дягилев.

"Нестинарка" откри балетния сезон в Стара Загора

01 October 2018 23:00

Третият творчески сезон на балета на Старозагорската опера беше открит днес-1 октомври - в Международния ден на музиката, със спектакъл на танцовата драма по музика на Марин Големинов "Нестинарка" от 19.00 часа. На 16, 17 и 18 октомври на сцената на Софийската опера ще бъдат изиграни "Машина на времето" на Детската студия "Маргаритки", балетните спектакли "Нестинарка", "Делвата" и "Фантастичното дюкянче". На 27 ноември ще бъде представена балетна премиера на балета "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус за което в момента тече усилиена подготовка.

Балет сред трафика: Танцьори в Мексико сити изнасят 58-секундни спектакли

29 July 2018 20:57

Танцьори се изявяват между два червени сигнала на светофарите по кръстовищата на Мексико сити. Спектакълът пордължава 58 секунди.

Балет "Арабеск" закрива юбилейния си сезон с премиера

25 June 2018 08:15

29 юни Музикален театър "Свободно разположени мисли" е спектакъл за времето, което тече и никога не спира, и за времето на нашия човешки живот. Именно с това навеждащо на философски размисли премиерно представление балет "Арабеск" ще закрие 50-ия си юбилеен сезон на 29 юни от 18 ...

За балета като начин на живот

20 June 2018 10:41

С примабалерината Силвия Томова, която отбеляза 40 години на сцената, разговаря Августа Манолева. Как се създава трупа от нулата, как се гради репертоар и каква е ролята на публиката?

Юбилейна „Нестинарка“ в Старозагорската опера

28 May 2018 10:21

Отново премиера в Старозагорската опера – на „Нестинарка“, по оригиналната версия на Маргарита Арнаудова. С нея се отбелязват 90 години български балет и 110-та годишнина от рождението на композитора Марин Големинов.

Софийската опера и балет гостува в легендарния Болшой театър в Москва

12 May 2018 10:41

Започва дългоочакваният гастрол на Софийската опера и балет в легендарния Болшой театър в Москва. Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов присъства на събитието по покана на Михаил Швидкой - специален представител на президента на Руската федерация за международното културно сътрудничество. Той е и заместник-председател на Съвета на попечителите на Болшой театър.