Образование и семейство

15 ноември 2018 12:16

Цветанов: В интернет са най-големите опасности за децата

Миграцията задълбочава проблема с трафика на деца, заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Баща жестоко преби двете си дъщери в село Синя вода

16 August 2019 22:52

10-годишно момиче, пребито от баща си, е подало сигнал в кметството в разградското село Синя вода. От полицията и „Закрила на детето" в Разград са установили, че и 6-годишната му сестра е жестоко бита. Заедно с братчето им, двете момичета са настанени в приемни семейства. Бащата е арестуван и се разследва за нанесена телесна повреда в условията на домашно насилие.

МВнР: Осиновените в САЩ българчета са в добро състояние и са под закрила властите

08 August 2019 08:44

Родителите са арестувани от полицията на град Съмърсвил на 8 юли 2019 г.

Лепенки, пароли и навици - как да се пазим от посегателства в интернет

07 August 2019 10:30

Няколко прости правила за защита на личните данни

Арестуваха четирима за онлайн сексуална експлоатация и кибертормоз на деца

02 August 2019 12:14

Престъпниците установявали първоначалните си контакти с жертвите основно чрез Фейсбук

1000 случая на насилие над деца са регистрирани у нас

29 June 2019 10:28

Около 1000 са регистрираните случая на насилие над деца през 2019 г. от Агенцията за социално подпомагане. Най-голям брой случаи са регистрирани в София, Монтана, Варна, Велико Търново.Това отчете днес заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред делегатите на двудневната регионална конференция, насочена към предотвратяване и справяне с насилието над деца, предаде Нова телевизия. Организатори на форума са УНИЦЕФ, в партньорство с Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция за закрила на детето, Световна здравна организация, Обединение "Детство без насилие" (България) и Child Protection Hub. Най-важната стъпка за премахването на насилието над децата е законодателната инициатива, подчерта зам.-министър Русинова. Тя отбеляза, че в българското законодателство акцентът е поставен върху въпросите, свързани с превенция на насилието, координацията между институциите и подкрепа на децата, пострадали от насилие и техните семейства. Именно затова комплексните усилия на всички органи за закрила на детето осигуряват защита от различни форми на злоупотреба, обясни Русинова, цитирана в съобщението. Тя бе категорична, че не може да има насилие над децата в 21-ви век. В изказването си зам.-министър Русинова представи новия Закон за социалните услуги, който отделя социалните плащания от социалните услуги. Подготвя се и подзаконовата нормативна уредба към него. Предстои изготвянето на национална карта на социалните услуги, съобразно която ще се изграждат новите центрове за дневна и 24-часова подкрепа и грижа. Министерството на труда и социалната политика е поело ангажимент с европейски средства да осигури подкрепа на доставчиците на социални услуги, напомни тя. Прогнозите са, че през следващия програмен период средствата за България от Европейския социален фонд ще се увеличат със 70 на сто. През настоящия програмен период около 27 процента от средствата са насочени към социално включване и тази тенденция ще се запази, каза заместник-министър Русинова. За превенция на насилието и работата с жертви на насилие трябва разширяване и създаване на допълнителните услуги, които да бъдат финансирани с европейски средства и държавния бюджет. Важна част от процеса е изграждането на добра мрежа от специалисти, които да поемат случаите на местно ниво, подчерта Русинова.

Разбиха мащабна банда за промиване на детски мозъци и търговия с приемни родители в Италия

28 June 2019 21:55

С електрошокове и фалшифициране на рисунки малките са изтръгвани от семействата си

Насилието над деца е стигнало размерите на епидемия

27 June 2019 12:23

2379 непълнолетни и 1941 малолетни са пострадали от престъпления през 2018 г. , а 3616 са случаите на агресия в училище

Арестуваха мъж, качил насила дете в колата си

23 June 2019 12:02

Той се е представил за служител на СОБТ

Отбелязваме Световния ден срещу детския труд

12 June 2019 06:48

Днес отбелязваме Световния ден срещу детския труд. По данни на Международната организация на труда, 152 милиона деца по света работят, вместо да ходят на училище.

Явор Колев: От януари са задържани над 25 лица за сексуална злоупотреба с деца

04 June 2019 07:40

От началото на годината до сега имаме задържани над 25 лица, които са злоупотребявали сексуално с деца по линия на разпространение и притежание на материали, съдържащи сексуална експлоатация на деца, а така също и сексуално изнудване на деца на възраст 7-12 години. Това заяви комисар Явор Колев - началник отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП в Сутрешния блок на БНТ.