Икономика и бизнес

19 ноември 2018 14:25

Такса смет в София няма да се повишава

Такса смет в столицата няма да се повишава през 2019 г. - годината на местни избори, но въпреки това Столичната община ще има рекордни разходи за чистота. Преди време кметът на София Йорданка Фандъкова вече обяви, че няма да се вдигат данъци дог...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Съдът гледа ще гледа делото за референдума за депо за отпадъци в София

07 June 2019 06:53

Административният съд ще гледа делото за отхвърления референдум за завода за изгаряне на отпадъци в София. Делото е заведено от общински съветници от опозицията в Столичния общински съвет. Това се случи след като мнозинството в общината реши да бъде изграден завод за изгаряне на отпадъци в София. Според опонентите заводът ще причини допълнително замърсяване на въздуха в града и за да се вземе решение е нужно провеждането на рефередум.

Зам.-кмет на Плевен предлага такса битови отпадъци да не се променя през 2019-а

13 December 2018 14:43

Такса битови отпадъци, която плевенчани плащаха досега, да не се променя през 2019 г. Това е предложил на местния парламент зам.-кметът на Община Плевен Милен Яков в план-сметката за приходите от този налог и изразходването им през следващата година. Предложението му е публикувано на интернет страницата на Общинския съвет. То ще бъде обсъдено първо от постоянните комисии на местния парламент в началото на другата седмица. Съдбата му ще бъде решена на 20 декември, когато е последното за годината

Продължават проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в София

02 December 2018 21:42

Екипи на Столичния инспекторат са направили допълнителни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, съобщиха от Столична община.

Има ли нарушения при депото за строителни отпадъци във "Враждебна"

01 December 2018 20:24

Единственото депо за строителни отпадъци в София няма да бъде закрито, каквото е изискването от Европейския съюз. Идеята е експлоатацията му да продължи, а около него да се изгради парк. Жителите на "Враждебна" обаче не са съгласни, те искат депото да бъде напълно премахнато от квартала им. Освен от разрастването на депото, хората от района се оплакват от много камиони и шум и сигнализират за запалвания на сметището и изхвърляне на опасни нестроителни отпадъци.

180 милиона лева за инсталацията за RDF-отпадък в София

21 November 2018 15:08

С приблизително 180 млн. лева ще бъде финансирано изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък. Зам.-председателят на СОС: Горенето на RDF дори ще помогне за чистия въздух Правителството даде съгласието си Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г." да подпише договор със Столична община в партньорство с "Топлофикация София" ЕАД за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък. Проектът се финансира от оперативната програма, като общата му стойност е приблизително 370 милиона лева, а отпуснатите безвъзмездно средства са около 180 милиона лева. Да, България: Пишете на Фандъкова за горенето на отпадъци насред София С приетото решение става възможно стартиране на дейностите по изграждането на инсталация за оползотворяване на RDF отпадък, образуван от работата на инсталацията за механично биологично третиране (МБТ) на битовите отпадъци на Столична община - преди проектът да бъде окончателно одобрен от Европейската комисия. Целта на проекта е да се осигури оползотворяването на образуваната в инсталацията за МБТ на Столична община RDF фракция, с което ще се осигури цялост и устойчивост на управлението на битовите отпадъци на Столична община, обясняват от правителствената пресслужба.

София се включва в Седмица за намаляване на отпадъците с мобилни пунктове и ревю

21 November 2018 10:46

Столична община ще се включи в европейската инициатива – Седмица за намаляване на отпадъците (17-25 ноември 2018 г.) с различни инициативи, насочени към три значими групи отпадъци – електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци и текстилни отпадъци, съобщават от пресцентъра на общината.

Проверяват за нерегламентирано горене на гуми и отпадъци в София

10 November 2018 14:18

Проверки за нерегламентирано горене на гуми и отпадъци в район "Красна поляна" снощи и рано тази сутрин установиха горене на гуми на едно място и две запалени на открито огнища. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова от профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Защо няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в София?

09 November 2018 08:15

Местен референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ "София" няма да има, реши Столичния общински съвет. От БСП обявиха, че ще обжалват решението в съда и ще продължават да настояват за провеждането на допитването, като съберат гражданска подписка. Управляващите от ГЕРБ контрираха, че не бива да се злоупотребява със страховете на хората, че инсталацията е опасна за здравето. Искането за провеждане на референдум беше внесено от 15 опозиционни общински съветници.

Няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "София"

08 November 2018 15:47

В София няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ "София". Това реши Столичният общински съвет след три часови дебати.

"Демократична България" поиска държавата да не дава европари за завода за горене на боклук в София

31 October 2018 12:28

Демократична България продължи да отстоява позицията си относно строежа на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък. Днес, 31 октомври, представители на партията внесоха в Главна дирекция "Оперативна програма околна среда" на МОСВ молба с подробни аргументи проектът да не бъде финансиран. Писмото е адресирано и до Европейската комисия, програма "Джаспърс" и Европейската инвестиционна банка. На 17 май тази година Столичният об