Здраве

17 ноември 2018 21:36

Защо недоспиването е опасно за децата?

Всички знаем, че сънят е важен и че недоспалите деца са нервни и съответно изнервящи. Но учените предупреждават, че системното недоспиване крие сериозни рискове за психическото и физическото здраве на децата.  Изследователи от универитета в Ню Джърси...

източник: 24novini.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Доказано: Недоспиването е опасно за здравето

16 August 2019 14:30

Учени показват до какво води липсата на почивка

Увеличават се случаите на летни вируси в Благоевград

03 August 2019 09:20

Расте броят на заразените с летни вируси в Благоевград. Основно преобладават стомашно-чревните инфекции, които повалят малки деца и възрастни.

Велинград ще е домакин на младежки лагер за здравословно хранене

22 July 2019 21:43

От 23 юли Велинград ще е домакин на тридневен форум на тема „ Младежки лагер в планината за здравословно хранене”. Основни организатори са популярната Жени Калканджиева, Петя Раева и Цветелина Николова по проект на Сдружение „Асоциация искрица живот”. Посланици на събитието са актьорът Станимир Гъмов и Дара Екимова. Лагерът се провежда за втора поредна година и в него ще участват над 50 деца. Предвидени са много безплатни игри и занимания, в които младите хора да упражнят ползите от здравословното хранене и да контактуват помежду си. Могат да присъстват и желаещи младежи от Велинград.

Децата с ниско ниво на витамин D при раждането си са застрашени от високо кръвно налягане

02 July 2019 12:59

Майките трябва да приемат хранителни добавки по време на бременността, за да предотвратят този риск

Д-р Юри Кацаров: Въздействието на канабиса върху детската психика се подценява

26 June 2019 07:42

Днес е Международен ден за борба с употребата на наркотици и наркотрафика. За вредите от дрогата и мерките за превенция - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше д-р Юри Кацаров, клиничен психолог от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите.

Ранното ставане за училище вреди на децата (ВИДЕО)

25 June 2019 20:12

Здравето на учениците, които не спят достатъчно, може сериозно да се разклати, твърдят експерти

Как да се храним, за да спим добре

31 May 2019 11:17

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет. Повечето хора се нуждаят от около осем часа качествен сън, за да функционират правилно, но често не успяват да си го набавят. Британски диетолог препоръчва няколко лесни промени в начина на хранене, които могат да осигурят добра отмора през нощта, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.  Според Роб Хобсън първото нещо, за което хората трябва да помислят, е хигиената на съня.  "Ако искате да спите добре нощем, трябва да се придържате към определени ритуали. Редица фактори влияят върху качествената почивка - температурата в спалнята, удобството на леглото, чистотата на завивките, упражненията, взимането на душ преди сън. Имайки предвид всички тези фактори, си създайте полезни навици, които ще ви помогнат да спите по-добре", споделя диетологът.  Роб Хобсън препоръчва и няколко лесни промени в начина на хранене, които допринасят за качествена отмора през нощта:   Избягването на стимуланти преди лягане   Ако сте особено чувствителни към кофеина, от средата на следобеда се въздържайте от напитки, които го съдържат, съветва Хобсън.  Алкохолът се явява "нож с две остриета" - от една страна прави хората сънливи, но от друга "разпокъсва" съня.  "Ако сте прекалили с алкохола преди лягане, има голяма вероятност през нощта да се будите често - заради обезводняване или за да посетите тоалетната. Поради тази причина е важно да сведете алкохола преди сън до минимум или да се опитате да се въздържате", обяснява Хобсън.    Хормони на съня   Основният хормон, който отговаря за съня и регулира циклите му, е мелатонинът. Важна роля за производството на хормона на съня играе аминокиселината триптофан, която може да се набави от продукти като пилешко месо, банани, ядки, тофу. За усвояването й е необходимо съдържащите я храни да се комбинират с въглехидрати - например сандвич с пуешко.    Минерали   Особено важни за съня са минералите магнезий и калций, отбелязва Хобсън. "Тези два минерала също играят роля в производството на хормона мелатонин. Магнезий можете да си набавите от зелени зеленчуци, ядки и семена, а калций - от млечни продукти. Ако се въздържате от консумацията им, добър източник на калций са също тъмнозелените зеленчуци и варивата".    Мазни риби   Консумацията на мазни риби се свързва с редица ползи за здравето. Те са отличен източник на витамин В6, който също участва в производството на хормона на съня мелатонин.    Начинът на хранене преди лягане   От значение за добрия нощен сън е начинът, по който хората се хранят, преди да си легнат, обяснява диетологът.  "Ако сте склонни към киселини или други стомашни проблеми, не трябва да се храните бързо преди сън или да консумирате пикантни ястия, защото вероятността те да попречат на добрия ви нощен сън е голяма", казва Хобсън.

80% от българите не се наспиват добре

15 March 2019 07:05

Отбелязваме Световния ден на съня. Проучване сочи, че 80% от българите не се наспиват добре поради различни причини. Често недоспиването е причина за катастрофи и трудови злополуки. Стресът, работата на смени или пък напредването на възрастта са сред основните причини за възникването на проблеми със съня.Това разкри пред камерата на БНТ доц. Марио Милков от Медицинския университет във Варна.

Експерти препоръчват прясно мляко с куркума за добър сън

06 March 2019 14:40

Подправката намалява тревожността

Расте броят на децата, страдащи от различни заболявания

02 March 2019 12:48

Увеличава се броя на децата, които страдат от плоски стъпала. Често учениците имат и проблеми с очите, показват резултатите от профилактични прегледи на над 3000 ученици от Благоевградска област.